Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: . | Categorie: Blogs.

De kracht van overrides

Vol enthousiasme installeerde ik de gekozen template in mijn kersverse Joomla! Website. Na een beetje op en neer klikken had ik deze template uitgekozen als dé ideale template voor de nieuwe website die ik ging maken. Ik koos niet voor de installatie van de quickstart, want dan moest al die voorbeeld content er straks weer uitgesloopt worden. Toen ik de juiste template had geselecteerd en naar de homepage van mijn website ging, zag dat er toch net anders uit dan de demo van de template.

Bovenstaand scenario heb ik in de ruim 20 jaar dat ik websites ontwikkel al een flink aantal keren doorlopen. En ik heb vele wegen bewandeld tijdens het bouwen van websites: gratis templates gebruikt, zelf een template vanaf scratch gemaakt, commerciële templates aangepast en uitgebreid met extensies, modules en plugins, kortom, de meest denkbare scenario’s heb ik wel eens doorlopen. En de zoektocht naar de ultieme werkwijze is nog dagelijks gaande.

Een van de krachtigste mogelijkheden die ik in mijn zoektocht heb ontdekt, is het gebruik maken van template overrides. Template overrides stellen je in staat de standaard uitvoer van modules, componenten en weergaven die in Joomla! zitten, aan te passen zonder aan de oorspronkelijke (core) code te komen. Dat geeft je enorm veel vrijheid in hoe je je artikelen, categorieën, contacten e.d. weergeeft zonder dat je bang hoeft te zijn dat bij de volgende update jouw aanpassingen ongedaan gemaakt worden. Sinds versie 3.2 kunnen overrides makkelijk worden aangemaakt met behulp van Templatebeheer. Vroeger was het bijna onmogelijk een duidelijk overzicht te krijgen welke override mogelijkheden er waren bij een Joomla site. Het "Maak overrides" tabblad in Templatebeheer toont alle mogelijkheden in een overzichtelijke lijst:

Overrides

Voor de beginner

Ben je een beginner? Dan raad ik je aan om eerst eens te beginnen met een override van bijvoorbeeld een categorieblog layout. Je kunt de override bestanden makkelijk aanmaken vanuit het Joomla templates menu. (Extensies -> Templates -> Templates) Je klikt op de template waarbinnen je de override wilt maken en selecteert het tabje ‘maak overrides’. Vervolgens klik je onder het kopje Componenten ‘com_content’ en ‘category’ aan. Joomla! zet nu een mapje com_content in de html map bij je template. In die bestanden kun je je gewenste aanpassingen maken.

Van beginner naar gevorderde

Weet je hoe template overrides werken en gebruik je ze al voor basis dingen? Dan wordt het tijd om een stapje verder te gaan. Op basis van instellingen in je menu, je artikel en extra velden (Custom Fields) kun je hele gave dingen doen. Op basis van een extra veld kun je bijvoorbeeld de stijlen in je override aanpassen, zodat je content verschillend kunt tonen. Geen ervaring met extra velden? Het kan ook op basis van de categorie. Wil je de categorie water bijvoorbeeld een blauwe stijl geven en de categorie vuur een rode stijl? Geen probleem! In je override check je de betreffende categorie en pas je de stijl aan. Daar moet je wel een beetje php voor kennen, maar er is genoeg informatie te vinden op deze en andere websites om dat te realiseren.

The sky is the limit

De mogelijkheden van overrides zijn enorm, slechts gelimiteerd door jouw inventiviteit. Natuurlijk zijn er dingen die je wel kunt bedenken, maar misschien nog niet kunt uitvoeren. Stel je vraag aan mensen binnen de community, kom naar Joomla gebruikersgroepen of andere Joomla events en verbreed je kennis. Een goed gebouwde template kan ervoor zorgen dat je geen of bijzonder weinig modules op een pagina hoeft te gebruiken, zeker als je het combineert met extra velden.

Bezint eer ge plugint

Als voorstander van het KISS (Keep it Simple Stupid) principe probeer ik zo veel mogelijk te doen met wat de Joomla! core al in huis heeft. Template overrides zijn hiervoor onmisbaar. Het is geen schande om extensies te gebruiken, maar hoe minder je er hebt, hoe minder je up-to-date hoeft te houden. Probeer, zeker als je net begint met overrides, niet te veel hooi op je vork te nemen. Leren doe je door fouten te maken, maar probeer frustratie te voorkomen. En let op: sommige templates hebben hun eigen overrides al gemaakt, als je die aanpast, dan kan bij een update van de template jouw werk verloren gaan!

Wat wordt jouw volgende project

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog zin hebt om aan de slag te gaan met overrides. Er is veel te vinden over overrides.

Een paar links:
https://docs.joomla.org/J3.x:How_to_use_the_Template_Manager/nl

https://docs.joomla.org/How_to_override_the_output_from_the_Joomla!_core/nl

https://docs.joomla.org/J3.x:Adding_custom_fields/nl

https://docs.joomla.org/J3.x:JLayout_Improvements_for_Joomla!/nl

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.