joomla16screenshotVandaag komt Joomla 1.6 aan het einde van haar levensduur, de zogenaamde "End of Life" status daarmee bereikt. Dit is geheel volgens de nieuwe Joomla Development Strategy. Daarin staat beschreven dat na de vrijgave van een "Standaard Support" versie (in dit geval Joomla 1.7) de vorige "Standaard Support" versie (Joomla 1.6) nog een maand ondersteund wordt. Joomla 1.7 is op 19 juli vrijgegeven waardoor vanaf vandaag, een maand later, Joomla 1.6 niet meer ondersteund wordt door het Joomla project.

Ik gebruik nog Joomla 1.6, wat nu?

Dat Joomla 1.6 niet meer ondersteund wordt betekent dat het Joomla project geen veiligheidsproblemen en bugs voor Joomla 1.6 zal oplossen. Je hebt nu niet direct een probleem als je nog een Joomla 1.6 site hebt draaien, maar het is wel verstandig om op korte termijn te upgraden naar Joomla 1.7. Mocht er volgende week een veiligheidsrelease van 1.7 uitkomen is er een reële kans dat hetzelfde probleem ook in Joomla 1.6 aanwezig is, maar waar geen veiligheidsrelease voor zal worden uitgebracht.

Upgraden van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7

Het upgraden van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7 is heel eenvoudig, de core code is grotendeels gelijk en het merendeel van de 1.6 extensies draaien probleemloos onder 1.7 of er is inmiddels een update van de extensie beschikbaar. Bovendien is er sinds Joomla 1.6.6 de mogelijkheid om vanuit de Joomla 1.6 installatie te upgraden naar Joomla 1.7. Het uitvoeren van allerlei ingewikkelde handelingen om te upgraden behoort dus tot het verleden. Maak wel altijd een backup voordat je aan de slag gaat.

En wat als ik nog Joomla 1.5 gebruik?

Joomla 1.5 wordt nog tot en met april 2012 ondersteund. Dus met een eventueel veiligheidsprobleem zal er een nieuwe versie voor Joomla 1.5 worden uitgebracht. Het kan echter geen kwaad om alvast te bekijken of het mogelijk is om naar Joomla 1.7 te upgraden met behulp van jUpgrade zodat je dit voor de komende maanden kunt inplannen en je sites voor het "End of Life" moment van Joomla 1.5 zijn van een upgrade zijn voorzien.

Nuttige artikelen

Reageer

1000 Resterende tekens