Zoals de meeste van jullie waarschijnlijk wel weten, is het voornaamste doel van de "dot" releases, zoals 1.5.9, het fixen van bugs. We voegen liever geen nieuwe features toe omdat het risico dat er dan fouten worden gemaakt groter wordt. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Maar soms is de lijn tussen wat een bugfix is en een "feature" moeilijk te onderscheiden. Hier zijn twee voorbeelden daarvan uit de 1.5.9 versie. De voorbeelden geven je hopelijk een idee met welke zaken we als BugSquad rekening moeten houden.

Het gebruik van de "spacer" parameter voor documentatie

Degene van jullie die wel eens zelf gewerkt hebben aan een extensie of template kennen waarschijnlijk de "spacer" parameter wel. Die geeft je een nette lijn tussen verschillende groepen van parameter zoals je hieronder ziet:

spacer_screenshot1

De code voor dit voorbeeld, in het bestand "modules/mod_mainmenu/mod_mainmenu.xml", is als volgt:

<param description="" label="" default="" type="spacer" name="@spacer" />

Er was echter een verborgen feature, ook al voor 1.5.9, die het mogelijk maakte hier tekst i.p.v. een lijn weer te geven. Bijvoorbeeld de volgende code ....

<param description="" label="" default="Enter the caching option below." type="spacer" name="@spacer" />

.. die het volgende resultaat zou weergeven:

spacer_screenshot2

Maar deze verborgen "feature" was niet compleet, dit omdat de tekst niet kon worden vertaald d.m.v de Joomla! language files. De optie was dus nog niet klaar om gebruikt te gaan worden. Echter in 1.5.9, is dit stuk code voltooit zodat de tekst automatisch word vertaald, net zo als elke andere tekst parameter. In versie 1.5.9 kan het voorbeeld hierboven als volgt worden gecodeerd:

<param description="" label="" default="PARAMTESTSPACER" type="spacer" name="@spacer" />

En dan, om het te voltooien moet natuurlijk het taalbestand "language/en-GB/en-GB.mod_mainmenu.ini" als volgt worden veranderd:

PARAMTESTSPACER=Enter the caching option below.

Dus nu kan deze verborgen "feature" geïntroduceerd worden. Maar hebben we een bug gefixed of een "feature" toegevoegd?

Categorie lijst menu item

Versie 1.5.9 fixed sommige kleine issues van deze layout en gelijktijdig enkele subtiele veranderingen in de gebruikers interface. Hier is een screenshot van de Joomla! demo site (Example Pages -> Section Table -> General).

category_list_screenshot1

De eerste verandering (in de rode box) is dat je nu kunt zien welk veld gebruikt word om te filteren, Title, Author, of Hits (in dit geval, Title). Tot nu moest de gebruiker maar raden welk veld werd gebruikt.

Als je het veld "Display #" naar 5 veranderd, zoals hierboven, en vervolgens klikt op de "Article Title" kolom om te sorteren op de titel, en dan op "Next" klikt om naar pagina 2 te navigeren, zie je een tweede verandering. Voor versie 1.5.9 werd het gekozen filter en de sortering niet meegenomen als je naar een volgende pagina bladerde. Nu blijft de lijst gesorteerd op de door jou gekozen wijze.

Deze verandering heeft een interessant bijeffect. Als je naar een andere pagina navigeert, of zelfs als je een andere browser sessie start, zal Joomla! herinneren dat je de lijst gesorteerd wilde hebben op "Article Title". De reden daarvoor is dat dit nu opgeslagen wordt in het "session cookie". Dat is waarschijnlijk een goede zaak in de meeste gevallen, maar wat als je terug wilt naar de standaard sortering van deze lijst?

In dit voorbeeld, is de standaard sortering "most recent first", dat is niet een van de kolom opties. Dus wat nu? Het blijkt simpel te zijn, je kun eenvoudig de sortering naar de standaard sortering terug zetten, ten eerste door het veld "Display #" te veranderen of ten tweede door wat dan ook zelfs een spatie in het filter veld te plaatsen en enter te geven.

Dus, wat vindt jij? Is dit een Bug fix of een nieuwe "feature" ?

Bovenstaand artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op community.joomla.org onder de titel 'Version 1.5.9 Bugs or Features? You Decide' en geschreven door Mark Dexter.


1.5.9 Bugs of features 2 - Verwijder verlopen cache

Behalve de door Mark Dexter beschreven wijzigingen is er ook een nieuwe "Purge Expired Cache" menu optie in de backend die bijzonder handig is voor site administrators van grotere sites. Het is een extra optie voor de al bekende "Clean Cache" menu optie. Met dit verschil dat "Purge Expired Cache" alleen verlopen items opruimt - cache files die ouder zijn dan een aantal minuten zoals ingesteld in de algemene instellingen. Items die nog binnen de cache tijd zijn blijven dus intact - en dat is een groot voordeel van deze optie - deze opruiming heeft geen effect op Joomla!'s performance van de frontend caching.

purge-cache

Ik adviseer alle administrators van Joomla! sites deze nieuwe optie regelmatig te gebruiken omdat het aantal cache files dat achterblijft in de cache folder behoorlijk kan oplopen, in het bijzonder bij het gebruik van componenten die veel gebruik maken van URL parameters (b.v. evenement componenten). Dit gebeurt omdat cache files gecreëerd worden op URL basis - elke combinatie van parameters creëert een nieuwe URL en vervolgens weer een nieuwe cache file - gecombineerd met web spiders als Google die proberen alle URL's te indexeren lopen de aantallen snel op. Er is nog een ander probleem met evenement componenten (of andere componenten die werken met items die slechts een geringe periode actief zijn) - Als evenementen niet vervallen zullen de aantallen snel stijgen, maar nog steeds nuttig zijn - Maar als ze wel vervallen, krijg je een groot aantal van niet meer gebruikt cache files voor elk van de vervallen evenementen. Ter vergelijking de core component, com_content lost dit en verwante problemen op door bij het opslaan elke keer de cache op te schonen.

Ook als je een nieuw menu maakt dat naar een component linkt en oude links in een ander menu verwijderd, blijven de oude cache URLs oneindig lang bestaan, totdat je de cache hetzij opschoond of verwijderd.

Bovenstaand artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op community.joomla.org onder de titel '1.5.9 Bugfixes or Features 2 - Purge Expired Cache' en geschreven door Klas Berlič.

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
Jeroen (Alias BamiSalami)
Kennis, kennis en nog eens kennis.<br />Bedankt zal dit zeker onthouden.
EasyDiscuss Avatar
Borrie
Het lijken mij meer "De puntjes op de i".
EasyDiscuss Avatar
xqlusive
Een bugfix welke een feauture introduceert, je hebt met beide te maken.

Reageer

1000 Resterende tekens