joomla-3.0

Het Joomla! project is verheugd om de directe beschikbaarheid van Joomla 3.0.0 aan te kondigen. Dit is de volgende grote release van het Joomla CMS in het standaard termijn ondersteuning (STS) track. Alle 3.0 gebruikers zullen er rekening mee moeten houden dat sites elke zes maanden geüpdatet moeten worden naar de volgende STS release, totdat Joomla 3.5 is vrijgegeven. De verwachting is dat deze updates eenvoudig en backwards compatible zijn.

Voor wie is deze release?

De standaard termijn releases zijn gemaakt voor gebruikers die de nieuwe mogelijkheden nodig hebben. De meeste gebruikers met bestaande 2.5.x sites zullen niet willen updaten naar versie 3.0. Gebruikers die nieuwe sites gaan maken kunnen kiezen tussen versie 2.5 en 3.0, afhankelijk welke het beste bij de wensen aansluit. 

Neem ook de beschikbaarheid van templates en extensies mee in de overweging voor de keuze van de versie. Als je voor versie 3.0 kiest wees er dan ook van bewust dat je elke zes maanden moet updaten (naar 3.1, 3.2 etc..) totdat versie 3.5 beschikbaar is. De verwachting is dat deze updates eenvoudig en backwards compatible zijn.

Lees ook het artikel: "Joomla 2.5 is de aanbevolen versie voor de meeste sites".

Wat is de status van Joomla 2.5?

Versie 2.5 van het Joomla! CMS is een versie met lange termijn ondersteuning (LTS). De ondersteuning loopt door tot kort na de vrijgave van Joomla 3.5, dat gepland staat voor het voorjaar van 2014. Het is niet direct noodzakelijk om naar Joomla 3.0 te migreren.

Wat is de status van Joomla 1.5?

Ondersteuning van Joomla 1.5 loopt kort na de vrijgave van Joomla 3.0 af. Ondersteuning bestaat momenteel alleen uit het verhelpen van veiligheidsproblemen. Het is verstandig om op korte termijn naar Joomla 2.5 te migreren.

Kan ik direct updaten van 2.5 naar Joomla 3?

Ja. Mogelijke update problemen zullen de hoogste prioriteit hebben en zullen waarschijnlijk vroeg in de 3.x release trein worden verholpen.  Het is echter zeer waarschijnlijk dat vele templates en extensies voor Joomla 2.5 aangepast moeten worden om met Joomla 3 te werken. Test zoals altijd voordat je gaat migreren en ga na bij de ontwikkelaars of de gebruikte templates en extensies beschikbaar zijn voor Joomla 3.

Wat zijn de nieuwe mogelijkheden van Joomla 3?

 • Integratie van Twitter Bootstrap in een JUI media package
 • Nieuw responsive backend templates en interface genaamd Isis
 • Nieuw frontend template, Protostar, dat gebruik maakt van Twitter Bootstrap
 • Bijgewerkt toegankelijke template genaamd Beez3
 • Een vereenvoudigd installatie proces in 3 stappen
 • PostgreSQL Driver. Je zult Joomla 3.0 sites kunnen draaien met gebruik van een PostgreSQL database.
 • PHP Memcached Driver
 • Gebruik van JFeed voor feed beheer in plaats van SimplePie
 • Installatie van taalpakketten direct vanuit het extensiebeheer
 • Gast gebruikersgroep standaard aanwezig
 • Opslaan van lege artikelen toegestaan
 • Nieuwe statistieken backend module
 • TinyMCE bijgewerkt naar versie 3.5.6
 • Doorgaand opschonen van oude ongebruikte code, bestanden, database velden en tabellen en een verbeterde standaardisatie van tabellen.
 • Verbeteringen aan Smart Search
 • Verbeteringen op gebied van code stijl standaardisatie en consistentie
 • Unit testing in het CMS
 • Bijgewerkte systeemtests in het CMS
 • Custom actieve menu-item voor menu module
 • Laat de SEF plugin de canonical url aan de head toevoegen
 • Versie 12.2 van het Joomla Platform

Aanvullend op bovenstaande verbeteringen bevat het CMS de laatste versie van het Joomla! Platform (12.2) dat een groot aantal nieuwe en verbeterde mogelijkheden kent.

Download

Wil jij onze activiteiten ondersteunen en zorgen dat wij deze verder kunnen uitbreiden en promoten? Overweeg dan eens een donatie te maken aan Stichting Sympathy. Dat kan via iDEAL en Paypal onze hartelijk dank!

Instructies

Wil je Joomla uitproberen? Probeer de Joomla Demo!

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 3.0.0 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release (er zijn een aantal bugs ontdekt!). Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

Statistieken voor de 3.0.0 release periode (24 januari - 27 september 2012)

Joomla 3.0.0 bevat:

 • 34 nieuwe mogelijkheden (inclusief 15 mogelijkheden die zijn toegevoegd in 2.5.1 - 2.5.7)
 • Geen veiligheidsproblemen verholpen
 • 491 verholpen bugs die gemeld zijn in de bug tracker

Joomla! Bug Squad

Dank aan de Joomla Bug Squad voor hun inzet in het onderzoeken van gemelde problemen, oplossen van problemen, en het aanbieden van patches aan Joomla. Als je een bug ontdekt in Joomla, maak er dan melding van in de Bug Tracker.

Actieve leden in het Joomla Bug Squad Team zijn de afgelopen periode: Aaron Wood, Andrea Tarr, Bill Richardson, Brian Teeman, Christophe Demko, Dean Clarke, Dennis Hermacki, Elin Waring, Emerson Rocha Luiz, Harald Leithner, Itamar Elharar, Jacob Waisner, James Brice, Janich Rasmussen, Jean-Marie Simonet, Kevin Griffiths, Loyd Headrick, Marijke Stuivenberg, Marius van Rijnsoever, Mark Dexter, Matt Thomas, Michael Babker, Neil McNulty, Nicholas Dionysopoulos, Nick Savov, Nikolai Plath, Ofer Cohen, Peter Wiseman, rachmat wakjaer, Radek Suski, rob clayburn, Roland Dalmulder, Rouven Weßling, Rune Sjøen, Samuel Moffatt, Shaun Maunder, Soheil Novinfard, Troy Hall, Viet Vu.

Bug Squad coördinatoren: Mark Dexter, Coordinator; Elin Waring and Marijke Stuivenberg, Team Leaders.

Joomla! Security Strike Team

Dank aan het Joomla! Security Strike Team voor het oplossen van alle gerapporteerde beveiligingsproblemen in deze release: Airton Torres, Alan Langford, Bill Richardson, Elin Waring, Gary Brooks, Jason Kendall, Jean-Marie Simonet, Jeremy Wilken, Marijke Stuivenberg, Mark Dexter, Michael Babker, Rouven Weßling, Samuel Moffatt.

Hoe kan je helpen met de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkel proces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. Sinds de vrijgave van Joomla 2.5.6 zijn er door de JBS 4915 problemen opgelost. Het Joomla project wilt graag de mensen bedanken die de tijd hebben genomen om een bijdrage te leveren aan Joomla 3.0 en degene die gewerkt hebben aan de afscheiding van het Joomla platform project.

Gerelateerde informatie

Zorg er als extensie developer voor dat je bent aangemeld op de general developer mailing list, de plek om extensie ontwikkeling te bespreken en nieuws te volgen dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van eigen extensies.

Onderstaand een overzicht van eerder verschenen nieuws en informatie over Joomla 2.5 en gerelateerde onderwerpen:

Grote dank aan alle vrijwilligers!

Deze release is het resultaat van duizenden uren werk door tientallen vrijwilligers. Hartelijk dank voor je bijdrage om Joomla het beste CMS op de planeet te laten zijn!

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
Gefeliciteerd Joomla! Wat een mijlpaal!

Reageer

1000 Resterende tekens