| Door: . | Categorie: Algemeen.

Afscheid van een oude vriend

Nog maar een week geleden schreven wij hier over hoe Johan Janssens een voorspelling deed over het einde van het Joomla! 1.0 project. Zoals wij al duidelijk maakten betrof het hier geen officiële datum maar een suggestie/voorstel van Johan Janssens.

Zojuist vernamen we via het blog van Wilco Jansen (Developement Workgroup Coördinator) dat een officiële datum voor het afscheid van 'oude vriend' Joomla! 1.0. is vastgesteld. Vanaf 22 juli 2009 zal de 1.0.x serie niet verder ondersteund worden. Precies anderhalf jaar nadat Joomla 1.5 werd vrijgegeven.

In zijn blog vertelt Wilco dat de veel gestelde vraag wanneer de officiële ondersteuning van Joomla! 1.0 beëindigd wordt niet gemakkelijk te beantwoorden was. De code is van origine al een aantal jaren oud (Mambo 4.5.2 werd vrijgegeven begin 2005 maar de codebasis stamt deels van 4.5, vrijgegeven in december 2003). Het Joomla! project begon als fork van Mambo op 17 augustus 2005. Kort daarna verscheen Joomla! 1.0 op 16 september 2005 als verbeterde versie van Mambo 4.5.3. Op 27 oktober 2005 werd de release van de Alpha versie van Joomla 1.1 aangekondigd. Deze versie werd later tot Joomla 1.5 hernoemd. Wat begon als een kleine update draaide uiteindelijk uit op het volledig herschrijven van de basiscode. De versie 1.5 verscheen op 22 januari 2008.
joomla10

Sindsdien zijn er 7 nieuwe versies in de 1.5 serie verschenen. De downloadcijfers liegen er niet om, bijna 7 miljoen downloads. In januari 2008 waren slechts 15% van de nieuwe extensies geschreven voor 1.5 native, dat percentage is recentelijk gestegen tot 73%. Zowel gebruikers als ontwikkelaars hebben de nieuwe versie verbazingwekkend snel in de armen gesloten en het heeft geleid tot een ongelofelijke hoeveelheid bijdragen aan het Joomla Project van beide kanten.

Op 22 juli 2009 zal uiteindelijk de ondersteuning van 1.0 eindigen. Betekent dit nu dat het vereist is om te upgraden van Joomla 1.0.x? Nee, beslist niet zo verzekerd Wilco ons in zijn blog. Tot deze datum zullen veiligheidsupdates nog steeds ondersteund worden.
Tegelijkertijd roept hij de gebruiker wel op om nu te upgraden naar Joomla 1.5, al was het alleen al om gebruik te kunnen maken van de vele voordelen die deze versie biedt.
Ook ontwikkelaars die nog tot de kleine minderheid behoren welke nog niet voor Joomla 1.5 native schrijven krijgen de boodschap dat het nu tijd wordt zich aan te sluiten bij de meerderheid die al de kracht en het gemak van de Joomla 1.5 serie ontdekt hebben.

Ondertussen wordt er door het developmentteam gestaag gewerkt aan Joomla 1.6 (met haar nieuwe ACL), welke de meest opwindende release voor Joomla beloofd te worden.