joomlaHet Joomla project is verheugd om Joomla 1.7 Beta 1 aan te kondigen. Dit is de eerste release van de nieuwe zes maanden release cyclus. Deze nieuwe cyclus is van start gegaan na de vrijgave van Joomla 1.6, afgelopen januari. De release van Joomla 1.7 loopt met de vrijgave van Beta 1 dus volgens schema.

Waar dient deze release voor?

De release van Joomla 1.7 Beta 1 heeft verschillende doelen:

  1. Het mogelijk maken van vooraf testen van sites en extensies zodat sitebeheerders en ontwikkelaars eventuele problemen kunnen rapporteren voordat de definitieve versie van 1.7 wordt vrijgegeven voor het grote publiek.
  2. Om bewustwording te creëren dat het einde van de huidige ontwikkel cyclus snel nadert.
  3. Om het upgraden van versie 1.6.4 naar 1.7 te testen.

Download

Klik hier om Joomla 1.7 Beta 1 te downloaden

Veel gestelde vragen rond Joomla 1.7

Lees verder om antwoord te krijgen op de volgende vragen:

Waar is deze release NIET voor?

Deze beta versie van Joomla 1.7 is niet geschikt voor gebruikt op live sites en alleen geschikt om mee te testen.

Wanneer wordt de definitieve 1.7 versie verwacht?

Joomla 1.7 GA (general availability) wordt vrijgegeven op of rond 19 juli 2011. Een aantal andere belangrijke momenten na de 1.7 release zijn:

  • 10 augustus – Joomla 1.6 bereikt “end of life” en wordt niet langer door het Joomla project ondersteund
  • Januari 2012 – Volgende versie van Joomla wordt vrijgegeven
  • April 2012 – Joomla 1.5 bereikt “end of life” en wordt niet langer door het Joomla project ondersteund

Let op: bovenstaande data kunnen veranderen afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten het bereik van het Joomla project.

Hoe upgrade ik naar Joomla 1.7?

Het upgraden van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7 zal redelijk eenvoudig uitgevoerd kunnen worden. Voor de uiteindelijke release van 1.7.0 Stable zullen uitgebreide instructies gepubliceerd worden.

Als je momenteel nog Joomla 1.5 gebruikt zal het nog steeds nodig zijn om je site te migreren met de jUpgrade extensie. jUpgrade is inmiddels zodanig bijgewerkt dat je direct kan migreren van Joomla 1.5 naar Joomla 1.7 (en daarmee dus Joomla 1.6 kan overslaan).

Wat is er nieuw in deze release?

Naast het nieuwe Joomla Platform zijn er een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Sommige zijn beschreven in het recentelijk gepubliceerde blog van Elin Waring. Onderstaand een lijst met links naar de Feature tracker items.

Wat gebeurt er met Joomla 1.6?

Joomla 1.7 is de directe upgrade van Joomla 1.6. Joomla 1.6 zal nog een maand ondersteund worden na de vrijgave van Joomla 1.7 om mogelijke kritische veiligheidsproblemen op te verhelpen. Na deze periode zullen alleen Joomla 1.5 en Joomla 1.7 als download beschikbaar zijn en ondersteund worden door het Joomla project.

Hoe kan je helpen met de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkelproces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar Mark Dexter.

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. Sinds de vrijgave van Joomla 1.6 zijn er door de JBS 375 problemen opgelost. Het Joomla project wilt graag de mensen bedanken die de tijd hebben genomen om een bijdrage te leveren aan Joomla 1.7 en degene die gewerkt hebben aan het afscheiden van het Joomla platform project.

Is de Nederlandse vertaling voor Joomla 1.7 al beschikbaar?

JoomlaCommunity.nl volgt altijd de ontwikkeling van Joomla en het bijwerken van de Nederlandse Joomla vertaling is een continu proces. Er wordt op dit moment nog hard gewerkt aan het bijwerken van de taalbestanden. De taalpakketten zijn te verwachten aan het eind van de beta periode van Joomla 1.7 als Joomla 1.7 meer stabiel is.

Gerelateerde informatie

Zorg er als extensie developer voor dat je bent aangemeld op de general developer mailing list, de plek om extensie ontwikkeling te bespreken en nieuws te volgen dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van eigen extensies.

Onderstaand een overzicht van eerder verschenen nieuws en informatie over Joomla 1.7 en gerelateerde onderwerpen:

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
adje
installatie gaf geen problemen. Bij systeeminformat ie staat dat het om 1.7 alpha gaat i.p.v. beta1.<br />Ga het verder (lokaal) uittesten
EasyDiscuss Avatar
Kempe
Heeft Joomla 1.8 straks ook de mogelijkheid om een volledige update te doen van Joomla 1.5?

Reageer

1000 Resterende tekens