
Joomla 6 komt eraan, wat kan je verwachten?
Joomla’s volgende generatie is in de maak! Met elke nieuwe versie wordt ons favoriete CMS beter en beter. Tijd voor een gesprek met de Release Managers van Joomla 6: Gary Barclay en Philip Walton.
Bedankt dat jullie de tijd nemen voor dit interview! Kunnen jullie jezelf even voorstellen?
Philip: Ik ben Phil. Ik run al 20 jaar een webbureau, heb personeel in dienst en ben aandeelhouder van meerdere bedrijven. Ik was Vicevoorzitter van OSM en ben nu de secretaris.
Ik jongleer, volg testcricket en houd van echte cask ale. Ik word 'geëigend' door vijf katten en woon samen met mijn partner, die doctor is in middeleeuwse geschiedenis (nee, ik ben zó oud nog niet). Ik woon in Kent, ten oosten van Londen.
Gary: Mijn naam is Gary Barclay. Mijn achtergrond bestaat uit 20 jaar vastgoedbeheer, 15 jaar IT-management en 15 jaar webontwikkeling (soms tegelijkertijd). Ik woon in West-Londen.
We willen ook graag iets meer weten over jullie leven buiten Joomla. Kun je een hobby of interesse delen die niets met Joomla of websites te maken heeft?
Philip: Ik heb vuur gespuwd en kan messen gooien met redelijke nauwkeurigheid – maar niet terwijl ik op mijn eenwieler zit.
Gary: Ik hou van motorrijden, indoor klimmen en hardlopen, in die volgorde.
Hoe kwamen jullie voor het eerst in aanraking met Joomla?
Philip: Het begon met Mambo, dat ik gebruikte om mijn zelfgebouwde CMS voor klanten te vervangen. Ik moest opschalen en kon het niet allemaal zelf blijven doen. Deze bekroonde software was ideaal. Daarna ging het over in Joomla en ik koos bewust voor de fork.
Gary: Ik gebruikte Mambo om een vastgoedsite te bouwen voor mijn huurders. Toen de fork er kwam, was ik meteen enthousiast over het open-source karakter. Ik vond het geweldig dat een community samen een probleem kon oplossen. Ik had dat voor het eerst ervaren toen mijn oude Xbox werd opgevolgd – de community vond manieren om hem om te bouwen tot mediacenter. Sindsdien ben ik fan van ‘upcyclen’.
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen binnen de Joomla-wereld?
Philip: Mijn zakenpartner en ik startten de Joomla London User Group, waar Gary een van de eerste bezoekers was. We ontmoetten elkaar ook op Joomla Day Maidstone, nog in Joomla 1.0-tijd. Ik waardeerde Gary’s inzet en werkethiek.
We hebben door de jaren heen samengewerkt aan projecten en ook stevige discussies gehad, maar komen er altijd uit. Gary is vasthoudend en laat me nadenken. Hij durft te experimenteren, wat mijn voorzichtige aanpak uitdaagt.
Gary: Mijn geheugen is wat vaag, maar het was of een Joomla Day in het VK of JUG London – weet niet meer wat eerst kwam. Ik zocht ondersteuning voor mijn site en begon de maandelijkse bijeenkomsten te bezoeken. Het sociale aspect beviel me ook, zeker de borrel erna, toen een avondje uit nog betaalbaar was. Ik denk dat het zo'n 18 jaar geleden is. Uiteindelijk hielp ik mee met de organisatie.
Waarom wilden jullie release managers worden?
Philip: Eigenlijk stelde ik me kandidaat voor een minor-versie, maar dat werd afgewezen. Toen werd me 6.0 aangeboden. Ik heb Gary omgekocht met pizza en bier – gelukkig is hij een goedkope date en zei hij meteen ja. Geen voetbalkaartjes of pizzabon voor een maand nodig.
Gary: Ik ben omgekocht. En Phil is me nog steeds pizza schuldig.
We hebben in het verleden samengewerkt aan Joomla-projecten, maar het was alweer een tijd geleden. Toen 5.3 op tafel kwam, stelden we ons beschikbaar, maar dat werd niets. Als troost kregen we 6.0 aangeboden, en die kans grepen we met beide handen aan.
Jullie zijn allebei actief in de community. Wat motiveerde jullie om de stap te maken van gebruiker naar actieve bijdrager?
Philip: Mijn bedrijf gebruikt Joomla dagelijks. Het past gewoon beter bij mij dan WordPress of Drupal – ik heb ze allemaal geprobeerd. Geld verdienen met een gratis project zonder iets terug te doen, voelt gewoon niet goed. JUGL opzetten en onderhouden, anderen helpen slagen – dat geeft voldoening. Door Benjamin Trenkle en Pizza, Bugs and Fun werd ik actiever, en uiteindelijk nam ik het marketingstokje over toen niemand anders wilde. Het was buiten mijn comfortzone, maar ik vond dat Joomla eronder zou lijden als ik niets deed.
Gary: Joomla heeft me in staat gesteld mijn eigen levensstijl te ontwerpen via mijn bedrijf, dat sterk leunt op Joomla. Hoewel ik mezelf voorhield dat JUGL organiseren al genoeg was, voelde dat niet echt zo. Zoveel mensen geven hun tijd aan Joomla – dat dwingt respect af. Toen ik de kans kreeg om release manager te worden, nam ik die met trots aan.
Gebruiken jullie Joomla 5 dagelijks? En wat vinden jullie er het beste aan?
Philip: Ja, ik beheer veel sites met Joomla 5. Ik heb geen Joomla 4-sites meer, alleen nog een paar op 3 vanwege verouderde extensies. Wat ik fijn vind aan J5 is dat het snel en goed georganiseerd is. Het is niet perfect, maar beweegt zich duidelijk de goede kant op.
Gary: De migratie van 3 naar 4 was lastig, vooral door clients met veel overrides en maatwerk. Gelukkig waren ze geduldig. Momenteel willen veel klanten stabiliteit, dus maar enkelen zijn naar 5 gegaan. De anderen bereiden we erop voor.
Wat ik het beste vind aan J5? Donkere modus, natuurlijk! En de Guided Tours – superhandig voor klanten die zelf aanpassingen doen. Het maakt het veel makkelijker als er personeelswisselingen zijn.
Wat is de roadmap voor Joomla 6? En hoe lang blijft Joomla 5 ondersteund?
Philip: Stabiliteit, hopelijk. We beheren zelf veel sites, dus verbeteringen zonder grote verstoringen zijn belangrijk. Er moet een balans zijn tussen dingen niet breken en toch veilig en efficiënt blijven. Die balans is lastig, maar ik heb meer respect gekregen voor de afwegingen die de maintainers maken.
Als er toch problemen ontstaan, willen Gary en ik groepen opzetten om best practices voor updates en oplossingen te delen.
Gary: De alpha-release is volgende maand gepland, en dan volgen snel de beta- en RC-versies. Joomla 6.0 komt medio oktober. Joomla 5 heeft dan z'n tweejarige ontwikkelcyclus afgerond en blijft vanaf dat moment nog minimaal 2 jaar ondersteund.
Hoe verschilt Joomla 6 van Joomla 5?
Philip: We werken op verschillende fronten. Ik zie meer tools komen voor bureaus en geavanceerde gebruikers, én tegelijkertijd een poging om het gebruik voor hobbyisten eenvoudiger te maken. Dat wordt lastig, maar het streven is duidelijk. Ook TUF (The Update Framework) wordt volledig geïntegreerd in de core.
Gary: Goede vraag. Veel wijzigingen zitten ‘onder de motorkap’ – herstructureringen, verwijdering van legacy-code. Joomla blijft inzetten op een veilige en schone codebase. Dat zat ook al in J5, het zit in Joomla’s DNA.
Wat mogen we qua functies verwachten in Joomla 6?
Philip: Wij beheren alleen het proces – features komen van de community. Maar we weten dat er tools aankomen zoals een vereenvoudigde installatie, betere SEO-opties, en de nieuwe Health Checker – een dashboard dat je kunt uitschakelen, maar standaard helpt met best practices voor sitebeheer.
Gary: Health Checker is waarschijnlijk de grootste nieuwe feature – hij helpt gebruikers het maximale uit Joomla te halen. Verder willen we Cassiopeia (de standaardtemplate) wat liefde geven, en de gebruikersinterface in Atom consistenter maken.
Waar kijken jullie het meest naar uit?
Philip: Naar mijn 60e verjaardag dinsdag, samen met mijn partner Kat. In Joomla-termen: de Health Checker en SEO-tools. Die ga ik dagelijks gebruiken.
Gary: Een vakantie in Azië.
Wat waren tot nu toe de grootste uitdagingen?
Philip: Werken in teamverband en community-vorm. Als solocoder is het wennen om in een trager, doordachter tempo te werken. En om te zien hoeveel moeite de maintainers doen om Joomla stabiel en actueel te houden, ondanks kritiek van buitenaf. Ik heb veel respect voor hun toewijding.
Gary: Het technische niveau en de zorgvuldigheid waarmee keuzes worden gemaakt, zijn indrukwekkend. Maar het is ook een uitdaging om dat allemaal bij te benen.
Wordt de overgang van Joomla 5 naar 6 soepel?
Philip: We hopen van wel. Soms moet oude code herschreven worden, en dat kan impact hebben op extensies. Maar de maintainers doen hun best om die impact te beperken en in de juiste richting te sturen.
Gary: We willen het zo soepel mogelijk maken. Al mogen dingen in een .0-release officieel ‘gebroken’ worden, moeten we verantwoordelijkheid nemen. Stabiliteit is cruciaal voor extensie-ontwikkelaars. Het is een evenwichtsoefening.
Wat willen jullie zeggen tegen mensen die nog op Joomla 4 (of 3) zitten?
Philip: Op een gegeven moment zijn er geen veilige servers meer die Joomla 3 of 4 aankunnen. De stap van 4 naar 5 is eenvoudig, en ik heb al meer dan 50 sites succesvol gemigreerd. Ik kijk uit naar Joomla 6.
Gary: Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Stack-incompatibiliteit en verouderde extensies maken migratie steeds lastiger. Nu is een goed moment. 5.3 is stabiel en migratie van 4 naar 5 verloopt soepel. Zit je vast op 3? Vraag om hulp – er is veel support beschikbaar.
Omschrijf Joomla 6 in vijf woorden.
Philip: Verbeterde gezondheid en efficiënte SEO.
Gary: Joomla 6.0 projectcodenaam is Kuimarisha: versterken, herleven, verstevigen, versterken.
Hebben we iets vergeten te vragen?
Philip: Nee, het was compleet! We gebruiken Joomla London als platform om mensen te betrekken, te helpen en problemen en oplossingen te presenteren. Houd JUGL in de gaten!
Gary: Wat was de uitslag Arsenal – Real Madrid? Wat vind je van Trumps tarieven? Kent Phil eigenlijk wel goede grappen?
Oh ja, nog één laatste vraag: wat vindt Flo hiervan?*
Philip: Flo is enthousiast. Ze heeft voorstellen gedaan om een opposable thumb te automatiseren en vindt dat statuscode 418 ook op koekjes van toepassing moet zijn – niet alleen op thee en koffie.
Gary: Laatst zei ze “Meoow”, “MatMeow”, “Mowwwww”. Ik denk dat het betekent: “mijn baasje geeft me niet alle k-o-e-k-j-e-s”… maar wie weet wat het écht betekent.
*(Flo is een van de katten die Phil bezit.)