| Door: Sander Potjer. | Categorie: Versies.

Joomla 1.7 nu beschikbaar!


17banner

Joomla, het populairste open source CMS (content management systeem) in de wereld heeft zojuist Joomla 1.7 beschikbaar gesteld. Dit is de eerste release sinds de start van de nieuwe release cyclus na de vrijgave van Joomla 1.6 in januari 2011. Download Joomla 1.7 in onze downloadsectie.

Zeg hallo tegen Joomla 1.7!

17-version17Met Joomla 1.7 heeft de community de nadruk gelegd op het zo eenvoudig mogelijk maken van de installatie van het CMS en met meer regelmaat nieuwe versies uit te brengen.

Gebruikers kunnen eenvoudiger en met grotere regelmaat naar de laatste versie van Joomla upgraden en daarmee profiteren van de (veiligheids-)voordelen van de nieuwste code. We denken dat Joomla gebruikers over de gehele wereld spoedig deze nieuwe methode zullen omarmen.

Lees ook de veelgestelde vragen over Joomla 1.7.

Joomla upgraden met één klik

17-updating17Upgraden naar de laatste Joomla versie was nog nooit zo eenvoudig! De nieuwe ingebouwde updater kan overweg met updates en upgrades van Joomla en van geïnstalleerde Joomla extensies. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het handmatig updaten van Joomla door bestanden op de server te plaatsen.

Het is belangrijk om voordat je aan de slag gaat met deze nieuwe functie eerst de handleiding aandacht door te nemen en je Joomla 1.6 site naar Joomla 1.6.5 bij te werken. Maak altijd een backup en plaats deze buiten je Joomla website.

Lees de handleiding voor de Joomla 1.6.5 naar 1.7 upgrade.

Zes maanden release cyclus

17-version18Een kortere ontwikkelingscyclus dat de stabiliteit van Joomla zal verbeteren door regelmatiger vrijgeven van nieuwe functionaliteiten.

Korte termijn releases worden voor zes maanden actief onderhouden. Deze bereiken de 'End of Life' status een maand na de vrijgave van de volgende versie. Lange termijn releases worden voor 15 maanden actief onderhouden.

De eerst volgende lange termijn release is Joomla 1.8. Joomla 1.7 is een korte termijn release.

Bekijk de Joomla Development Strategie Infographic voor meer informatie.

Meertaligheid verbeteringen

17-multilanguageJoomla 1.6 vormde de eerste stap naar meertalige ondersteuning in Joomla. Met 1.7 wordt een volgende stap gezet doordat je nu menu items aan elkaar kunt koppelen voor verschillende talen. Hierdoor ga je niet naar de homepage van een andere taal bij een wissel maar naar het bewuste menu item in een andere taal, mits dit is ingesteld.

Taalbestanden kunnen nu ook zo ontwikkeld worden dat ze automatisch een beter geschikt lettertype voor een taal kunnen selecteren dat zichtbaar is in de backend.

Lees meer over de mogelijkheden in dit Engelse artikel.

Andere nieuwe functionaliteiten

  • De mogelijkheid om een zoekopdracht menu-optie met vooraf ingestelde zoekopties maken. Hierdoor kan je een menu item maken dat het zoekveld vooraf met bepaalde zoekwoorden vult. De eindgebruiker kan zo gebruik maken van een ingebouwde zoekfunctie voor een bepaalde term.
  • Betere voorbeeld code voor diverse plugin types. Hierdoor kunnen ontwikkelaars eenvoudiger eigen extensies bouwen.
  • De mogelijkheid om formulieren automatisch te laten valideren aan de hand van een aantal opties tijdens de verstuur actie. Dit maakt het eenvoudiger om sites tegen hackers te beschermen die formulieren proberen te manipuleren en ongeldige data proberen toe te voegen.
  • Bij het formulier om een nieuw artikel toe te voegen kan nu een standaard categorie worden ingesteld. Hierdoor kan de site beheerder gebruikers alleen toegang geven tot het toevoegen van artikelen in een specifieke categorie waardoor het niet per ongeluk op de verkeerde plek terecht kan komen.
  • Bulk kopiëren en verplaatsen van artikelen is nu op dezelfde manier mogelijk als dat al voor categorieën en menu items het geval is.
17-upgradeschema

 

Over de Joomla 1.7 release

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 1.7.0 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release. Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

In Joomla 1.7 zijn 214 bugs verholpen. Voor een volledige lijst van alle verholpen bugs verwijzen wij naar de Engelse release notes.

Tevens is er een veiligheidsproblemen van middelhoge prioriteit verholpen. Meer informatie.

Download Joomla 1.7

Download de Nederlandstalige Joomla 1.7.0 met voorbeelddata in onze downloadsectie. Je vindt hier ook aparte taalpakketten voor zowel de frontend als de backend en de tinyMCE tekstverwerker.

Upgraden van Joomla 1.6.5 naar Joomla 1.7

Allereerst, zorg ervoor dat je Joomla 1.6 sites zijn bijgewerkt naar Joomla 1.6.5. Deze versie is eind juni uitgebracht en is de enige versie waarmee je kunt upgraden naar Joomla 1.7. Met andere versies is het niet mogelijk dus update eerst naar 1.6.5. Daarna kan je de upgrade instructies volgen: Instructies voor Joomla 1.6.5 naar Joomla 1.7 upgrade.

Wil jij onze activiteiten ondersteunen en zorgen dat wij deze verder kunnen uitbreiden en promoten? Overweeg dan eens een donatie te maken aan Stichting Sympathy, onze hartelijk dank!