De Joomla Academy: een kans voor studenten om bij te dragen aan open source software.
Door de jaren heen heeft Joomla meerdere keren deelgenomen aan Google Summer of Code, een initiatief dat studenten de kans geeft om veel te leren over softwareontwikkeling door bij te dragen aan open source projecten. GSoC heeft ons meermaals laten zien hoe waardevol studenten kunnen zijn voor Joomla. Wat zou dan logischer zijn dan het creëren van onze eigen broedplaats? Het Joomla Community Magazine interviewt Philip Walton, de man met het plan. Lees alles over de gloednieuwe Joomla Academy!
Bedankt dat je de tijd neemt voor dit interview, Philip!
Wanneer kwam het idee voor een eigen Academy voor het eerst op? En waarom?
Het idee ontstond toen ik werkte als coördinator voor Google Summer of Code (GSoC). Sommige aspecten van GSoC frustreerden me, en ik dacht gewoon dat het beter zou zijn als we ons eigen “systeem” zouden hebben. Maar destijds had ik geen idee hoe dat zou werken of dat het de Joomla Academy zou worden genoemd.
Wat gebeurde er toen?
Nou, een tijdje gebeurde er niets. Toen kreeg Joomla geen plek in GSoC.
Meedoen aan GSoC vergt veel werk: formulieren invullen, mentoren vinden, omgaan met overijverige studenten die te vroeg beginnen... en dan opeens zegt Google “nee”, en al dat werk lijkt voor niets te zijn geweest, met mensen die ons bijna smeken om iets te doen.
Toen heb ik het eerste idee gepitcht. Maar dat is door de jaren heen veranderd.
Wat is de Joomla Academy?
De Joomla Academy is een initiatief van Open Source Matters (OSM) dat via sponsors financiering biedt om studenten te leren coderen met de genereuze hulp van mentoren, met de focus op projecten die de Joomla-core zullen verbeteren.
Voor wie is de Joomla Academy bedoeld?
Voor studenten die aan kernprojecten van Joomla willen werken. We leggen geen leeftijdsbeperking op, zolang je bij inschrijving ouder bent dan 18 en niet uit een door de VS geboycot land komt.
Idealiter studeren ze informatica, maar er is geen beperking zolang ze de tijd hebben om zich enkele maanden in te werken en daarna zes maanden te werken.
Wat levert het de studenten op?
Mentorschap, $3000 en de kans om in diverse publicaties te verschijnen. Het opnemen van een Joomla-coreproject in de volgende release nadat ze begonnen zijn. Dat is een enorme boost voor iemands cv en potentieel veel meer waard dan het kost.
Hoe kan Joomla profiteren van de Academy?
Behalve dat de studenten direct bijdragen aan Joomla?
Het academieproces vereist dat we veel Joomla-processen documenteren en video's maken. Dit zal enorm waardevol zijn voor iedereen die wil helpen bij de ontwikkeling van Joomla.
We merken ook dat de mentoren heel gul zijn met hun tijd en kennis, en dat de geproduceerde functies zeer waardevol zijn voor de toekomst van Joomla. Maar meer dan dat, het is onze kans om nieuwe mensen in Joomla te verwelkomen en de community te laten groeien met een jonge, energieke instroom.
Hoe is de Academy georganiseerd?
Het wordt georganiseerd door OSM en er is een team dat werkt aan de documentatie, video's en het samenbrengen van mentoren. Het is nog vroeg, maar zodra de Joomla 5.2-release achter de rug is, zal er een grote inspanning worden geleverd om wat meer geld op te halen en teams van mentoren samen te stellen. Daarna zullen we de projecten voor inclusie uitwerken, documenteren en de beschikbare plekken adverteren.
We hebben niet veel vrijwilligers, hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit door kan gaan?
Ik hoop dat we een opwaartse spiraal kunnen creëren. Het zal een paar jaar nodig hebben om goed van de grond te komen, maar door ons vanaf het begin te richten op een alumnigroep en door de onderbrekingen van GSoC te elimineren, zouden we voormalige studenten moeten kunnen produceren die als mentor kunnen terugkeren en de volgende lichting studenten kunnen helpen, en zo teruggeven wat zijzelf hebben ontvangen.
Betekent dit dat we in de toekomst niet meer zullen meedoen aan Google Summer of Code?
Zeker niet, maar het betekent wel dat we geen tijd en moeite verspillen aan zulke aanvragen en dat we niet afhankelijk zullen zijn van GSoC voor essentiële kernverbeteringen en -functies. We zullen projecten kiezen die oorspronkelijk Joomla Academy-projecten waren, en als ze worden goedgekeurd, geweldig! Zo niet, dan zijn ze voor de Academy.
Wat zijn de volgende stappen?
Ik heb net contact opgenomen met de mensen die zich tot nu toe hebben aangemeld. De volgende stap is publiciteit en artikelen zoals dit om het nieuws te verspreiden en mensen enthousiast te maken voor het project. We hebben mentoren nodig. Dat kunnen leden van de community zijn, mensen met programmeervaardigheden, maar ook mensen met sociale vaardigheden. We hebben van GSoC geleerd dat we een goede mix van mentoren in elk team nodig hebben. Mensen die goed zijn in coderen, mensen die kunnen documenteren en helpen met schrijven, en mensen die toezicht kunnen houden op het team en ervoor kunnen zorgen dat alles volgens plan verloopt. En als dat niet zo is, actie kunnen ondernemen.
Hoe kunnen we helpen om dit te laten slagen?
Het zou geweldig zijn als de lezers van dit artikel zouden helpen met organiseren, sponsoren of mentorschap, en ook het nieuws verspreiden dat we rond het nieuwe jaar open zullen zijn voor studenten om mee te doen.
Je kunt ons vinden op Mattermost. Als je eenmaal bent ingelogd, kun je deze kanalen vinden:
Joomla Academy Sponsors:
https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/ja-sponsors
Joomla Academy Mentors:
https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/ja-mentors
Joomla Academy Students:
https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/ja-students
Joomla Academy Organising:
https://joomlacommunity.cloud.mattermost.com/main/channels/ja-organising
Het ligt in de handen van de lezers om het verschil te maken in de levens van studenten en de kern van Joomla, iets waar we ons allemaal achter zouden moeten scharen. Lijkt het je interessant om mee te doen? neem dan contact op via Mattermost!
Dit artikel is een bewerking van een artikel uit Joomla Community Magazine
Lees alle artikelen in het magazine via deze link
Joomla! bestaat al 19 jaar als Open Source project. Dat is een lange tijd in technologiejaren! 19 jaar geleden kon je niet eens een iPhone bezitten, of X gebruiken en waarschijnlijk had je geen Facebook-account maar een Hyves-account 😊.
Er is veel gebeurd, maar Joomla! is al die tijd een duurzame keuze gebleken als CMS voor miljoenen websites wereldwijd, ondersteund door een betrokken community.