| Door: Martijn Maandag. | Categorie: Versies.

Joomla 3.1.2, 3.1.3 en 3.1.4? Wat is er aan de hand?

joomla3versiesDe versienummering van de Joomla 3 releases in de komende dagen is opvallend te noemen. Misschien niet zo vreemd als de versiesprong van Joomla 1.7 naar Joomla 2.5, maar toch reden genoeg om dit nader toe te lichten zodat iedereen begrijpt wat er aan de hand is.

Zoals eerder bericht in het artikel "Update over de Joomla 2.5.12 en 3.1.2 versies" was het plan om begin deze week Joomla 3.1.2 te releasen. Maar sommige mensen hadden hun site al automatisch bijgewerkt voorafgaand aan de officiële release als gevolg van het ontvangen van voortijdige updatebericht. Nog voordat de laatste test van de Joomla Bug Squad waren afgerond.

Toen zij hun site hadden bijgewerkt ontdekten ze dat er een probleem was met de packages. Daardoor mislukte de update en hun site was gebroken. Na een aantal dagen onderzoek werd ontdekt dat de fout kwam door wijzigingen in het belangrijk bestand (restore.php) van de updatecomponent zelf. Hierdoor brak de update voor het eind af.

Zodra de oorzaak van het probleem was gelokaliseerd werd er naar een oplossing gezocht. Hoewel het lijkt dat slechts een beperkt aantal sites door de wijziging getroffen zijn, is het belangrijk hen te voorzien van de mogelijkheid om met de automatische updater te updaten wat het foute bestand echter belet.

Na veel nadenken, experimenteren en testen werd een werkbaar plan ontwikkeld. Daar komt het vreemde release schema boven water.

3.1.2, de release die nooit uitgegeven is, zal geen formele release zijn.

3.1.3 zal een release zijn die alleen het foute bestand vervangt. Alleen degenen die het 3.1.2 package installeerden zullen 3.1.3 installeren.

  • Gebruikers die momenteel op 3.1.1 zitten gaan direct naar 3.1.4.
  • Gebruikers die per ongeluk naar 3.1.2 gingen zullen naar 3.1.3 en daarna naar 3.1.4 gaan.

Dit zal allemaal naadloos werken via de Joomla update component.

Zoals altijd gaat dank uit naar de mensen die de pre-release Joomla packages testen en degenen die per ongeluk updaten en de problemen snel meldden. Deze deelname aan de community betekent dat er geen foute versie van Joomla verspreid is en dat maakt Joomla niet alleen een krachtige toepassing maar ook een geweldige ontwikkeling en gebruikers-community om aan deel te nemen.

Bij Joomla 2.5 speelt dit niet allemaal (geen fout in updater) en wordt het volgende releasenummer 2.5.13.

Dit is de vertaling van het stuk van Elin Waring op joomla.org