Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten
Meedoen met Joomla

Door: Dan Atrill.Categorie: Magazine.

Hoe kan je meedoen met Joomla?

Ik kwam ongeveer 20 jaar geleden voor het eerst de term “open source” tegen. Via verschillende projecten ontdekte ik gemeenschappen die software ondersteunden en bijdroegen aan software die (onder voorwaarden) gratis beschikbaar waren.

Ook Joomla is een open source CMS en draait op open source-software zoals PHP, MySQL/MariaDB, de webserver (bijvoorbeeld Apache, NGINX) en de serversoftware, meestal een versie van Linux (of Windows, wat niet open source is). Al deze software is afhankelijk van programmeurs die functionaliteiten toevoegen, wijzigingen testen en ondersteuning bieden via forums, repositories en documentatie.

Mijn eigen bijdragen begonnen met het schrijven van kleine artikelen over problemen die ik tegenkwam bij het laten werken van iets, zoals een lastige migratie van Joomla 2 naar 3. Ik schreef op een kleine blog, beantwoordde vragen op StackExchange en sloot me later aan bij het Joomla-forum. Uiteindelijk begon ik artikelen te schrijven voor het Joomla Community Magazine.

Waarom bijdragenaan Joomla?

Waarom deelde ik deze informatie? Omdat ik zelf vaak op zoek ging naar antwoorden en dankbaar was voor de ervaringen van anderen die mij hielpen mijn technische problemen op te lossen. Een gewoonte die ik heb ontwikkeld, is om altijd mijn aangepaste code te documenteren, inclusief de reden waarom ik een bepaalde functie schreef en een link naar een webpagina die mij hielp bij het vinden van de oplossing. Deel je kennis, iemand zal er baat bij hebben en het misschien zelfs erg nuttig vinden.

Hoeveel tijd kost het mij dan?

Op forums zie je vaak dezelfde namen steeds terugkomen. Het lijkt alsof deze mensen altijd aan het posten zijn. Sommige mensen doen dat, en hun werk geeft ze misschien de ruimte om tijd door te brengen binnen de community. Andere bijdragers verschijnen op willekeurige momenten wanneer hun werk het toelaat. Er zijn geen regels over hoe vaak je moet bijdragen, maar als je het doet, is aardig zijn, luisteren naar andere bijdragers en relevant blijven, een goede aanpak. Elke kleine bijdrage telt om Joomla en de community die het maakt te verbeteren.

Manieren om mee te doen

Er zijn verschillende manieren om bij te dragen, en dat hoeft niet altijd technische expertise te zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Beantwoorden van vragen: Veel technische vragen worden beantwoord op forums. Als je een vraag ziet die je kunt beantwoorden, voeg dan een reactie toe. Je ervaring kan iemand helpen verder te gaan met zijn taak of project.
  • Documentatie schrijven of aanvullen: Joomla’s documentatie is een gezamenlijke taak die wordt beheerd via GitHub en gepubliceerd op https://docs.joomla.org/. Er zijn veel bijdragers.
  • Nieuwe releases testen: Elke versie van Joomla wordt door talloze gebruikers getest om ervoor te zorgen dat alle functies werken. Hoe meer mensen Joomla testen voordat een nieuwe versie wordt uitgebracht, hoe beter, en hoe minder bugs er gerapporteerd worden.
  • Een bug rapporteren: Als iets niet werkt, kun je dit melden via GitHub of de Bug Squad op Mattermost.
  • Een opgeloste bug testen: Dit wordt soms een “pull request” genoemd. Net als bij nieuwe releases, moet een opgeloste bug getest worden.
  • Leider zijn: Als je goed bent met mensen, kun je misschien een groep bijdragers leiden. Elke sectie van Joomla heeft management nodig, en er zijn teamleiders die de activiteiten binnen de community coördineren.
  • Gebruikersgroepen: Ooit kwamen mensen fysiek bij elkaar, maar tegenwoordig gebeurt dit meestal online via Zoom, Google Meet, enz.
  • De boodschap verspreiden: Je kunt beginnen met het schrijven van artikelen voor het Joomla Community Magazine, dat maandelijks online verschijnt.

Waar bijdragen?

Dat kan eenvoudig. Als je je aanmeldt bij Mattermost van de Joomla Community, vind je kanalen voor al het bovenstaande, en ontmoet je ervaren mensen die overal aan bijdragen.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het Duits: https://www.joomla.de/wissen/joomla-tipps-im-advent/2024/tag-6-joomla-keksausstecher en teven in het Joomla Community Magazine.
Lees alle artikelen in het magazine via deze link
Joomla! bestaat al 19 jaar als Open Source project. Dat is een lange tijd in technologiejaren! 19 jaar geleden kon je niet eens een iPhone bezitten, of X gebruiken en waarschijnlijk had je geen Facebook-account maar een Hyves-account 😊.
Er is veel gebeurd, maar Joomla! is al die tijd een duurzame keuze gebleken als CMS voor miljoenen websites wereldwijd, ondersteund door een betrokken community.

Over de auteur: Dan Atrill
Dan bouwt al websites sinds 1995 en begon rond 2009 met het gebruik van Joomla, na wat geëxperimenteerd te hebben met Mambo. Hij bezoekt af en toe JUGL (Joomla User Group London) en andere netwerkgroepen. Dan runt een klein webontwikkelingsbedrijf (DJA) en werkt samen met andere ontwikkelaars en ontwerpers in en rond Londen, Engeland. In zijn vrije tijd speelt Dan gitaar, gaat hij naar concerten, bakt hij brood en werkt hij als vrijwilliger bij het Glastonbury Festival. Hij beheert een concertagendawebsite genaamd Music On My Doorstep.

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.