| Door: Sander Potjer. | Categorie: Versies.

Joomla 2.5 RC1 is vrijgegeven + Nederlandse vertaling

joomlaHet Joomla project heeft zojuist Joomla 2.5 RC1 vrijgegeven. Dit is de tweede release sinds de start van de nieuwe release cyclus na de vrijgave van Joomla 1.6 in januari 2011. Tevens heeft JoomlaCommunity.nl het Nederlandse taalpakket voor Joomla 2.5 RC1 beschikbaar gesteld.

Waar is deze release voor?

De vrijgave van Joomla 2.5 RC1 heeft verschillende doeleinde:

  1. Het mogelijk maken om uitgebreid met sites en extensies te testen zodat site beheerders en ontwikkelaars problemen kunnen melden voor de uiteindelijke release van Joomla 2.5
  2. Om bewustwording te creëren dat het einde van de huidige ontwikkelingscyclus snel nadert
  3. Het mogelijk maken om de upgrade van Joomla 1.7 naar Joomla 2.5 te testen

Waar is deze release NIET voor?

Een release candidate (RC) versie van Joomla is nooit geschikt voor gebruik op live websites. Het is alleen geschikt om mee te testen.

Download

Klik hier om Joomla 2.5 RC1 te downloaden.

Wanneer wordt de uiteindelijke Joomla 2.5 versie verwacht?

Joomla 2.5 GA (general availability) staat gepland om uitgebracht te worden op of rond 24 januari 2012. Na deze release staan de volgende belangrijke momenten op de agenda:

  • 24 februari 2012 - Joomla 1.7 bereikt de "end of life" status en wordt niet langer ondersteund met (veiligheids)updates
  • April 2012 - Joomla 1.5 bereikt de "end of life" status en wordt niet langer ondersteund met (veiligheids)updates
  • September 2012 - De volgende Joomla versie wordt vrijgegeven, Joomla 3.0

Let op: bovenstaande data kunnen veranderen afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten het bereik van het Joomla project.

Hoe upgrade ik naar Joomla 2.5?

Upgraden van Joomla 1.7 naar Joomla 2.5.0 zal eenvoudig mogelijk zijn. De meeste gebruikers kunnen de ingebouwde automatisch update functie gebruiken of installeren door gebruik te maken van de installeer mogelijkheid binnen het Extensiebeheer.

Als je nog Joomla 1.5 gebruikt zal het nodig zijn om te migreren door gebruik te maken van een 3rd party migratie extensie, zoals jUpgrade.

Wat is er nieuw in Joomla 2.5?

Onderstaand een lijst van de nieuwe functionaliteiten met links naar de gerelateerde items in de Feature tracker.

Bovendien zal Joomla 2.5 gebruik maken van de laatste versie van het Joomla platform (11.4). Ook zijn er in Joomla 2.5 RC1 317 bugs verholpen ten opzichte van Joomla 2.5 beta 2.

Wat gebeurt er met Joomla 1.7?

Joomla 2.5 is de directe upgrade van Joomla 1.7. Joomla 1.7 zal nog een maand ondersteund worden na de vrijgave van Joomla 2.5 om mogelijke kritische veiligheidsproblemen op te verhelpen. Na deze periode zullen alleen Joomla 1.5 en Joomla 2.5 als download ter beschikking worden gesteld en ondersteund worden door het Joomla project. Joomla 2.5 is een zogenaamde lange-termijn-support (LTS) release en zal voor minimaal 18 maanden door het Joomla project ondersteund worden.

Hoe kan je helpen aan de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkel proces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar Mark Dexter.

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. Sinds de vrijgave van Joomla 1.6 zijn er door de JBS 373 problemen opgelost. Het Joomla project wilt graag de mensen bedanken die de tijd hebben genomen om een bijdrage te leveren aan Joomla 1.7 & Joomla 2.5 en degene die gewerkt hebben aan de afscheiding van het Joomla platform project.

Joomla 2.5 RC1 in het Nederlands beschikbaar

Het taalteam van JoomlaCommunity.nl volgt altijd de ontwikkeling van Joomla en het bijwerken van de Nederlandse Joomla vertaling is een continu proces. De afgelopen weken is er dan ook hard gewerkt om te zorgen dat we het volledige Nederlandse taalpakket voor Joomla 2.5 RC1 beschikbaar kunnen stellen.

Het Nederlandse taalpakket voor Joomla 2.5 RC1 is beschikbaar in onze downloadsectie. Daar is tevens het updatepakket voor Joomla 1.7.3 naar Joomla 2.5 RC1 inclusief Nederlandse taalbestanden te vinden.

Eventuele typos of verbeteringen in de taalbestanden kunnen gemeld worden op de tracker of op het daarvoor bestemde forum.

Gerelateerde informatie

Zorg er als extensie developer voor dat je bent aangemeld op de general developer mailing list, de plek om extensie ontwikkeling te bespreken en nieuws te volgen dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van eigen extensies.

Onderstaand een overzicht van eerder verschenen nieuws en informatie over Joomla 1.7 en gerelateerde onderwerpen:

Grote dank aan alle vrijwilligers!

Deze RC1 release is het resultaat van duizenden uren werk door tientallen vrijwilligers. Hartelijk dank voor je bijdrage om Joomla het beste CMS op de planeet te laten zijn!