| Door: Guido Jansen. | Categorie: Algemeen.

Interview: Jisse Reitsma

jissereitsma

Jisse Reitsma (Jira ICT) verzorgt tijdens de Joomladagen 2 Engelstalige sessies: 'Open Source Security' op de vrijdag en 'Security in de LAMP stack' op zaterdag. Daarnaast is hij ook auteur van het Joomla! 1.5 Templates boek

Hoi Jisse, stel jezelf even kort voor...
Ik ben misschien een goed voorbeeld van een "happy hacker". Programmeren is een groot hobby van me, maar algemener kan je ook stellen dat ik een IT-onderwerp pas leuk begin te worden als ik helemaal begrijp hoe het in elkaar steekt.

Bij welk bedrijf werk je en wat wordt daar gedaan met Joomla! en open source?
Ik ben mede-oprichter van Jira ICT, een klein bedrijf dat zich specialiseert in webapplicaties en Joomla! in het bijzonder. We geven zelf cursussen (van simpele basisopleidingen tot geavanceerde programmeercursussen), terwijl we daarnaast op allerlei vlakken de juiste ervaring opdoen om die cursussen zo goed mogelijk te geven: Jira ICT doet aan webconsult, Joomla! websites bouwen, hosting, systeembeheer, security audits en PHP maatwerk ontwikkelen.

Wat doe je zelf met Joomla! en waar liggen je specialiteiten?
Ik zie mezelf voornamelijk als PHP programmeur, maar ben eigenlijk van alle markten thuis (security, UNIX/Linux, webdesign, etcetera). De laatste tijd heb ik vooral gestort op de nieuwe programmeermogelijkheden van Joomla! 1.5.

Wat zijn momenteel volgens jou in Nederland de meest interessante ontwikkelingen op het vlak van open source in het algemeen en Joomla! in het bijzonder?
Natuurlijk is het erg leuk dat open source in populariteit toeneemt en Joomla! is hier een goed voorbeeld van. Maar het meest interessant vind ik de ontwikkeling dat het bedrijfsleven open source software begint te herbruiken om niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden. Op een technischer vlak vind ik daarom ook de concepten van programmeerinterfaces (API) en JavaScript libraries erg interessant.

Van welke andere open source producten maak je veel gebruik?
Ik gebruik in het dagelijks leven Linux als besturingssysteem en kan me niet een leven zonder Linux voorstellen. Verder maak ik veel gebruik van producten als OpenOffice, Firefox maar ook natuurlijk alle software gerelateerd aan webapplicaties (bijvoorbeeld Apache en PHP).

Waarom deelnemen aan de Joomladagen?
Als Joomla! enthousiast zijn de Joomladagen het event bij uitstek om iedereeen binnen Joomla!-land weer eens te zien, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten. Het worden ongetwijfeld leuke dagen.

Je sessie 'Open Source Security': wie is de doelgroep en wat kunnen de bezoekers verwachten?
De sessie zal voornamelijk bedoeld zijn om een algemeen beeld te scheppen van open source software en de veiligheid daarvan - het is voornamelijk bedoeld voor de managers die wat minder technische kennis hebben maar toch willen weten wat er speelt. Er zijn nog al wat verkeerde opvattingen op het gebied van open source beveiliging en die ik wil graag aan de kaak stellen. Verder zal mijn praatje ook draaien om de aandachtspunten bij het beveiligen van open source software en waarom dit een erg belangrijk punt op de agenda van bedrijven zou moeten zijn.

Je sessie 'Security in de LAMP stack': wie is de doelgroep en wat kunnen de bezoekers verwachten?
Het praatje over security in de LAMP stack zal voornamelijk draaien om het controleren van een bepaalde hosting omgeving. Er zijn nogal wat hosting providers op de markt, varierend in prijs en kwaliteit, terwijl bij een heleboel van deze providers op een ouderwetse manier wordt nagedacht over security. In deze sessie maak ik een opsomming van instellingen die sowieso gebruikt zouden moeten worden in een hosting omgeving.

Enkele afsluitende woorden voor de mensen die nog twijfelen of ze moeten komen...?
Dit is HET event in Nederland als het gaat om Joomla! en andere open source webapplicaties. De dagen zijn niet alleen leuk en gezellig, maar je steekt er ongetwijfeld ook een heleboel op. Komen dus!

Hartelijk dank voor dit interview en tot op de joomladagen!