30 Januari 2019 - Het is ijskoud in Chicago en volgens het nieuws is het er nog kouder dan op de Mount Everest. Dus het is een perfecte dag om voor je scherm in een lekker warm gebouw te zijn bij een summit!

Het Joomla Security Strike Team (JSST) was uitgenodigd om een delegatie te sturen naar het CMS Security Summit, door Google georganiseerd, dat in Chicago plaatsvond. De JSST leiders David Jardin en Tobias Zulauf hebben van die uitnodiging gebruik gemaakt en zijn naar Illinois gereisd om verschillende security team leiders van andere CMS-en, webhosts en natuurlijk een aantal Google medewerkers van verschillende projecten te ontmoeten.

Lees meer: Joomla was op het CMS Security Summit

Wij houden van Joomla! en om de Joomla! Love verder te verspreiden gaan we vanuit Stichting Sympathy een werkgroep Marketing op zetten. Doel van deze werkgroep is het bedenken en uitvoeren van marketingactiviteiten voor het promoten van Joomla! in Nederland.

We willen een gevarieerde groep mensen bij elkaar brengen die mee willen denken in wát we gaan doen en mee willen werken aan de uitvoering. Denk hierbij aan webbouwers, ontwerpers, developers, eindgebruikers, tekstschrijvers etc. Je hoeft niet persé marketing skills te hebben om deel te nemen.

Uit de werkgroep kunnen per project verschillende mensen mee doen. Je kiest dus de projecten die je interessant vindt, waar je kennis ligt of waar je denkt wat aan bij te kunnen dragen.

Lees meer: Oproep voor nieuw te vormen werkgroep...

Het concept van een open-source, 100% community project, lijkt een klein onderdeel van de software industrie vandaag de dag. Het was 10 jaar geleden, toen Joomla ontstond, zelfs minder gewoon. 100% vrijwilligers-organisaties bestaan echter al vele jaren - ze bieden hulp aan hen die problemen hebben en uitdagingen zien, zich sterk maken voor sociale veranderingen en persoonlijke verbetering aanmoedigen. Al deze organisaties bouwen op mensen die alleen maar bijdragen om andere mensen te helpen.

gratis

Joomla! is in zekere zin zoals deze andere organisaties. Er zijn veel groepen mensen op de wereld die wezenlijk geholpen worden een Joomla! website op te zetten om hun zaak te helpen.

Lees meer: Joomla is niet gratis.

Bouw je meerdere websites, dan is het handig om telkens te kiezen voor eenzelfde soort template of ‘template familie’. Logisch, want die techniek ken je het beste, en zo bouw je de mooiste en best werkende sites. 

Maar is de ene keuze beter dan de andere? Dat ligt aan je eisen- en wensenpakket en de backend interface die jou het meeste ligt. Toch is het goed om af en toe een andere type template te proberen, want de frameworks die ten grondslag liggen aan de template families ontwikkelen zich voortdurend. Opeens kan een andere template/framework je precies bieden wat je wilt.

Lees meer: Welk Joomla-template kies jij?

Joomla! 3.7 wordt eind maart verwacht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de nieuwe functies van Joomla! versie 3.7.

Momenteel is Joomla! 3.7 RC4 voor testdoeleinden beschikbaar. Let op: deze versie is nog niet geschikt voor productie omgevingen. Deze versie is bedoeld voor het testen en ervoor te zorgen dat de final versie met zo min mogelijk fouten uitgebracht kan worden. De verwachting is dat de stabiele versie omstreeks 25 april vrijgegeven wordt. Iedereen kan mee testen, dus jij ook!

Joomla! versie 3.7

Zoals gezegd eind maart mogen we Joomla! 3.7 verwachten, dan wordt de stabiele versie uitgebracht die wel geschikt is voor productiewebsites. Uiteraard doe je er verstandig aan om eerst te testen met Joomla! 3.7. Maak vooraf een back-up en restore deze in een testomgeving. Voer dan de upgrade uit en kijk of alle oorspronkelijke functies en uitbreidingen nog goed werken. Daarna zou je de productie website (website die voor het publiek beschikbaar is) kunnen updaten.

Lees meer: Nieuwe functies Joomla! 3.7

Joomla heeft ook een Volunteers Portal waarop Joomlers een profiel kunnen aanmaken en zich hierop kunnen voorstellen. Naast deze profielen wordt deze subsite ook gebruikt door de officiele teams, zoals Community Leadership Team of het Security Strike Team, om hun verslagen van bijeenkomsten te plaatsen.

Eén van deze teams is New Media Manager Team en zoals de naam het al verklapt, dit team is bezig met een nieuwe media manager. Iets waar veel, misschien wel heel veel, Joomlagebruikers op zitten te wachten. Dit team heeft net een roadmap geplaatst met daarin verschillende functionaliteiten en wanneer ze die gereed willen hebben. 

Lees meer: Nieuws over de nieuwe media manager

De Joomla! Community presenteert trots het gecentraliseerde en vertaalde Joomla! Downloads portaal. Het wordt de enige plek waar je naartoe moet voor alle Joomla! CMS core bestanden.

Op https://downloads.joomla.org vind je de nieuwste Joomla! releases en updates, directe links naar alle taalpakketten en naar de Joomla! Extensions Directory™ (JED) waar je bijna 8.000 extensies vindt om je website een kick te geven.

Lees meer: De enige Joomla! download plek die je...

joomla11

We vieren, we feesten, we delen en dragen bij. Elf Jaar geleden heeft een groep van 17 jonge 'gekken' vanuit de hele wereld een grote gedurfde stap gezet. Ze creëerden Joomla!, een CMS die vandaag wereldwijd door miljoenen websites gebruikt wordt. Het resultaat van de 100% vrijwillige inspanningen van duizenden vrijwilligers.

In ons elfde jaar hebben we enkele verrassingen voor onze gebruikers en bijdragers. Laten we de elfde verjaardag samen vieren!

Deel jouw verhaal over hoe Joomla! je leven veranderd heeft op spreadthejoomlalove.com/joomla11 en deel het met de hashtag #joomla11. Gebruik maar 11 woorden, wat zijn de 11 meest belangrijke woorden of emoties? Een willekeurige vijf inzendingen zullen worden geselecteerd en zij zullen een leuke verrassing ontvangen.

Maak en deel je een verjaardagstaart met je Gebruikersgroep, wil je gewoon mee vieren of de Joomla! liefde delen? Vier de verjaardag met ons en deel je momenten op twitter, facebook, instagram, pinterest of youtube met de hashtag #joomla11!

gsoc2016We hebben het weer gedaan!

We zijn verheugd om mede te delen dat Joomla! weer als één van de mentor organisaties die gekozen zijn om deel te nemen aan de Google Summer of Code 2016 (GSOC 2016).

Meer dan alleen een kans om nieuwe talenten te vinden voor Joomla! en de software te verbeteren, GSoC is een grote reünie waar open source liefhebbers kunnen delen, leren, uitleggen en plezier hebben.

Alle informatie over de Joomla! GSoC 2016 deelname is beschikbaar op: https://docs.joomla.org/GSOC_2016.

Aan alle vrijwilligers die betrokken zijn of waren om dit mogelijk te maken, BEDANKT!

Getalenteerde en toegewijde studenten, we kijken er naar uit om van jullie te horen!
Joomla! Community, please keep rocking with us! Let's do it!Bekijk de lijst van de 180 open source organisaties die ook als mentor organisatie meedoen aan de GSoC 2016. Bekijk ook de tijdlijn van alle belangrijke data.

Origineel: http://community.joomla.org/blogs/community/1894-joomla-has-been-selected-as-a-google-summer-of-code-2016-mentor-organization.html

Google Summer of Code 2016De Google Summer of Code Program (GSoC) 2016 gaat weer starten en Joomla! wil daar weer graag aan meedoen. Wil je meer weten wat GSoC is, dan kan hier meer informatie vinden.

Nu heeft Joomla ook jullie hulp nodig want misschien hebben jullie nog ideen over welke nieuwe ontwikkelingen voor het Joomla! CMS. Deze ontwikkelingen moeten dan binnen twee maanden programmeren passen, dus niet te groot en niet te klein. Joomla! is daarbij ook op zoek naar begeleiders hiervoor. 

Dit artikel is inderdaad op het laatste moment geschreven (en vertaald), maar de meeste joomlers houden wel van een uitdaging. ;)

Hulpvolle links:

Lees meer: Google Summer of Code

joomla certificationDe meesten van jullie zijn bekend met het feit dat vrijwilligers uit de Joomla! community zeer veel aan het Joomla! project hebben bijgedragen. Soms is het frustrerend, moeilijk en lastig om het eindresultaat te bereiken. Dit gevoel hebben de meeste Certificatie-teamleden de afgelopen 2.5 jaar wel eens gehad.

Ik wil iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan het Joomla! Certificeringsprogramma. Het is moeilijk voor te stellen hoeveel werk deze mensen hebben verzet en nog gaan verzetten.

Geschiedenis

Precies drie jaar geleden, het was december 2012, werd een oproep In het Joomla! Community Magazine geplaatst. Er werden vrijwilligers voor een werkgroep gezocht die het certificeringsprogramma gingen opzetten.

In 2013 hield Sarah Watz een sessie waarin ze dit certificeringsprogramma introduceerde. De bedoeling was dit programma eind 2013 te lanceren. Midden 2014 bleken de problemen zo groot te zijn dat voortgang van het project in gevaar kwam. Gelukkig slaagde het team erin deze problemen op te lossen. Nu kon er gestart worden met het vormgeven van de examens. Tijdens de ontwikkeling van het programma hebben we altijd gesteld dat de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit van de examens.

Lees meer: Joomla! Certificeringsprogramma

hashtags joomla

Zoals alle communities heeft #Joomla zijn eigen favoriete #hashtags die in het #twitterverse (dit “woord” bestaat echt!) gebruikt wordt. Er zijn vele die zijn even gebruikt worden maar daarna snel vergeten worden maar sommige blijven en stralen nu de cultuur van de community uit.

#joomla

Dit is natuurlijk de bekendste hashtag. Je kan deze natuurlijk in alle tweets over Joomla gebruiken.

Lees meer: #Joomla en #hashtags

Dit is de vertaling van het artikel op joomla.org

Dank Wij zijn verheugd om de lancering van de geüpgrade joomla.org website aan te kondigen. In de laatste twee weken is er hard gewerkt om joomla.org naar de laatste versie te upgraden.
We noemen het graag een verlaat verjaardagscadeau aan Joomla.
Als je de nieuwe website bekijkt en gebruikt zul je zien dat hij nu helemaal responsive is, er extra veiligheid aan toegevoegd is door middel van SSL en is er makkelijker door de website te navigeren.

Lees meer: Verlaat verjaardagscadeau voor Joomla!

joomla10jaar

Op 17 augustus 2005 nam een groep van 17 enthousiastelingen van over de hele wereld een grote moedige stap. In een brief aan de community kondigde ze aan Mambo te verlaten en verder te gaan als nieuw Open Source project onder een nieuwe naam. Uiteindelijk werd op 1 september 2005 de naam aangekondigd van het nieuwe Open Source project: Joomla!.

Vandaag viert is het dus 10 jaar geleden dat het Joomla project van start is gegaan, een enorme mijlpaal! In de afgelopen 10 jaar is Joomla enorm gegroeid en wordt het wereldwijd gebruikt voor miljoenen websites en kent het een zeer actieve grote community van vrijwilligers die op allerlei wijze bijdragen aan het Joomla project.

Om te vieren dat Joomla 10 jaar is geworden heeft Brian Teeman een speciale website opgezet: http://spreadthejoomlalove.com. Lees daar verhalen van andere Joomla gebruikers (en voeg die van jou toe!). Of bekijk de enorme lijst van personen die code aan Joomla hebben bijgedragen of documentatie hebben geschreven. Uiteraard is daar ook een tijdlijn van het Joomla project terug te vinden.

Lees meer: Hieperdepiep hoera! Joomla 10 jaar!

Op 11 juli 2015 was er weer een prima dagje Pizza, Bugs & Fun. Deze keer werden we uitgenodigd door db8 in Nijmegen. Er kwamen op deze warme zomerdag 13 man en vrouw bij elkaar.

PBF 20150711 1

Het was alweer een hele leuke en nuttige dag. De plek was ook prachtig, Hubbels Cowerkplek is gevestigd in een mooi oud schoolgebouw met hoge lokalen, dus best lekker koel binnen. Zo'n PBF-dag wordt aangekleed met koek, fruit, chocolade en snoep. Op de locatie is heerlijke koffie en thee beschikbaar. Voor de lunch werden broodjes bezorgd. Vrijwilligers worden goed verzorgd, dank aan o.a. db8, de PLT van Joomla en Stichting Sympathy.

Lees meer: Pizza, Bugs en Fun, 11 juli in Nijmegen

Tijdens de laatste tien jaar is Joomla! op een natuurlijke wijze ontwikkeld tot een oplossing aan de hand van aanwijzingen van vele geweldige vrijwilligers. Terwijl dit tot nu toe goed heeft gewerkt moeten we, om relevant als CMS te blijven, beginnen met het verder dan deze vrijwilligers kijken. We moeten namelijk aan onze eindgebruikers beginnen te denken, wat ze nodig hebben, wat ze willen hebben en hoe zij het CMS gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden.

Om dit proces te starten gaan we het momenteel inactieve Joomla! UX Team opnieuw opstarten. Dit team hangt onder het Production Leadership Team en ons eerste project heeft grote invloed op hoe Joomla! 4 er uit ziet en functioneert vanuit een gebruikers gezichtspunt.

Om dit voor elkaar te kunnen krijgen hebben we vrijwilligers nodig! Vooral vrijwilligers die ervaring hebben in één van de volgende punten:

    Enterprise UX (dit is het belangrijkste punt!)
    User research & user testing
    UX Strategy
    UI Design
    International accessibility standards


Als je ervaring hebt op één van deze punten, vul dan het formulier op de volgende link in: https://docs.google.com/forms/d/1UmV...ZW6M0/viewform

Bron: hier het originele artikel van Crystal Harris.

SEO-boekSimon Kloostra heeft regelmatig presentaties gegeven over SEO en performance. Tijdens JUG's, de Joomladagen en via Workshops deelt hij zijn kennis over deze onderwerpen. Hij is webdesigner in Utrecht met een eigen webdesign bedrijf genaamd SK-Web, met een nadrukkelijke focus op SEO. Daarnaast heeft hij de site http://joomlaseo.com/ waar hij onder andere een blog heeft over deze onderwerpen.
In de serie CMS Development Library van Van Duuren Informatica heeft Simon nu een boek uitgebracht met de titel Joomla! SEO.

Het boek begint met een hoofdstuk over Google. Hij verteld hoe Google te werk gaat, hoe de resultaat-pagina van Google wordt opgebouwd en waar dat binnen je site vandaan komt.

Lees meer: Joomla! SEO

JoomlaStructuur

 

De internationale organisatie van het Joomla-project is al sinds het begin (2005) ongeveer hetzelfde en past eigenlijk niet meer in deze tijd. Daarom is er een structuurteam benoemd om een voortel te doen tot een nieuwe structuur.

Dit structuurteam is samengesteld uit drie vertegenwoordigers uit elk van de drie leadership teams:

  • Vertegenwoordigers vanuit OSM: Sarah Watz, Ronni K. Gothard Christiansen, Marijke Stuivenberg

  • Vertegenwoordigers vanuit PLT: David Hurley, George Wilson, Chris Davenport

  • Vertegenwoordigers vanuit CLT: Sander Potjer, Alice Grevet, Peter Bui


Afgelopen oktober heeft het structuur-team, in opdracht van de gezamenlijke Joomla leiding, hun werk gedeeld met de gezamenlijke project werkgroepen voor feedback. Nu is er een versie van het voorstel welke het resultaat is van die feedback.

Lees meer: Voorstel tot een nieuwe...

Het Joomla Certificeringsteam heeft je nodig!

Lees hier het originele artikel van Robert Wilson.

2014 was een prachtig jaar voor het Joomla! Certification (certificering) Project. In het afgelopen jaar hebben we teamleiders en teamleden gevonden vanuit de hele wereld, een succesvolle pilot gedraaid op de Joomla! World Conference 2014, serieuze discussies gevoerd met de Joomla community en zijn we dichter bij een levensvatbare, professionele certificering voor Joomla! Administrators gekomen dan ooit.

Lees meer: Het Joomla! Certification Project:...

handboek-joomla

Na twee succesvolle edities van het Joomla-magazine in 2012 en 2013 heeft de Nederlandse Joomla-community weer samengewerkt met het Webdesigner-magazine voor een nieuwe uitgave. Dat heeft ditmaal geresulteert in het "Handboek Joomla!". Waar de eerdere edities 50 pagina's hadden en alleen via Stichting Sympathy the bestellen waren is het Handboek Joomla 148 pagina's dik en verkrijgbaar via ruim 3.000 verkooppunten in Nederland en België en online op http://www.fnl.nl/joomla-handboek.html.

Handboek Joomla!

Handboek Joomla! vertelt je alles over het populaire cms Joomla. Dit speciale boekwerk is samengesteld en geschreven door de Nederlandse Joomla-community. In 148 pagina's krijg je de beste tips, trucs en technieken om je site optimaal in te richten.

Lees meer: Handboek Joomla! ligt nu in de winkels

Pagina 1 van 21