Naast het vertalen en voortdurend bijhouden van nieuwe en geüpdate extensies is natuurlijk een van de hoofdtaken van het Taalteam het aanbieden van de core bestanden met Nederlandse taalbestanden van de beide Joomla! versies 1.0 en 1.5.
De versie 1.0 wordt op dit moment niet meer verder ontwikkeld. Een nieuwe versie zal hiervan enkel nog worden vrijgegeven om veiligheidsredenen.

De versie 1.5 is echter nog volop in beweging. Dat heeft een ieder het afgelopen zomer wel gemerkt! In twee maanden tijd volgden maar liefst vier nieuwe releases elkaar vrij snel op. Hetgeen menig Joomla! gebruiker de nodige tijd heeft gekost en hier en daar een diepe zucht ontlokte.

Maar wat gaat er eigenlijk allemaal binnen het taalteam aan vooraf wanneer er een nieuwe versie vrijgegeven wordt?

Bij het updaten en bijhouden van de versie 1.5 komt tegenwoordig heel wat meer kijken dan bij versie 1.0. Zoals u ongetwijfeld zult weten was de backend van versie 1.0 niet vertaald daar hier geen taalbestanden voor bestonden. Alle taalstrings voor deze versies stonden in een enkel taalbestand. Daarentegen bestaat de versie 1.5 uit drie mappen met in totaal 140 taalbestanden. Uiteraard zijn deze al geruime tijd vertaald en zullen niet alle taalbestanden wijzigen bij elke release. Wie echter geregeld de bugtracker  voor de 1.5 versie checked en de SVN bestanden bijhoudt zal weten dat er telkens nog weer nieuwe taalstrings worden toegevoegd en de taalbestanden nog continue verbeterd worden.

In feite is het taalteam niet alleen tijdens of vlak voor de release bezig met de nieuwe release maar worden de wijzigingen wekelijks bijgehouden. Maar goed ook, want op het moment dat een nieuwe release zich aankondigd hebben zij het al druk genoeg. Gelukkig beschikt het JoomlaCommunity team inmiddels over twee leden (Marieke en Marijke) die ook in het Joomla! Bug Squad team hun bijdragen leveren en zijn we meestijds vroegtijdig op de hoogte wanneer er een nieuwe release op stapel staat.

Voordat een nieuwe release wordt vrijgegeven door het Joomlacore team wordt de nieuwe versie al uitgebreid getest, daar is een uitgebreide procedure en checklist voor opgezet. Het wachten is dan op de officiële release, pas vanaf dan kunnen wij aan het werk om de Nederlandse pakketten samen te stellen.

In het volledige pakket worden dan de Nederlandse taalbestanden en voorbeelddata toegevoegd, in de patches de geüpdate taalbestanden. Ook worden deze pakketten nogmaals door ons getest voordat we deze in de downloadsectie plaatsen en er een bericht op onze site met de releasenotes geplaatst wordt. Aangezien de meeste releases rond 22.00 GMT en meestal nog wat later zijn geweest zijn er een aantal JoomlaCommunityleden hier geregeld tot diep in de nacht mee bezig.

Snel!
Wat zijn jullie weer snel met het plaatsen van de pakketten horen we vaak. Zeker! En dat zullen we ook blijven doen. We vinden het van belang dat iedereen zo snel mogelijk kan updaten naar een nieuwe versie en voelen ons hiervoor verantwoordelijk. Na de laatste releases bleek maar eens te meer hoe groot die noodzaak was.
Helaas bleven nog weken na de release van 1.5.6 de hackmeldingen komen en nog steeds zijn er sites niet geüpdate en bevatten het grote lek uit eerdere versies. Inmiddels zitten we op 1.5.7 en wanneer 1.5.8 komt.... het is niet te zeggen, maar het kan er binnen een paar uur zijn als het nodig is. Binnenkort zult je je via JoomlaCommunity op verschillende nieuwsbrieven kunnen abonneren, waaronder een nieuwsbrief waarmee je op de hoogte wordt gesteld wanneer er een nieuwe versie vrijgegeven wordt. Wanneer je zeer regelmatig een kijkje neemt op JoomlaCommunity zul je zowel op de voorpagina als op het forum alles erover kunnen lezen. Ook is er een apart veiligheids & update forum waarop je je kunt abonneren. Of volg de rss feed van het Joomla Security Strike Team. Houdt samen met ons Joomla! veilig!

Reageer

1000 Resterende tekens