In de release notes van 1.5.8 is te lezen dat één van de wijzigingen een totale herziening van de voorbeelddata is. De voorbeelddata kan geïnstalleerd worden wanneer je een nieuwe Joomlasite installeert. Wat is er dan precies veranderd en waar dient de voorbeelddata eigenlijk voor?

Al enige tijd werd er met name binnen de Bug Squad veel gediscussieerd over de 'sampledata' van Joomla! versie 1.5. Enige artikelen waren alweer verouderd, diverse links klopten niet meer nadat www.joomla.org is geupdate naar 1.5 en ook het forum aldaar diverse wijzigingen heeft ondergaan. Artikelen over rum en piraterij werden minder gewaardeerd en ook vond men het niet passend om in het licht van open source enkele voorbeeld nieuwsfeeds en links te plaatsen naar commerciële software.
Mark Dexter heeft er heel wat vrije uurtjes aan gespendeerd en de data is flink getest en heel wat keren opnieuw verbeterd en uiteindelijk ook helemaal utf-8 proof gemaakt.

Naast de gewijzigde feeds en links en verbeterde artikelen zijn er nu dus enkele nieuwe artikelen te vinden in de voorbeelddata. Op de voorpagina is bijvoorbeeld een nieuw artikel te vinden over het Joomla! Community portaal, waar je informatie over Joomla! evenementen wereldwijd kunt vinden en in het Joomla! Community Magazine allerhande interessante artikelen kunt lezen. Daarnaast (of eigenlijk daaronder) is in een nieuw artikel informatie te lezen over het Joomla Security Strike Team welke een focus heeft op beveiligingsproblemen en deze oplost.
Handig is ook de extra module met de RSSfeed van het Joomla! Security Center die je op de backend in de administrator console kunt vinden.

Is het noodzakelijk voorbeelddata te installeren?
Zelfs daarover kun je een artikel vinden in de voorbeelddata! Noodzakelijk is het niet maar wanneer je een beginnende gebruiker bent is dit zeker aan te bevelen. In de voorbeelddata lees je allerlei handige informatie over Joomla en je hebt tegelijkertijd een aantal secties, categorieën en artikelen, menu's compleet met menu-items en modules die als voorbeeld kunnen dienen. Naast de voorbeelden die je op de frontend kunt bekijken kun je op de backend zien welke instellingen er precies nodig zijn om bijvoorbeeld een menu alleen voor ingelogde gebruikers zichtbaar te maken, of een module aan een bepaald menu-item toe te wijzen. Met welke parameters de indeling van de pagina is gemaakt en hoe een splitmenu werkt. Ten slotte werkt het natuurlijk best wel handig als je een site maakt en je hebt nog niet overal allerlei artikelen staan maar al wel een beetje het uiterlijk van je site wilt kunnen bepalen. De voorbeelddata kun je achteraf altijd gemakkelijk verwijderen.

Uiteraard tref je in het volledige pakket welke je hier op Joomla!Community kunt downloaden de in het Nederlands vertaalde nieuwe voorbeelddata aan. Naast alle uitleg in het Nederlands zijn de artikelen hier en daar aangevuld met informatie over Joomla!Community.eu en nuttige links naar helpartikelen, downloads en het forum op deze site.

De voorbeelddata kan geïnstalleerd worden door tijdens stap 6 van de installatie op de knop Installeer voorbeelddata te drukken.

Reageer

1000 Resterende tekens