Joomla! 3.7 wordt eind maart verwacht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de nieuwe functies van Joomla! versie 3.7.

Momenteel is Joomla! 3.7 RC4 voor testdoeleinden beschikbaar. Let op: deze versie is nog niet geschikt voor productie omgevingen. Deze versie is bedoeld voor het testen en ervoor te zorgen dat de final versie met zo min mogelijk fouten uitgebracht kan worden. De verwachting is dat de stabiele versie omstreeks 25 april vrijgegeven wordt. Iedereen kan mee testen, dus jij ook!

Joomla! versie 3.7

Zoals gezegd eind maart mogen we Joomla! 3.7 verwachten, dan wordt de stabiele versie uitgebracht die wel geschikt is voor productiewebsites. Uiteraard doe je er verstandig aan om eerst te testen met Joomla! 3.7. Maak vooraf een back-up en restore deze in een testomgeving. Voer dan de upgrade uit en kijk of alle oorspronkelijke functies en uitbreidingen nog goed werken. Daarna zou je de productie website (website die voor het publiek beschikbaar is) kunnen updaten.

Wat is nieuw in Joomla! 3.7?

800px Joomla 3 7 Imagery infographic 1280x720 en

Joomla! versie 3.7 zal ongeveer 700 verbeteringen bevatten en 40 nieuwe functies erbij krijgen! Hier een opsomming van de nieuwe functies. Ik zal het artikel nog verder aanvullen met uitgebreide toelichting van de betreffende functies.

Aangepaste velden

Custom Fields, oftewel additionele velden toevoegen in Joomla! is in Joomla 3.7 een fantastische uitbreiding. Je kunt aan je artikelen optionele velden toevoegen.
De velden die er (mogelijk) bijkomen zijn:

 • Calendar
 • Captcha
 • Checkboxes
 • Color 
 • Editor 
 • Email
 • Image 
 • Integer 
 • List
 • Media 
 • Article 
 • Radio buttons 
 • SQL 
 • Telephone 
 • Text 
 • Text area
 • Time zone
 • URL 
 • User
 • Usergroup 
 • Yes or No

Nieuwe Routerfunctie

Er komt een nieuwe router functie in Joomla!, Deze zorgt ervoor dat alle URL's zoekmachine vriendelijk worden. Het routing systeem zorgt voor het genereren van de URL's van je website. Een URL(Uniform Resource Locator) is het adres van een pagina op je website. Dus, het adres wat jij en je bezoekers zien in de adresbalk van je webbrowser. 

Een nadeel van de huidige router in Joomla! is dat je wel zoekmachine vriendelijke URL's kunt maken, maar dat je in deze URL's altijd ID's ziet. Dus, de categorie ID's en de artikel ID's. Stel je hebt een artikel en dit artikel bevindt zich in een categorie. De categorie heeft ID 5 en het artikel heeft ID 33, dan wordt dit de URL: www.jewebsite.nl/5-categorie/33-artikel. Uiteraard zou het veel mooier zijn om een URL zonder ID's te hebben, dus op deze manier: www.jewebsite.nl/categorie/artikel. Helaas is dit nog niet zomaar mogelijk in Joomla! Je kunt op dit moment wel ID vrije URL's krijgen, maar dan moet je voor alle categorieën en artikelen een menu item aanmaken. Nu is dit voor de categorieën nog wel te doen. Maar als je een hele uitgebreide website hebt, met honderden artikelen en je voor elk artikel een menu item zou moeten aanmaken, dan zou je dus honderden menu items nodig hebben. Dit is dus niet echt een werkbare situatie.

In de nieuwe router die in Joomla! 3.7 beschikbaar komt, kun je dus instellen dat er geen ID's meer getoond worden in je URL's. Je kunt nu dus eindelijk in Joomla! ook echt mooie URL's maken.

Bekijk de video met meer informatie over de nieuwe routerfunctie op de website van Netspecialist.

Meer informatie (Engelstalig) vind je op de website van Joomlashack: http://bit.ly/2m8AV9z

Update 24-03-2017: De routerfunctie komt helaas toch niet in Joomla! versie 3.7, maar wel in Joomla! versie 3.8, lees het nieuwsbericht over de uitstel van de Router Functie van Joomla!

Multilingual Associatons Manager

Dit is een verbetering voor de configuratie van de mulitlanguage. Tot nu toe moest je de 'taal inhoud' handmatig maken door het invoeren van de landcodes, die zou verwarrend kunnen zijn omdat we moesten weten wat is het label of de oorspronkelijke titel van de taal die we configureren. In Joomla! 3.7 zal het worden automatisch aangemaakt zodra je een taalpakket in Joomla! installeert.

Meer informatie (Engelstalig) vind je op de website van Joomlashack: http://bit.ly/2m8AV9z

Backend Menu Manager

Je kunt vanuit de menu manager nieuwe artikelen aanmaken of aanpassen, hierdoor kun je dus snel een menu item en een artikel aanmaken of snel de content wijzigen. Er zal een nieuwe knop komen om een nieuw artikel, categorie, contact of nieuws feed aan te maken vanuit een nieuw menu-item. Dit is een zeer nuttige eigenschap die de werkstroom van menu item schepping verbetert.

nieuw artikel

Sort articles by rating and hits

Je kunt artikelen sorteren op ratings, votes en hits, er is aanvullende informatie geplaatst bij de artikelen.

sort articles

A flat redesign for the administrator area

Er is een nieuw flat UI design gemaakt voor het administrator gedeelte, de backend van Joomla!

flat design

Easier Extension Maintenance

TinyMCE verbeteringen

Er komt een nieuwe TinyMCE redacteur plugin waarmee je makkelijk knoppen kunt toevoegen, verplaatsen of verwijderen.

In Joomla! 3.7 komen er enkele nieuwe knoppen in de TinyMCE editor bij. Zo zal er een knop "contact" komen waarmee je een koppeling naar een contactpersoon invoegen en een "menu" knop om een koppeling naar een menu-item in te voegen in de inhoud van het artikel. Daarnaast zijn er op dit moment 3 niveaus van de TinyMCE editor-functionaliteit: Eenvoudig, Geavanceerd en Uitgebreid. Elk van hen weergegeven een verschillende reeks knoppen op de werkbalk van de editor. Waarschijnlijk zullen er in  Joomla! 3.7 extra sets van knoppen beschikbaar zijn zoals drag & drop (slepen en laten vallen) in de werkbalk. Deze functie geven je de vrijheid in de werkbalkconfiguratie want u waar beslissen zal en welke knoppen wordt weergegeven op de werkbalk van de editor.

Enkele andere verbeteringen

Verbeterde media manager

De nieuwe Joomla! mediamanager zal worden ingericht met aanzienlijke aanpassingen en verbeterde functies. Hierdoor hebben gebruikers meer controle op geüploade afbeeldingen. Gebruikers kunnen de afbeeldingen bijsnijden, formaat wijzigen, roteren en uitvoeren van basisfilters in de backend van hun website. De mediamanager zal ook een functionaliteit krijgen voor het maken van miniaturen van verschillende beeldformaten en er zullen ook opties in zitten voor labels aan de geüploade mediabestanden.

Nieuwe datum en tijd selecteeroptie

Dit is een kleine aanpassing die doorgevoerd wordt, maar de datum en tijd selecteer optie is verbeterd.

time and date picker

Opties van de globale instellingen worden getoond

Je kunt niet alle instellingen onthouden van alle instellingen met betrekking tot de globale opties. Nu worden de standaard opties inclusief hun waarden weergegeven in een overzicht. Dus je hoeft niet meer terug te gaan zoeken wat de (standaard) instellingen zijn.

Toelichting Globale opties worden nu weergegeven in Joomla! 3.7 

Tot slot

Wellicht nog handig om te weten:
Het updaten naar van Joomla! versie 3.6.x naar Joomla! versie 3.7 zal een 1 klik (one click update) update zijn, het is dus geen migratie zoals destijds van Joomla! 2.5 naar Joomla! 3.X.

Onderstaand is een kort promotie filmpje voor Joomla! versie 3.7.

https://www.youtube.com/watch?v=j006Q7mDYIU&vl=fr

Hieronder een filmpje van Brian Teeman, waarin hij de nieuwe functies uitlegd. Het filmpje is van september 2016.

https://www.youtube.com/watch?v=W-yAr8yLKqo

 

Laatst bijgewerkt op: 22 april 2017

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Hein
Geweldige verbeteringen, maakt o.a. het verdelen van taken weer een stuk makkelijker.
1

Reageer

1000 Resterende tekens