Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten
De grote schoonmaak

Door: Jeroen Moolenschot.Categorie: Blogs.

De grote schoonmaak

Het afgelopen jaar kreeg ik de opdracht om een grote Joomla-website op te schonen. En dat opschonen was zeker nodig! Tientallen extensies, honderden afbeeldingen, meer dan 1.300 niet gebruikte artikelen en bijna 2.500 onnodige modules heb ik op kunnen ruimen. In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw website zelf kunt opschonen, zodat het een werkbare omgeving blijft.

Maak een backup

Voordat je iets gaat wijzigen op je website, zorg je ervoor dat je een werkende backup hebt. Dit moet eigenlijk een gewoonte zijn. Soms is dit via de hostingpartij goed geregeld. In andere gevallen maak je zelf met bijvoorbeeld Akeeba Backup een kopie van je bestanden en database. Natuurlijk moet je ook niet vergeten om te controleren of je backup werkt. Niets is zo vervelend dan ontdekken dat je backup niet werkt op het moment dat je hem nodig hebt.

Zorg ervoor dat alle extensies up-to-date zijn

Via extensies > beheren > updaten kun je er snel achter komen of je nog updates moet uitvoeren.

Maar het is ook mogelijk dat er nog extensies geïnstalleerd zijn waarbij het Joomla Updatemechanisme niet meer werkt of die helemaal niet de Joomla Updater gebruiken. In dat geval kun je jouw versie terugvinden via extensies > beheren > beheren.


extensiebeheer

Tip: Door met je muis op de auteur te gaan staan, zie je van welke website de extensie afkomstig is. Om te zien of je de laatste versie gebruikt, ga je naar de desbetreffende website en zoek je de Changelog of de meeste recente download van de extensie.

Verwijder/depubliceer niet gebruikte extensies

Via extensies > beheren > beheren krijg je een compleet overzicht van extensies die geïnstalleerd zijn op jouw website. Bekijk deze lijst en bedenk je bij ieder item of je er wel gebruik van maakt. Ik kom nog veel websites tegen waar 3 dezelfde soort extensies geïnstalleerd zijn en waar er dan maar 1 gebruikt wordt.

Tip: Wil je extensies uitproberen, installeer dan een aparte test- en uitprobeeromgeving. Doe dit bij voorkeur offline via bijvoorbeeld een wamp- of xampp-programma.

Ook is het in veel gevallen niet nodig om meerdere templates actief te hebben. Wanneer je een derde-partij template gebruikt dan kun je templates als “protostar” en “beez” depubliceren. Bijkomend voordeel is dat in modulebeheer de lijst met moduleposities kleiner wordt, wat het beheer van de site eenvoudiger maakt.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor templates, maar ook voor modules, plugins, componenten en taalbestanden. Ben je niet 100% zeker of je de extensie kan missen, dan kun je hem beter depubliceren in plaats van verwijderen.

Vervang extensies door core-mogelijkheden

Joomla is de afgelopen jaren uitgebreid met vele nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de verbeterde router of de custom fields. Door deze nieuwe mogelijkheden zijn verschillende extensies overbodig geworden. Wellicht gebruik je nog een van deze overbodige extensies en is het de moeite waard om eens te onderzoeken of je deze extensies kunt vervangen door de core-mogelijkheden van Joomla. Dit maakt het onderhoud van je website weer een stukje gemakkelijker.

Vernieuw je content

Bekijk regelmatig of je content nog wel actueel is. Kloppen de teksten nog of moet je deze opfrissen?
Werken de linkjes nog wel? Dit geldt voor zowel interne als externe links en is eenvoudig te controleren met behulp van broken link check (https://www.brokenlinkcheck.com)

Tip: Wanneer je een artikel verwijdert of de naam van een URL aanpast, vergeet dan niet om via verwijzingsbeheer een verwijzing naar de juiste URL te maken. Op deze manier komen je bezoekers nooit op een 404-pagina terecht.

Verwijder niet-gebruikte afbeeldingen

In de map images en zijn submappen vind je alle afbeeldingen van jouw website. Het kan lastig zijn om te bepalen of afbeeldingen wel of niet gebruikt worden op je website, maar R2H image manager (https://www.r2h.nl/joomla-extensions/imagemanager) kan je hierbij helpen. Deze extensie geeft door middel van kleurtjes (rood of groen) aan of een afbeelding gebruikt is op je website. Let op: de image manager kan op dit moment alleen controleren op Joomla artikelen, custom fields en aangepaste HTML-modules, dus wanneer een afbeelding alleen in een derde partij-extensie voorkomt zal hij een negatieve melding geven. Denk dus goed na voordat je iets verwijdert en denk aan stap 1 (maak eerst een backup).

Voorkom spam

Wanneer je gebruikersregistratie niet nodig hebt op je website, dan kun je de registratie uitzetten via gebruikers > beheren > opties. Hebben er zich al onbekende gebruikers zich aangemeld, dan kun je deze direct verwijderen.

Maak je geen gebruik van Joomla’s standaard contactformulier, controleer dan toch of er bij componenten > contactpersonen geen demo-informatie staat opgeslagen. Deze demo-personen kunnen door spam-robots misbruikt worden om spam te versturen of jouw server onnodig te belasten.

Prullenbak legen

Wanneer je in Joomla iets verwijdert, is het nog niet weg uit de database. Het zit namelijk nog in de prullenbak. De prullenbak vind je onder andere bij menu-items, artikelen en categorieën, velden en veldgroepen, advertenties, berichten, contactpersonen, nieuwsfeeds, tags en modules.
Als je in Joomla de weggegooide items wilt bekijken, moet je de Zoekhulpmiddelen openen en de Status-selectie op “Verplaatst naar prullenbak” zetten.

prullenbak

Better Trash (https://www.regularlabs.com/extensions/bettertrash) van Regular Labs is een handige extensie waarmee je op een slimmere manier je prullenbakken kunt legen.

Een opgeruimde website zorgt voor een sneller en prettiger beheer, betere veiligheid en waarschijnlijk (hierover is nog niets officieels bekend) een makkelijkere overstap naar Joomla 4, dus waar wacht je nog op?

Heb je zelf nog tips voor het opschonen van een website? Laat ze dan hieronder achter in de reacties.

Gravatar
Hans
dit is een spam bericht om de werking van het rapporteren na te gaan
Gravatar
Jeroen Moolenschot
Laatst gewijzigd op 15.08.2019 12:24 door Jeroen Moolenschot
Dank voor je toevoeging. Dat is (zeker voor de wat verder gevorderden) een goede tip!
Gravatar
Ik controleer ook altijd nog de database nadat ik modules/componenten heb verwijderd. Soms worden bij het deïnstalleren van een extensie niet alle tabellen verwijderd. Ik heb dit oa met Mobile Joomla meegemaakt. Dan kom je er jaren later achter dat er nog een paar ongebruikte tabellen zijn in je database.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.