| Door: Ruud van Zuidam. | Categorie: Versies.

Een eerste blik op Joomla! 1.6: de installer

Momenteel wordt er door de Joomla! developers gewerkt aan Joomla! 1.6. In een serie van drie artikelen kijken we naar de huidige vorderingen. Deel 2: de installer.

Een veelgevraagde verbetering voor Joomla! 1.6 is een verbeterde manier van installeren van de core bestanden en extensies. Zo is veelvuldig gevraagd naar een mogelijkheid tot het installeren van updates van de core en extensies via de installer, het liefst met een mogelijkheid tot het automatisch detecteren van mogelijke updates.

De Joomla! installer in Joomla! 1.6

De installer is niet verplaatst naar een andere plaats in de Joomla! 1.6 backend (admin), dus het selecteren is net zo eenvoudig als in Joomla! 1.5.x (ga naar Extensies - installeer/deïnstalleer), maar heeft wel een andere naam gekregen, 'Extensions Manager' (extensiebeheer). Deze term klopt veel beter met de functionaliteit. Als je klikt op installeren zie je het volgende scherm:

installer1

In Joomla! 1.5.x kent de installer een optie voor extensies waarin verschillende type extensies beheert kunnen worden (componenten, modules, plugins, templates). Zoals te zien is op de bovenstaande schermafdruk zijn er een aantal wijzigingen die we opeenvolgend zullen behandelen.

  • Install (Installeren) - geen veranderingen, je kunt hier extensies installeren zoals gewoonlijk in Joomla! 1.5.x
  • Update (Updaten) - dit is een nieuwe optie die het mogelijk maakt update pakketten vanuit de backend (admin) te installeren. Deze optie is momenteel nog niet geïmplementeerd, maar er wordt hard gewerkt aan de backup/restore libraries. De mogelijkheid om backups te maken en terug te zetten is essentieel voor deze optie, je wilt immers wel de mogelijkheid hebben tot herstel als om wat voor reden dan ook een update niet geslaagd is.
  • Manage (Beheren) - de individuele opties voor de diverse extensie types is vervangen voor een uniforme beheerder, een voorbeeld hiervan zie je in de schermafdruk hieronder. Je kunt een extensie type selecteren maar ook de optie cache opschonen. In Joomla! 1.5 worden de XML bestanden met de meta informatie van de extensies telkens gelezen als extensiebeheer wordt geopend. in Joomla! 1.6 worden de XML meta bestanden gecached, dit verbetert de prestatie omdat deze niet telkens hoeven te worden ingelezen. Met de cache opschonen optie laat u de backend de XML metadata bestanden opnieuw inlezen (noodzakelijk na een upgrade).
  • Discover (Opsporen) - sommige extensies zijn gewoon te groot om via de web interface geüpload te worden, vaak door beperkingen van PHP. Deze worden dus vaak via FTP geüpload . Een nadeel hiervan is dat bepaalde extensies niet in de Joomla! installatie geregistreerd worden . Met opsporen kun je deze via de ftp geïnstalleerde extensies vinden en in je Joomla! installatie activeren.
  • Warnings (Waarschuwingen); Deze optie ligt nog in zijn geheel op de tekentafel, het idee achter deze optie is dat mogelijke conflicten in je installatie hier worden weergegeven. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat bepaalde rechten of noodzakelijkheden voor een extensie niet kloppen.

installer2

Bedenk goed dat de hier geschetste code en voorbeelden zich nog in een heel vroeg stadium van ontwikkeling bevinden. De mogelijkheden kunnen nog veranderen,  andere opties kunnen worden toegevoegd en bestaande kunnen worden gewijzigd of verwijderd. Dit is slechts een impressie van waar allemaal aan wordt gewerkt en gedacht voor Joomla! 1.6.

Meer over de ontwikkeling van Joomla! 1.6 in deel 1: ACL en deel 3: Refactory, speed en caching.

Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op jfoobar onder de titel 'First look at Joomla! 1.6 Installer' en geschreven door Wilco Jansen. Wilco Jansen woont in Nederland en is Joomla! Core Member en Development coördinator.