| Door: Theo van der Zee. | Categorie: Algemeen.

10 mogelijke oorzaken van een daling in het verkeer naar je website

Onlangs heb ik ontdekt wat de oorzaak was dat het aantal bezoekers naar een bepaalde website scherp en voor langere tijd bleef dalen. Ik merkte zelf al dat de site wat langzamer was en onvoorspelbaar laadde, wat normaal gesproken op zichzelf al slechte voortekens zijn. Nadat mensen ook (naast andere vreemde dingen), 'Google 404 fouten' op de website begonnen te melden begon ik al te vermoedden dat er echt iets mis was. Na mijn eerste "screenshots tonen of het is niet gebeurd", kwamen er daarna helaas toch echt screenshots binnen met daarop een afbeelding van de Googlebot. Het kostte me dagen en dagen van graven en testen om uiteindelijk te ontdekken wat de oorzaak van het probleem was: verkeerde nameservers die ten onrechte waren toegevoegd aan de DNS van de website.

traffic_drop

Wat volgt is een checklist van mogelijke oorzaken voor een grote daling in het verkeer naar een website. Moge het je de eindeloze uren van debuggen besparen die het mij heeft gekost om dit alles uit te vinden!

1. Analytics tool

Hoogst waarschijnlijk hou je het verkeer op je website in de gaten met Google Analytics. Hoewel dit een geweldige tool is (die wij zelf ook gebruiken), is het zeker geen foutloze tool. Als je overweegt grote veranderingen te ondernemen op basis van je lagere traffic naar je site (zoals gerapporteerd door slechts één tool), is het misschien het overwegen waard om te kijken naar een ander instrument (misschien één op basis van je server logs) om een ​​'second opinion' over de statistieken verstrekt door de eerste te krijgen.

2. Bezoekers statistieken

Wanneer het er op lijkt dat het aantal bezoekers op uw website daadwerkelijk is gedaald, is dit dan ook het geval met bezoeken via alle kanalen? Probeer eens je favoriete site analytics tool(s) te openen en te controleren of het aantal bezoekers die je website direct bezoeken, of via een verwijzing of via de zoekfunctie allen zijn gedaald. Zijn al deze getallen gaan dalen op hetzelfde moment? Is slechts één van hen gedaald? Als bijvoorbeeld alleen het bezoekers via zoekmachines zijn waarvan de aantallen zijn afgenomen, kun je mogelijk beginnen met meer aandacht te kijken naar kwesties als Google Penalties, Google algoritme updates (zoals Panda), robots.txt, user agent sniffing, crawler toegang, enz. Naast de bronnen, waardoor uw verkeer (niet) binnenkomt, kun je ook eens een kijkje nemen bij variabelen als 'Bounce rate' en 'Time on site'. Zijn deze ook gedaald?

3. Subversion of FTP

icon_branchWeet je zeker dat de code die je bekijkt in je code-editor dezelfde code is die wordt uitgevoerd op je server? Misschien heb je de code geswitched naar een Subversion branch op je localhost en kan niet achterhalen waarom een stuk van de code online niet wordt uitgevoerd? Misschien is het je FTP-programma niet gelukt om een ​​bestand te uploaden, waardoor je server nog steeds een oudere versie uitvoert? Kort gezegd: zorg dat je absoluut 100% zeker bent dat de code die je bekijkt, dezelfde code is die wordt uitgevoerd op je server.

4. DNS-records of Nameservers

Zorg ervoor dat uw DNS-records precies die waarden bevatten die jij wilt. Het kan zijn dat anderen toegang tot uw DNS-instellingen hebben (zoals een systeembeheerder of een web designer) en de records hebben bewerkt zonder dit te melden. Om je huidige DNS-records en nameservers te bekijken, ga je naar MX Toolbox en vul je de domeinnaam in (zonder een subdomein) in het invoerveld, net als 'themepartner.com'. De tool zal daarna verslag uitbrengen van je DNS, nameservers (NS), MX-records en gegevens in de Whois.

5. robots.txt

Een bestand dat geplaatst kan worden in de root map van je website. Het robots.txt-bestand kan worden gebruikt om de toegang te weigeren of geven aan bepaalde of alle user agents. Als je per ongeluk de toegang tot bepaalde delen van je website hebt geblokkeerd, kan dit een heel lastig probleem zijn om op te sporen. Probeer daarom je robots.txt-bestand te bekijken door te surfen naar: www.jouwwebsite.nl/robots.txt of door het controleren via de Google Webmaster Central website.

6. .htaccess

Zowel een enorm krachtige bestand als de oorzaak van vele problemen met websites. Je .htaccess-bestand (die alleen gebruikt kan worden op een Apache-server) bevat logica die door de server uitgevoerd wordt voordat de eigenlijke website wordt geladen. Het kan code bevatten om de toegang tot bepaalde gebruikers te beperken, URL's te herschrijven of PHP instellingen te wijzigen. Als je niet zeker bent over de inhoud van je .htaccess-bestand, probeer deze dan uit te schakelen door het tijdelijk hernoemen van het bestand. Let wel dat dit hernoemen een breed scala aan andere problemen op de server kan veroorzaken! Een andere oplossing zou zijn om je website te bezoeken met behulp van een ander IP adres dan degene die je normaal gebruikt (door gebruik te maken van een proxy of je mobiele telefoon met WiFi uitgeschakeld). Als er sprake is van IP-gerelateerde problemen in het .htaccess bestand, dan zouden deze moeten verschijnen of verdwijnen als je het IP-adres dat je gebruikt om de website te bezoeken hebt veranderd.

7. Access Control List (ACL)

icon_lockHet kan zijn dat u per ongeluk de toegang tot het bekijken van uw website hebt beperkt tot bijvoorbeeld alleen ingelogde gebruikers of tot een bepaalde groep gebruikers. Omdat je meestal ingelogd zult zijn als 'superadmin' zul je deze fout vaak niet snel opmerken. Probeer eens te surfen op je website terwijl je uitgelogd bent om te zien of je tegen problemen oploopt. Als je nog steeds problemen ondervindt met het bijhouden van je ACL-instellingen en je gebruikt Joomla! 1.7, dan is het misschien het overwegen waard om ACL Manager van Sander Potjer aan te schaffen. Het is een geweldig hulpmiddel om je onder andere een grafisch overzicht te geven van je Joomla! ACL instellingen!

8. Caching

Soms is de code die je hebt gecommit of geupload niet dezelfde code die je ziet in de webbrowser. Een breed scala van caching opties is dezer dagen beschikbaar om de prestaties van je website te verhogen. Als er problemen met de caching voordoen, probeer dan te kijken naar opcode caching, zoals APC, memory object caching, zoals memcached, de ingebouwde caching systeem in Joomla! of cachegeheugen van de browser zelf. Herstarten van de server, je computer, of je browser zou het merendeel van de cache moeten leggen en het resultaat moeten tonen van welke code er daadwerkelijk wordt gerund door de server.

9. Hosting

Als uw website niet kan worden bereikt of erg traag reageert, dan zullen mensen simpelweg stoppen deze te bezoeken. Probeer eens een nieuwe command line prompt (Windows) te openen of een nieuwe terminal (Mac, Linux) en een 'ping' commando naar de server uit te voeren. Bijvoorbeeld op Windows gaat dat met het  commando 'ping www.example.org'. Zijn alle pakketten ontvangen? Hoeveel is de gemiddelde respons tijd? Als je vermoedt dat er misschien een probleem met uw hosting is, kun je altijd proberen om contact met hen op te nemen en situatie uit te leggen. Misschien is er een storing in een van hun server parken of is er een ander bekend probleem dat ze 'vergeten' zijn te vermelden aan hun klanten. Een ander handig ding als je de website host op een Linux server is om je error.log bestand en access.log bestand (SSH toegang is vaak nodig) te controleren, omdat deze vaak waardevolle informatie bevatten over mogelijke problemen op uw website.

10. MySQL

icon_databaseEen trage query kan ertoe leiden dat uw gehele website laadt met de snelheid van een schildpad die een steile heuvel op loopt. Mogelijke oorzaken van de traagheid kunnen het ontbreken van een goede indexen op je tabellen zijn, zeer grote tabellen, queries die selecteren op * in plaats van voor specifieke domeinen worden, etc. Trage queries worden bekeken door het inschakelen van 'Debug systeem' in het 'Global Configuration' van je Joomla! Beheerder. Het instellen van de FirePHP add-on voor Firefox (in combinatie met de FireBug add-on) kan meer inzicht geven in (AJAX) requests die door de site gedaan worden. MySQL heeft ook een ingebouwde mogelijkheid om queries die er lang over doen te loggen. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Als je nog andere belangrijke oorzaken weet van dalingen in bezoekersaantallen, laat deze dan weten in de reacties!

This blog is always available in English: 10 Possible Causes for a Drop in Traffic to Your Website

{loadposition theovanderzee}

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.