Het concept van een open-source, 100% community project, lijkt een klein onderdeel van de software industrie vandaag de dag. Het was 10 jaar geleden, toen Joomla ontstond, zelfs minder gewoon. 100% vrijwilligers-organisaties bestaan echter al vele jaren - ze bieden hulp aan hen die problemen hebben en uitdagingen zien, zich sterk maken voor sociale veranderingen en persoonlijke verbetering aanmoedigen. Al deze organisaties bouwen op mensen die alleen maar bijdragen om andere mensen te helpen.

gratis

Joomla! is in zekere zin zoals deze andere organisaties. Er zijn veel groepen mensen op de wereld die wezenlijk geholpen worden een Joomla! website op te zetten om hun zaak te helpen.


Maar Joomla! is op een belangrijke punt anders. Joomla! heeft het vermogen niet alleen de ontvanger van de webservices (of de middelen die worden gegenereerd door deze webservices) te helpen, maar ook ontelbare integrators, ontwikkelaars en extensieontwikkelaars. Veel van hen verdienen hun levensonderhoud volledig met Joomla. Laat staan de hoeveelheid geld die bespaard wordt door organisaties op de wereld die Joomla! gebruiken voor hun web infrastructuur (vergeleken met andere commerciële CMS'en).

Hoe Joomla! u ieder jaar duizenden bespaart.

Als je bedrijf hetzelfde niveau aan functionaliteit zou willen bereiken met een commercieel CMS dan zou je makkelijk jaarlijks €30.000 kunnen uitgeven alleen aan licentiekosten - los van de inrichtingskosten.
Als je een Joomla! integrator bent, kan het zijn dat je ieder jaar dat bedrag van €30.000 besteedt aan iedere site die je ontwikkelt. Je zou ook honderden of duizenden euro's kunnen besteden per extensie - als het systeem dat mogelijk maakt. Of je zou maanden of jaren kunnen wachten op belangrijke functionaliteit die toegevoegd zal worden aan het closed-source systeem.
In plaats daarvan kun je nu direct een kopie van een professioneel CMS-systeem downloaden (dat al meer dan twee miljoen websites aandrijft), bekijk en download extensies die je de specifieke functionaliteit biedt die je nodig hebt en je kunt zelfs een beetje 'onder de motorkap knutselen' om te zorgen dat het werkt zoals je wilt dat het werkt - zonder iemand iets te betalen. Je kunt het zelfs volledig gratis laten hosten.
Maar zoals gezegd, "Er is niet zoiets als een 'gratis lunch'".

Wie betaalt er voor Joomla?

Er zijn talloze mensen op de wereld die het 'vooruitbetaald' hebben en hebben vele uren gewerkt om die 'gratis spullen' mogelijk te maken. Deze mensen zijn niet zomaar schoolkinderen die dit in hun vrije tijd deden. Veel (zo niet de meesten) die bijdragen aan het Joomla! eco-systeem zijn professionele programmeurs, ontwikkelaars, copywriters, ontwerpers en allerlei rollen. Sommigen krijgen goed betaald voor hun diensten aan klanten, maar toch dragen ze veel uren bij zonder iets betaald te krijgen voor deze uren.
Zoals eerder opgemerkt bevoordelen deze bijdragen uiteraard niet één groep mensen. Door verbeteringen aan het Joomla! systeem, bevoordelen ze zichzelf en hun klanten, zij plukken de vruchten van het bijdragen aan het project direct. De rest van de Joomla! gebruikers community heeft echter ook voordeel. Als Jan met het ontwikkelaarsteam werkt om een nieuwe functie aan de core toe te voegen, dan heeft Jan daar niet alleen voordeel van, we hebben allemaal voordeel van die nieuw toegevoegde functie. En als één Joomla! extensieontwikkelaar een eigen extensie maakt voor een klant dan maakt hij die vaak beschikbaar voor iedereen - zo hebben we daar allemaal ook voordeel van.

Hoe verschilt Joomla! van andere open-source CMS'en?

Het belangrijkste verschil is dat Joomla! overleeft door zijn community. Als alle mensen die werken om Joomla! aan de praat houden morgen van de aarde zouden verdwijnen (en niemand hun plaats zou innemen), dan zou Joomla! snel ophouden om een goede CMS-optie te zijn (en zelfs 'overlijden', zoals sommigen hebben voorspeld).
Het goede nieuws is dat in meer dan 10 jaar historie, in goed en slechte tijden, de Joomla! community doorgegaan is met - het ontwikkelen van een solide, professioneel CMS, dat gebruikt wordt door miljoenen en het onderhouden van de teams die noodzakelijk zijn voor alle andere (niet programmeer) taken gerelateerd aan het onderhoud van een modern CMS.

Een nieuw decennium - een nieuwe organisatie

In een poging de Joomla! community een solide fundament voor de volgende 10 jaar te geven is de organisatie van de community opnieuw bekeken en is er een nieuwe leiderschapstructuur gekomen. Deze wijzigingen worden nu ingevoerd. Een recente bijeenkomst van enkele leiders van de community resulteerde in nieuwe energie en richting voor de community. Geweldige ideeën nieuwe structuren en verbeterde relaties hebben een nieuwe focus terwijl Joomla! zich ontwikkelt in zijn tweede decennium (en vierde hoofdversie).
Maar, met een klein aantal vrijwilligers is het bijna onmogelijk Joomla! naar de beoogde toekomst te brengen. En met slechts een handvol mensen die helpen het project vooruit te krijgen zal Joomla! niet de mogelijkheid geven meer technische verbeteringen door te voeren of markt-bekendheid te bereiken.

Je hoeft geen programmeur te zijn!

Hoewel het bijdragen van code aan het project een belangrijke en logische manier is om het project vooruit te helpen, zijn er VEEL ander taken in de Joomla! community die totaal geen programmeerkennis vragen. Als, in feite, jouw beste vaardigheid is om software te kraken, dan is er een belangrijke plaats voor je bij het testen van nieuwe releases. En als je een ontwerper bent, een schrijver, een technisch schrijver, een vertaler of als je van conferenties en evenementen houdt, dan is er plaats voor je. (Ja, IEDERE positie binnen Joomla is een vrijwilliger - zelfs bij de marketing).
Je hoeft je ook niet te vast te leggen voor honderden uren per maand om deel te nemen aan de community. Hoewel we een aantal mensen hebben waarvan de carrière het mogelijk maakt dat ze meer dan anderen bijdragen, zelfs degenen die slechts een uur per week bijdragen (of nog minder) zijn welkom in de community.

We willen jou!

Als je op de een of andere manier voordeel hebt aan het gebruik van Joomla! - het besparen van geld door je eigen website te bouwen in plaats van iemand anders hem te laten ontwikkelen - of je geld te verdienen met Joomla, moedig ik je aan iets terug te geven aan het project in een verhouding die staat tot wat je eruit gekregen hebt.
Bekijk de huidige behoeften op ons vrijwilligersportaal om te zien wat bij je vaardigheden en beschikbaarheid past.
https://www.joomla.org/contribute-to-joomla.html
En bedenk, als je bijdraagt aan de Joomla! community, dan help je niet alleen Joomla! haar tweede decennium in te stoten, maar je draagt ook bij aan je eigen behoeften.

Dit is een vertaling van het artikel Joomla is not free van Chris Paschen.

Reageer

1000 Resterende tekens