Het Joomla! 1.5.9 Stable pakket is 1000 keer gedownload op JoomlaCommunity.nl. Een mooi moment om de downloadstatistieken van Joomla! 1.5.9 ten opzichte van Joomla! 1.5.8 eens onder de loep te nemen.

Hierbij hebben we de categorieën in drieën gesplitst: downloadstatistieken van Joomla! zelf (de originele versie te vinden op JoomlaCode), downloadstatistieken van JoomlaCommunity en die van andere Nederlandstalige Joomla! downloads. Bij alledrie de categorieën zijn het aantal downloads van zip, tar.gz en tar.bz2 bij elkaar opgeteld. We hebben gekeken naar de Stable pakketten, de patches en de taalbestanden.

Stable pakket

Allereerst is er gekeken naar het aantal downloads van het Joomla! 1.5.9 Stable pakket ten opzichte van het Joomla! 1.5.8 Stable pakket. Hieruit kwamen de volgende resultaten:

Joomla! JoomlaCommunity Andere NL downloads
Stijging aantal downloads 1.5.8->1.5.9
5% 29% 17%

Opmerkelijk hieraan is dat de stijging bij de Nederlandstalige volledige pakketten groter is dan die bij Joomla! zelf. Hieruit valt te concluderen dat er steeds meer Nederlandstalige Joomla! gebruikers bijkomen, of dat de (nieuwe) Nederlandstalige Joomla! gebruikers steeds vaker kiezen voor een pakket waarbij de Nederlandse taal al geinstalleerd is, dan deze later te installeren.

Ook is te zien dat er relatief gezien steeds meer mensen hun pakket downloaden bij JoomlaCommunity ten opzichte van andere downloads. Gelukkig maar, JoomlaCommunity is immers een groeiende, relatief nieuwe Joomla! community.

NL taalbestanden

Aangezien Joomla! geen taalbestanden aanbiedt, is er gekeken naar de downloadstatistieken van NL taalbestanden in 2 categorieën: de downloads van JoomlaCommunity, en andere NL downloads (van het Dutch Translation Team en DutchJoomla). Uiteraard is er zowel naar de frontend als backend taalbestanden gekeken.

JoomlaCommunity
Andere NL downloads
Stijging Frontend taalbestanden 1.5.8->1.5.9
18% 25%
Stijging Backend taalbestanden 1.5.8->1.5.9
25%
25%

Hierbij is op te merken dat de Nederlandstalige Joomla! community DutchJoomla.org geen taalbestanden aanbood voor Joomla! 1.5.8. Wij denken dat hierdoor meer mensen de taalbestanden van JoomlaCommunity voor 1.5.8 gedownload hebben. Hierdoor ligt het stijgingspercentage voor de overige NL downloads een stuk hoger en van JoomlaCommunity relatief gezien een stuk lager.

Te zien is ook dat hoewel de stijging bij de andere NL downloads (vrijwel) gelijk zijn bij frontend en backend pakketten (relatief gezien), deze bij JoomlaCommunity sterk afwijkt. Op JoomlaCommunity is veel vaker het 1.5.9 backend pakket gedownload dan het frontend pakket.

Patches

Ook de patches hebben we met elkaar vergeleken. Hierbij hebben we enkel gekeken naar het aantal downloads van de patch 1.5.7->1.5.8 ten opzichte van de patch 1.5.8->1.5.9. Overige patches hebben we niet bekeken, aangezien deze over het algemeen een stuk minder worden gedownload.

Joomla!
JoomlaCommunity
Andere NL downloads
Stijging downloads 1.5.7->1.5.8 en 1.5.8->1.5.9
5%
63%
25%

Zeer opmerkelijk is de enorme stijging van 63% welke te zien is op JoomlaCommunity. Een oorzaak hiervan zouden de Nederlandstalige helpbestanden kunnen zijn, welke automatisch geinstalleerd werden bij gebruik van de 1.5.8->1.5.9 patch.

Bij de patches wordt hetzelfde waargenomen als bij de Stable pakketten: Joomla! wordt steeds meer gedownload en/of gebruikt door Nederlanders.

Conclusie

JoomlaCommunity is een redelijk nieuwe Joomla! community site, en dit is ook goed terug te zien in de statistieken. Het is mooi om te zien dat het Joomla! project zelf ook nog steeds groeiende is. De stijging lijkt minimaal in vergelijking met de NL downloads, maar bij Joomla! zelf gaat het wel om enorme aantallen: het stable 1.5.9 pakket heeft 33 000 meer downloads dan die van 1.5.8 op dit moment!

Bij het lezen van de gegevens moet je overigens wel met de volgende dingen rekening houden:

  • Joomla! 1.5.10 is nog niet vrijgegeven, vandaar dat de statistieken van 1.5.9 waarschijnlijk nog hoger worden voordat 1.5.10 wordt uitgegeven.
  • De downloadstatistieken zijn overal slechts 1 keer bekeken. Het is dus een momentopname en er kunnen (kleine) verschillen mogelijk zijn als je zelf alles uit gaat rekenen.

Voor nog meer Joomla!-gerelateerde statistieken kun je kijken op het blog van JFoobar over upgrade statistieken in Nederland! In dit blog kun je alles lezen over de gebruikte Joomla! en Drupal versies in Nederland.

Reageer

1000 Resterende tekens