joomlaHet Joomla project is verheugd om Joomla 1.7 Alpha 1 aan te kondigen. Dit is de eerste release van de nieuwe zes maanden release cyclus. Deze nieuwe cyclus is van start gegaan na de vrijgave van Joomla 1.6, afgelopen januari. De release van Joomla 1.7 loopt met de vrijgave van Alpha 1 dus volgens schema.

Waar dient deze release voor?

De release van Joomla 1.7 Alpha 1 heeft twee doelen:

 1. Het mogelijk maken van vooraf testen van sites en extensies zodat sitebeheerders en ontwikkelaars eventuele problemen kunnen rapporteren voordat de definitieve versie van 1.7 wordt vrijgegeven voor het grote publiek.
 2. Om bewustwording te creëren dat het einde van de huidige ontwikkel cyclus snel nadert.

Download

Klik hier om Joomla 1.7 Alpha 1 te downloaden

Veel gestelde vragen rond Joomla 1.7

Lees verder om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

Waar is deze release NIET voor?

Deze alpha versie van Joomla 1.7 is niet geschikt voor gebruikt op live sites en alleen geschikt om mee te testen.

Wanneer wordt de definitieve 1.7 versie verwacht?

Joomla 1.7 GA (general availability) wordt vrijgegeven op of rond 10 juli 2011. Een aantal andere belangrijke momenten rond de 1.7 release zijn:

 • 5 juni – Joomla 1.7 alpha 1 wordt vrijgegevens voor test doeleinden
 • 10 juni – “feature freeze” (einde van toevoegen nieuwe functionaliteiten) om beta versies voor te bereiden
 • 13 juni – Joomla 1.7 beta 1 wordt vrijgegeven voor test doeleinden
 • 27 juni – Joomla 1.7 beta 2 wordt vrijgegeven voor test doeleinden
 • 4 juli – Versie 11.1 van het Joomla platform wordt vrijgegeven
 • 10 juli – Joomla 1.7 GA wordt vrijgegeven (geschikt voor live sites)
 • 10 augustus – Joomla 1.6 bereikt “end of life” en wordt niet langer door het Joomla project ondersteund
 • Januari 2012 – Volgende versie van Joomla wordt vrijgegeven
 • April 2012 – Joomla 1.5 bereikt “end of life” en wordt niet langer door het Joomla project ondersteund

Let op: bovenstaande data kunnen veranderen afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten het bereik van het Joomla project.

Hoe upgrade ik naar Joomla 1.7?

Het upgraden van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7 zal redelijk eenvoudig uitgevoerd kunnen worden. Je kunt gewoon gebruik maken van het ingebouwde extensiebeheer waarmee je ook de update van bijvoorbeeld Joomla 1.6.2 naar 1.6.3 kunt uitvoeren. Dit is echter nog niet mogelijk met de alpha versie van Joomla 1.7.

Als je momenteel nog Joomla 1.5 gebruikt zal het nog steeds nodig zijn om je site te migreren met de jUpgrade extensie. Als Joomla 1.7 GA is vrijgegeven zal je direct kunnen migreren van Joomla 1.5 naar Joomla 1.7 (en daarmee dus Joomla 1.6 overslaan).

Wat is er nieuw in Joomla 1.7 tot zover?

Een van de belangrijkste doelen voor Joomla 1.7 was het scheiden van Joomla in een platform en CMS deel. Het platform is de “motor” waarop het CMS draait. Het Joomla platform wordt nu een los staand product en heeft een eigen release cyclus. Het scheiden van het platform van het CMS is afgelopen maand afgerond. Het nieuwe Joomla platform heeft vele nieuwe mogelijkheden dat met namen ontwikkelaars zal interesseren. Meer informatie over deze mogelijkheden en het platform zullen in aanloop naar de release bekend worden gemaakt.

Andere nieuwe functionaliteiten voor het CMS deel zijn toegevoegd via de Joomla Feature Tracker door leden van de community. Deze worden momenteel beoordeeld om opgenomen te worden in 1.7, voor een aantal is dit reeds gedaan en zitten in het 1.7 alpha pakket.

Vergeleken met eerdere grote release zoals Joomla 1.5 en Joomla 1.6 zal Joomla 1.7 een relatief kleine release zijn zonder grote verrassingen.

Wat gebeurt er met Joomla 1.6?

Joomla 1.7 is de directe upgrade van Joomla 1.6. Joomla 1.6 zal nog een maand ondersteund worden na de vrijgave van Joomla 1.7 om mogelijke kritische veiligheidsproblemen op te verhelpen. Na deze periode zullen alleen Joomla 1.5 en Joomla 1.7 als download beschikbaar zijn en ondersteund worden door het Joomla project.

Hoe kan je helpen met de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkel proces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar Mark Dexter.

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. Sinds de vrijgave van Joomla 1.6 zijn er door de JBS 373 problemen opgelost. Het Joomla project wilt graag de mensen bedanken die de tijd hebben genomen om een bijdrage te leveren aan Joomla 1.7 en degene die gewerkt hebben aan het afscheiden van het Joomla platform project.

Is de Nederlandse vertaling voor Joomla 1.7 al beschikbaar?

JoomlaCommunity.nl volgt altijd de ontwikkeling van Joomla en het bijwerken van de Nederlandse Joomla vertaling is een continu proces. Voor de alpha release zullen we echter nog geen taalpakketten samenstellen en aanbieden. Deze zijn te verwachten aan het eind van de beta periode van Joomla 1.7 als Joomla 1.7 meer vorm heeft gekregen.

Gerelateerde informatie

Zorg er als extensie developer voor dat je bent aangemeld op de general developer mailing list, de plek om extensie ontwikkeling te bespreken en nieuws te volgen dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van eigen extensies.

Onderstaand een overzicht van eerder verschenen nieuws en informatie over Joomla 1.7 en gerelateerde onderwerpen:

Nieuwe functionaliteiten in Joomla 1.7 - CMS

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten toegoegd aan het Joomla Platform. Deze zullen worden besproken in een ander artikel binnenkort.

4 reacties

EasyDiscuss Avatar
slibbe
Yes! Daar zat ik op te wachten, leuk!
EasyDiscuss Avatar
slibbe
Wel, installatie works like a charm, met custom prefix. Dat hebben we wel eens anders gezien :)
EasyDiscuss Avatar
adje
zojuist gedownload en lokaal geinstalleerd. Geen problemen.<br />Uiterlijk gelijk aan 1.6.<br />Zie mijn bericht op het forum<br />Ad
EasyDiscuss Avatar
Marijke Stuivenberg
Een kleine update wat betreft datums:<br /><br />
 • Eind deze week zal versie 1.6.4 vrijgegeven worden, deze versie is vooral belangrijk als je straks gemakkelijk wilt upgraden van 1.6 naar 1.7 (zorg dus dat je deze update niet mist!)<br />
 • 28 juni wordt 1.7 beta vrijgegeven (voor testdoeleinden) <br />
 • 19 juli wordt 1.7 stable vrijgegeven

Reageer

1000 Resterende tekens