joomla-3.0

Het Joomla project heeft zojuist Joomla 3.1.5 vrijgegeven. Dit is een veiligheidsrelease dat een veiligheidsprobleem van zeer hoge prioriteit verhelpt.

Het doel van het Production Leadership Team (PLT) is om regelmatig updates ter beschikking te stellen aan de Joomla community. Leer meer over de Joomla ontwikkelingen op de ontwikkelaars site.

Het bijwerken naar 3.1.5 kan eenvoudig via de ingebouwde updater in één klik.

Ook Joomla 1.5 bevat het veiligheidsprobleem. Hoewel deze versie door het Joomla project niet meer officieel wordt ondersteund is er wel een patch beschikbaar gesteld dat het veiligheidsprobleem in Joomla 1.5 verhelpt. Meer informatie hierover kan je vinden in de Joomla Bug Tracker

Download

Wil jij onze activiteiten ondersteunen en zorgen dat wij deze verder kunnen uitbreiden en promoten? Overweeg dan eens een donatie te maken aan Stichting Sympathy. Dat kan via iDEAL en Paypal onze hartelijk dank!

Instructies

Wil je Joomla uitproberen? Probeer de Joomla Demo!

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 3.1.5 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release (er zijn een aantal bugs ontdekt!). Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

Statistieken voor de 3.1.5 release periode

Joomla 3.1.5 bevat:

  • 1 veiligheidsproblemeem verholpen
  • 7 verholpen bugs die gemeld zijn in de bug tracker

Veiligheid

Verholpen tracker meldingen

Zie op http://developer.joomla.org/version-3-1-5-release-notes.html

Hoe kan ik updaten van 3.0 naar 3.1?

Je kunt van Joomla 3.0 naar 3.1 updaten door middel van één klik in de Joomla!Update component, het is geen migratie en heeft terugwaardse compatibiliteit. Hetzelfde geldt voor iedere voorgaande versie in de Joomla 3 serie. Als je dus nog een Joomla 3.0 site draait, kun je gemakkelijk updaten naar Joomla 3.1 door naar de Joomla!Update component te gaan en daar de update te installeren zodat je gebruik kunt gaan maken van alle nieuwe mogelijkheden en een hoop problemen zijn opgelost.

 

Is het mogelijk om direct te updaten naar Joomla 3 vanuit Joomla 2.5?

Overgaan naar Joomla 3.x vanuit Joomla 2.5 is een mini-migratie en geen upgrade, hoewel het migreren van de core van Joomla zelf eenvoudig zou moeten zijn. Het is wel mogelijk dat de templates voor Joomla 2.5 aangepast moeten worden om met Joomla 3 te werken en hetzelfde geldt voor veel extensies. Test dus altijd eerst voordat je migreert en controleer de ontwikkeling van extensies en templates die je gebruikt.

Wat is de status van Joomla 2.5?

Versie 2.5 van het Joomla! CMS heeft een langetermijnondersteuning en zal dus nog ondersteund worden tot kort na het verschijnen van Joomla 3.5 die gepland staat voor het voorjaar van 2014. Het is niet direct noodzakelijk om van Joomla 2.5 naar 3.1 te migreren.

Wat is de status van Joomla 1.5?

Joomla 1.5 werd officieel niet meer ondersteund vanaf april 2012 maar de ondersteuning is nog tot eind 2012 onofficieel voortgezet voor veiligheidsproblemen van gemiddelde en hoge prioriteit.

Betekent dat dat je 1.5 website ineens niet meer werkt? Nee, je website blijft gewoon draaien zoals het altijd heeft gedaan. Bedenk wel dat Joomla ontwikkelaars geen nieuwe versies van hun extensies voor Joomla 1.5 zullen ontwikkelen en vrijgeven, dus problemen en vooral ook veiligheidsproblemen worden niet verholpen. Het is daarom beter om te migreren naar een hogere versie.

Overgaan van 2.5 naar een van de Joomla 3 versies is relatief eenvoudig sinds het proces gemakkelijker is gemaakt voor nieuwe versies. Helaas gaat dat niet op voor de migratie vanuit 1.5. Gelukkig zijn er twee goede extensies die je bij het proces helpen: jUpgrade and SPUpgrade.

Je kunt kiezen of je direct naar joomla 3.0 wilt migreren of eerst een tussenstap naar 2.5 wilt maken. Beide componenten bieden je de keuze. Bestudeer de documentatie van de componenten om te leren hoe je kunt migreren van Joomla 1.5 to 3.0/2.5.

Voor de meeste nieuwe/gemigreerde websites is Joomla 3 de aanbevolen versie. Door deze versie te gebruiken voorkom je een mini-migratie en terugwaardse compatibiliteit is langer gegarandeerd. De ondersteuning van 3.x komt pas in 2016 ten einde.

Joomla! Bug Squad

Dank aan de Joomla Bug Squad voor hun inzet in het onderzoeken van gemelde problemen, oplossen van problemen, en het aanbieden van patches aan Joomla. Als je een bug ontdekt in Joomla, maak er dan melding van in de Bug Tracker.

Actieve leden in het Joomla Bug Squad Team in de afgelopen drie maanden zijn: Achal Aggarwal, Adelene Teh, Aleksander Linkov, Angelika Reisiger, Anibal Sanchez, Anja Hage, Artur Alves, Ashan Fernando, Beat , Brian Teeman, Chad Windnagle, Constantin Romankiewicz, Daniel Kanchev, David Hurley, Dennis Hermacki, Dimitar Genchev, Duong Nguyen, Edwin Cheront, Elin Waring, George Wilson, Gunjan Patel, Hans Kuijpers, Hervé Boinnard, Hugh Messenger, Janich Rasmussen, Jason Rey, Jérôme GLATIGNY, Jean-Marie Simonet, Jern Wei Tan, Jerri Christiansen, Jozsef Tamas Herczeg, Khai Vu Dinh, klas 10, landor landor, Lao Neo, Lara Petersen, Le Van Thuyet, Loc Le Minh, Lu Nguyen, Marc Antoine Thevenet, Marijke Stuivenberg, Mario Proenca, Mark Dexter, Mark Lee, Matias Aguirre, Michael Babker, Mihail Irintchev, Mike Biolsi, Mike Veeckmans, Nha Bui, Nicholas Dionysopoulos, Nick Savov, Nik Faris Akmal, Ofer Cohen, Olaf Offick, Patrick Alt, Peter Martin, Peter van Westen, Peter Wiseman, Piotr Konieczny, Radek Suski, Richard McDaniel, Rob de Cleen, Robert Deutz, Robert Gastaud, Roberto Segura, Roland Dalmulder, Ronni Christiansen, Sam Teh, Sander Potjer, Sandra Thevenet, Sebastian Łuckoś›, Sergio Iglesias, Seth Warburton, Shafiq Mazlan, Stefania Gaianigo, Thomas Hunziker, Tino Brackebusch, TJ Baker, Tobias Zulauf, tompap tompap, Troy Hall, Tu Diep The, Valentin Despa, Victor Drover, Viliam Kubis, Yiliang Yang.

Bug Squad Leadership: Mark Dexter and Nick Savov, Co-Coordinators. Super-star contributors and leaders by example: David Hurley, Jean-Marie Simonet, Brian Teeman, Elin Waring, Marc Antoine Thevenet, Michael Babker en Roberto Segura.

Joomla! Security Strike Team

Dank aan het Joomla! Security Strike Team voor het oplossen van alle gerapporteerde beveiligingsproblemen in deze release: Airton Torres, Alan Langford, Beat, Bill Richardson, Brian Teeman, David Hurley, Don Gilbert, Elin Waring, Gary Brooks, Jason Kendall, Jean-Marie Simonet, Marijke Stuivenberg, Mark Boos, Mark Dexter, Matias Griese, Michael Babker, Nick Savov, Pushapraj Sharma, Rouven Weßling.

Hoe kan je helpen met de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkel proces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. 

6 reacties

EasyDiscuss Avatar
Wman
Is het mogelijk om bij iemand, als je een bug vind in Joomla, van Joomlacommunity het door te kunnen geven?<br />Ik heb namelijk 1 of meerdere bugs gevonden in Joomla 3.1.5.
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
Dat kun je zelf hier doen: http://joomlacode.org/gf/project/joomla/tracker/?action=TrackerItemBrowse&tracker_id=8103 <br />Eerst kijken of de bug niet al gemeld is!
EasyDiscuss Avatar
Wman
MartijnM,<br /><br />Bedankt voor je antwoord, maar daar was ik ook al achter. Maar voor diegene die niet zo goed met Engels om kunnen gaan of die dat niet zo snappen, kun je dan eventueel je bug kwijt bij iemand van Joomlacommunity ?
EasyDiscuss Avatar
Martijn Maandag
Ik heb daar zelf een slechte ervaring mee. Na het melden van een "bug" en vragen hoe het te reproduceren was gaf de aanmelder niet meer thuis. Ik doe het dus niet meer.
EasyDiscuss Avatar
Wman
Ik vraag het ook omdat je er een account voor aan moet maken. Ik ben toevallig een bug tegen gekomen en maak niet vaak gebruik van JoomlaCode. En ik ben dus niet van plan om een account voor aan te maken.<br />Het lijkt me dus (wel) makkelijker met iemand die daar een account heeft, dat die een bug daar meldt.
EasyDiscuss Avatar
sovainfo
Zou de vermeende bugs hier op het forum melden. Dan vinden ze vanzelf de weg naar de ontwikkelaars. Misschien een lange weg, maar uiteindelijk komen ze er wel een keer. Het belangrijkste is denk ik dat je er bekendheid aan geeft. Liefst natuurlijk met oplossing of lapmiddel.

Reageer

1000 Resterende tekens