
Cyril Reze, de man achter iCagenda
In de Joomla-wereld is iCagenda een essentiële extensie voor evenementenbeheer. Solide, schaalbaar en ontworpen met de gebruiker in gedachten, draait het op duizenden websites wereldwijd. Maar wie kent eigenlijk de maker, Cyril Reze? Een autodidactische ontwikkelaar uit Bretagne, Frankrijk, die even discreet als nauwgezet is.
Zelden in de schijnwerpers, laat hij liever zijn code en zijn passie voor gebruikerservaring spreken. In dit interview geeft hij een inkijk in zijn carrière, deelt hij zijn uitdagingen, toekomstige projecten en zijn visie op Joomla. Een zeldzame ontmoeting met een toegewijde, bescheiden bijdrager, gedreven door de wil om de community vooruit te helpen.
Hallo Cyril,
Veel Joomla-gebruikers kennen je extensie, maar we weten eigenlijk niet zo veel over jou. Kun je jezelf kort voorstellen?
Hallo Joomlers, ik ben Cyril (@cyrez op GitHub) en ik woon in Zuid-Bretagne, Frankrijk.
Ik ontwikkel iCagenda sinds 2012 en heb een bijzondere interesse in UX/UI. Ik wil ook graag de toegankelijkheid verbeteren, zowel voor mijn extensies als via een persoonlijk CSS-frameworkproject genaamd Breezy CSS, waaraan ik al twee jaar werk en dat ik dit jaar hoop te lanceren als een gratis open source-project.
Buiten programmeren hou ik van de natuur, de oceaan, films en series kijken, tijd doorbrengen met mijn gezin en onze drie kinderen, wandelen, kunst, boeken lezen, klussen en tuinieren.
Oh, en ik heb vier katten!
Wat was je eerste kennismaking met Joomla?
Ik begon Joomla te gebruiken in 2009 om een website te maken voor mijn partner om haar kunstwerken te tonen.
Ik heb veel CMS’en getest, maar mijn keuze viel uiteindelijk op Joomla vanwege de visie, waarden, het ecosysteem en de grote keuze aan kwalitatieve extensies.
Sindsdien is het mijn favoriete CMS voor het bouwen van websites met krachtige beheerfuncties.
Wanneer begon je met ontwikkelen? Rond dezelfde tijd, eerder of later?
Oei, dat is lang geleden! Ik begon te coderen in Basic toen ik 13 was, op een MO5 en een wetenschappelijke rekenmachine. Ik maakte simpele spelletjes voor mij en mijn vrienden. Ik denk dat veel ontwikkelaars van in de veertig zo begonnen zijn.
Wat bracht je ertoe om juist jouw Joomla-extensie te maken?
Ik bouwde eerst websites voor klanten, en in 2012 had ik een eenvoudige evenementenbeheerder nodig. Maar ik vond toen niets op de JED dat aan mijn verwachtingen voldeed. Op een Italiaans Joomla-forum ontdekte ik toen een nieuw bètaproject genaamd xCal. Ik begon mee te werken, eerst aan de GUI. Daarna verbeterde ik de code en loste ik bugs op. Na 6 maanden had de oorspronkelijke ontwikkelaar geen tijd meer en gaf hij het project aan mij over. Zo werd iCagenda geboren, met een volledige herwerking van de code maar met behoud van de oorspronkelijke eenvoud en helderheid.
Welke uitdagingen ben je tegengekomen? En hoe heb je die overwonnen?
De grootste uitdaging was dat ik vóór Joomla geen PHP ontwikkelaar was. Ik heb het al doende geleerd, vaak door de kerncode en de code van andere ontwikkelaars te bestuderen. In het begin ging het traag, ik deed uren over een klein stukje code. Kortom, ik was trager dan mijn ideeën. Nu, na 13 jaar iCagenda-ontwikkeling, gaat het veel vlotter.
Kon je er snel van leven of was dat lastig?
Ik ben erin gerold!
Toen ik iCagenda in augustus 2012 op de JED plaatste, was het alleen een gratis versie. De belangstelling was enorm en verraste me. Ik had niet verwacht dat zoveel mensen iCagenda zouden gebruiken.
Zes maanden later lanceerde ik een commerciële versie (naast de gratis versie) en binnen enkele maanden waren de inkomsten hoger dan ik ooit had durven dromen.
Is dat nog steeds zo?
Door de COVID-pandemie zijn de inkomsten flink gedaald (niet vreemd voor een evenementenbeheerder). Ik moest toen op zoek naar klantprojecten, wat geen makkelijke tijd was. Frustrerend ook, omdat ik minder aan iCagenda kon werken.
Ik dacht dat alles daarna weer normaal zou worden, maar dat is niet gebeurd. Misschien is het de moeilijke overgang van Joomla 3 naar 4 en 5?
Ik probeer gebruikers te motiveren en te helpen om de overstap naar J4/J5 te maken, want het is een echte vooruitgang. Daarom ontwikkel ik voorlopig een versie die compatibel is met J3, J4 én J5.
Heb je contact met andere (onafhankelijke) ontwikkelaars? Hoe werkt zo'n samenwerking?
Ik vind het leuk om met andere ontwikkelaars te praten. Via GitHub, forums of Joomla-evenementen.
Maar ik ben nogal discreet en niet erg spraakzaam. Ik denk dat sommige mensen me al eens in het echt hebben ontmoet zonder het te beseffen!
Wat zijn de grootste misverstanden over jouw extensie?
Dat het een Google Agenda is zoals andere extensies (die dat trouwens prima doen!). Maar iCagenda is een evenementenbeheerder met registratiefunctionaliteit. Het doel is om evenementen op een website te tonen, niet om een persoonlijke agenda te beheren.
Toch begrijpen de meeste gebruikers goed wat iCagenda biedt en hoe het hun behoeften vervult.
Wat weet men meestal niet over jouw extensie?
Dat weet ik eigenlijk niet. Als iemand het weet, ben ik benieuwd!
Wat zijn veelvoorkomende supportvragen?
Er is niet echt één onderwerp dat eruit springt. Het is heel gevarieerd, interessant, constructief en verrijkend.
Van hulpvragen bij specifieke situaties tot feature-verzoeken, bugrapporten of maatwerkbehoeften.
Als er vaak vragen komen over een bepaalde instelling, dan is dat een teken dat er ruimte is voor verbetering. Ik probeer te ontwikkelen op een manier die intuïtief en logisch is, zonder lange handleidingen te moeten lezen.
En over support: het kost tijd, maar de feedback is inspirerend en de gebruikers van iCagenda (en Joomla) zijn geweldige mensen!
Haal je veel uit de Joomla-community?
Jazeker, ik krijg Joomla CMS – en dat is al heel wat! Joomla zou niet bestaan zonder de indrukwekkende community van gepassioneerde mensen.
Wat is jouw bijdrage aan de Joomla-community?
Ik draag bij op GitHub wanneer ik kan. Niet regelmatig, zeker sinds 2020 minder door tijdsgebrek. Ik heb vooral aan Joomla 3 bijgedragen, maar als ik nu een bug ontdek, probeer ik zelf een pull request in te dienen.
Ik hoop binnenkort weer actiever te worden. Teruggeven is belangrijk voor mij.
Wat vind je van het Joomla-ecosysteem?
Er zijn veel toffe, bekwame en gepassioneerde mensen in de Joomla-community. Dat is geweldig! En ik hou ervan!
Als ik één opmerking mag maken: ik merk soms dat er organisatorische tekortkomingen zijn. Het is niet altijd duidelijk waar hulp nodig is, of hoe je vrijwilliger kan worden. Dat komt waarschijnlijk ook door een tekort aan vrijwilligers in sommige domeinen. Ik begrijp dat. Voor de CMS-ontwikkeling loopt het prima, maar bijvoorbeeld op het vlak van communicatie loopt het soms wat stroef.
Hoe zie je jouw toekomst met Joomla? Zijn er verrassingen op komst?
Met de jaren voel ik me zelfverzekerder (je kent het wel, dat impostersyndroom) en ik ga kijken waar ik me meer kan inzetten voor het Joomla-project.
Wat iCagenda betreft: ik heb een roadmap voor de komende 2 à 3 jaar en ben niet van plan om te stoppen!
Ik werk ook aan andere extensies. De eerste in mijn catalogus is iC Login, met een gratis versie waarmee gebruikers zich kunnen aanmelden met een e-mailadres in plaats van een gebruikersnaam. De commerciële versie biedt inloggen via een modaal venster en binnenkort komen daar nieuwe functies bij.
Voor extensie-ontwikkelaars die Transifex gebruiken voor vertalingen en taalpakketten willen genereren, maak ik een J4/J5-versie van een cTransifex-fork die ik eerder maakte voor J3. Het werkt met de nieuwe Transifex API en biedt betere prestaties. De naam: iCtransifex, beschikbaar tegen de zomer.
En ik heb nog veel ideeën in de pijplijn!
Nog een laatste boodschap voor je Joomler-vrienden?
Slechts drie woorden: Dank jullie wel!
Cyrils extensiewebsites:
-
https://www.joomlic.com (hoofdwebsite, alle extensies)
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Joomla Community Magazine.
Lees alle artikelen in het magazine via deze link
Joomla! bestaat al 19 jaar als Open Source project. Dat is een lange tijd in technologiejaren! 19 jaar geleden kon je niet eens een iPhone bezitten, of X gebruiken en waarschijnlijk had je geen Facebook-account maar een Hyves-account 😊.
Er is veel gebeurd, maar Joomla! is al die tijd een duurzame keuze gebleken als CMS voor miljoenen websites wereldwijd, ondersteund door een betrokken community.