Peter Martin (db8) zit in de organisatie van de Joomladagen en heeft zich o.a. bezig gehouden met de website en de shop voor het bestellen van de kaartjes.

petermartin Hoi Peter, stel jezelf even kort voor...
Hallo, ik ben Peter Martin (forum naam pe7er) en woon met vriendin en dochter in Nijmegen. Ik luister graag naar muziek (allerlei genres, maar met name (organisch klinkende) elektronische muziek zoals Amon Tobin), verzamel oude vinyl platen, feiten boekjes en vintage computer games, kijk graag documentaires en filmhuisfilms. Mijn eerste computer, een Commodore 64, heb ik gekocht in 1985. Terwijl veel vrienden de C64 gebruikten als geavanceerde spelcomputer, raakte ik gefascineerd door programmeren. In 1994 ontdekte ik Internet en twee jaar later had ik mijn eerste eigen HTML website. Om interactiviteit en informatie uit databases toe te voegen aan websites, startte ik in 2003 met PHP/MySQL. Begin 2004 kwam ik in aanraking met Mambo CMS en ontdekte de kracht van CMS systemen in combinatie met webapplicaties.

Bij welk bedrijf werk je en wat wordt daar gedaan met Joomla! en open source?
Sinds 2005 heb ik een eigen bedrijf: db8 (www.db8.nl). De naam db8 symboliseert de oneindige mogelijkheden (draai de 8 een kwartslag en je hebt het wiskundige teken voor oneindigheid) die je met databases aan websites kunt toevoegen. De core business van db8 is open source software en Joomla in het bijzonder. Voor e-commerce toepassingen maak ik gebruik van Zen Cart (gebaseerd op osCommerce).

Wat doe je zelf met Joomla! en waar liggen je specialiteiten?
Ik help bedrijven en organisaties met Joomla implementaties (installatie, configuratie, informatie structuren), professionele ondersteuning en programmeren van maatwerk oplossingen die aansluiten bij bestaande bedrijfsprocessen. Mijn specialiteiten liggen in het schrijven van componenten en modules, bedrijfsprocessen efficiënter maken, informatie structureren voor publicatie op websites en het oplossen van problemen met Joomla installaties.

De afgelopen 2,5 jaar heb je al meer dan 12.500 posts gedaan op forum.joomla.org en daarmee sta je 2e in de lijst van top posters. Balen van die 2e plek? ;)
Ontzettend! Ik slaap er slecht van en ben momenteel in zware training om de toppositie van Robin over te nemen. ;-)

Wat zijn momenteel volgens jou in Nederland de meest interessante ontwikkelingen op het vlak van open source in het algemeen en Joomla! in het bijzonder?
Open Source begint eindelijk serieus genomen te worden! Bedrijven, organisaties en overheid zien de voordelen van open source sofware en nemen het steeds vaker mee in hun automatiseringsaanschafbeslissingen. Joomla is een van de meest gebruikte Open Source CMS systemen ter wereld en wordt ook in Nederland steeds bekender. Versie 1.5 heeft de potentie om nog verder te groeien dan wat 1.0 tot nu toe heeft bereikt.

Van welke andere open source producten maak je veel gebruik?
Linux, Apache, MySQL, PHP, phpMyAdmin, FileZilla, FireFox (inclusief een heel scala aan extensies), Thunderbird, Eclipse, Zen Cart, Media Wiki, SugarCRM.

Waarom werk je mee aan de Joomladagen en waar heb je je specifiek mee bezig gehouden?
De twee voorgaande Joomladagen vond ik een groot succes: mensen ontmoeten die je voorheen alleen via internet kende en in korte tijd veel informatie met anderen uitwisselen. Ik vind het motiverend om daar een bijdrage aan te kunnen geven. Op de eerdere edities heb ik presentaties gegeven; deze keer vond ik het leuk direct betrokken te zijn bij de organisatie. Voor de kaartverkoop heb ik een webwinkel opgezet (Zen Cart met koppeling naar iDeal & paypal betalingen). Na de bestelling en betaling worden er (in Joomla) elektronische toegangskaarten gegenereerd. Voor elk ticket wordt een activatie link naar de klant gestuurd (die eventueel aan derden kunnen worden doorgestuurd). Na activatie wordt er een persoonlijk ticket gegenereerd (in PDF met barcode). Het persoonlijke ticket (met routebeschrijving) neem je als toegangsbewijs mee naar het evenement.

Enkele afsluitende woorden voor de mensen die nog twijfelen of ze moeten komen...?
Als je nu nog twijfelt dan ben je waarschijnlijk te laat omdat het waarschijnlijk is uitverkocht. In dat geval zijn mijn afsluitende woorden: hopelijk tot een volgende editie!

Hartelijk dank voor dit interview en tot op de joomladagen!

Reageer

1000 Resterende tekens