Joomla! is in Nederland een veelgebruikt CMS om sites te bouwen. Ook grotere Nederlandstalige sites maken gebruik van het Joomla! CMS. De website van Veronica Magazine is een van deze sites. Recentelijk onderging de website een opfrisbeurt en kreeg de website een nieuw uiterlijk aangemeten. Wij zochten contact met een van de makers, Marc Nederbergh, en stelde hem een aantal vragen over deze Joomla! website.

Veronica Magazine website

Hallo Marc Nederbergh, kun je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben directeur en één van de mede-eigenaren van CleverInsert BV te Schagen. CleverInsert is een full-service bureau voor interactieve communicatie dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren en implementeren van websites, het bouwen van webapplicaties en het ontwikkelen en beheren van webcontent.

Waarom is er voor de Veronica Magazine website gekozen voor Joomla?

Veronica Magazine was op zoek naar een ander CMS. CleverInsert was op dat moment bezig met het bouwen van de nieuwe website voor Piet Paulusma (in Joomla!). Via SBS kwamen wij met elkaar in contact.

Nadat we een demo van Joomla! hadden gegeven, werd ons gevraagd om  een voorstel te doen voor Veronica Magazine. Onze ervaring met Joomla! is dat het een gebruiksvriendelijk systeem is dat volledige creatieve vrijheid biedt. Bovendien is het een systeem waarin content gemakkelijk kan worden aangemaakt, aangepast, beheerd en gedeeld.

De website van Veronica Magazine draait op Joomla! 1.0, waarom is er voor die versie gekozen?

Ten tijde van dit project was Joomla! versie 1.5 nog niet officieel uit.

Wordt er overwogen te migreren naar Joomla! 1.5 nu het einde van Joomla! 1.0 is aangekondigd?

Uiteraard, hier wordt momenteel naar gekeken. De Veronica Magazine website is echter veel meer dan een standaard installatie, waardoor dit niet zomaar kan.

Hoeveel tijd nam de ontwikkeling van de website in beslag?

Een aantal weken.

Wat was de grootste uitdaging bij de realisatie van de website?

Veronica Magazine had hele specifieke wensen met betrekking tot functionaliteiten voor meerdere gebruikersgroepen. Zo moest er  voor de abonnees specifieke informatie op de site beschikbaar komen. Om dit te bereiken moesten er koppelingen gelegd worden met het abonnementenbestand.
Joomla! versie 1.0.x staat dit niet zomaar toe, vandaar dat we diverse componenten hebben geschreven en toegevoegd.

Welke aanpassingen zijn er gemaakt aan het Joomla! CMS voor deze website?

Er zijn geen grote aanpassingen aan de core van het systeem gemaakt. Wel heeft CleverInsert een aantal maatwerkcomponenten geschreven om de gewenste functionaliteiten te kunnen bieden.

Wat was het grootste probleem tijdens de ontwikkeling, en hoe is dat opgelost?

Onze grootste uitdaging was om het gebrek aan een goede ACL op te lossen zonder in de core van het systeem te gaan hacken. Dit hebben we opgelost door een stuk maatwerk toe te voegen.

Wat is in jouw ogen het sterkste punt van Joomla?

Joomla! stelt ons in staat in een relatief korte tijd een webapplicatie te ontwikkelen. Daarnaast kunnen wij ons als maatwerkapplicatie ontwikkelaar concentreren op klantspecifieke functionaliteiten.

En wat is het zwakste punt?

Voor de gemiddelde gebruiker biedt het systeem teveel functionaliteiten. Om hier goed mee uit de voeten te kunnen, moet je als gebruiker goed op de hoogte zijn van  de manier van werken binnen het CMS. Veel organisaties hebben hier te weinig tijd voor, waardoor men onvoldoende vertrouwd raakt met de applicatie.

Dit is één van de redenen waarom wij CleverContent in het leven hebben geroepen. Met CleverContent kunnen wij onze klanten helpen met het maken en onderhouden van hun eigen websites.

Hoeveel mensen werken er aan de website, en hoe is dat georganiseerd?

Veronica Magazine beschikt over een eigen redactie die de content verzorgt binnen de site.

Blijft Joomla! stabiel draaien op piekmomenten, hoe wordt dat opgevangen?

Ja, we hebben tot op heden geen problemen gehad met het in de lucht houden van de applicatie. We maken gebruik van meerdere servers in een cluster.

Welke werkwijze hanteren jullie bij het toevoegen van nieuwe updates van Joomla! en nieuwe uitbreidingen op de site?

We hebben een speciale omgeving waarin we alle updates en uitbreidingen testen voordat deze naar de productie omgeving worden overgezet.

Zijn er nieuwe functies voor de site in ontwikkeling?

De site is constant in ontwikkeling. Een recent nieuwe toegevoegde module is genomineerd voor het Mercurs crossmediaal concept van het jaar. Het gaat om de TV-gids voor op de iPhone. Deze applicatie draait niet direct onder Joomla! maar heeft er zijdelings wel mee te maken.

Hartelijk dank voor dit interview Marc!

Bezoek de website van Veronica Magazine.

6 reacties

EasyDiscuss Avatar
Jeroen (Alias BamiSalami)
Heel leuk artikel. Leuk gedaan.
0
EasyDiscuss Avatar
Marc Hondorp
Leuk om te horen hoe men Joomla verwerkt met eigen gemaakte applicaties om de klant tegemoet te komen. Ben eigenlijk wel benieuwd wat die maatwerkcompone nten inhouden.
0
EasyDiscuss Avatar
Borrie
Goed van J!c dat ze langs gaan bij grotere bedrijven die Joomla! gebruiken. Zou fantastisch zijn als dat vaker zou gebeuren. Jammer dat het nog niet op 1.5 draait. Misschien wachten op 1.6 dan maar.
0
EasyDiscuss Avatar
Marco Richter
Erg leuk bericht!
0
EasyDiscuss Avatar
Margje
Wat leuk om te horen dat nu ook grote sites als Veronica Magazine draaien op Joomla! Het verspreid zich steeds meer :-)!<br /><br />Bij ons bedrijf (QNH) zijn we nu ook alle sites aan het migreren naar Joomla 1.5. Het biedt zoveel meer vrijheid dan het betaalde CMS wat we hiervoor hadden. <br />Onze medewerkers kunnen nu zelf makkelijk meedenken met de uitbreidingen van de site en nieuwe functionaliteit seisen zijn snel geimplementeerd ! (voorbeeldje: www.hyperionconsultants.com moet nog wel een en ander aan getweaked worden... maar basis is er en dat op een makkelijke manier dankzij Joomla)<br /><br />Super!<br />:D
0
EasyDiscuss Avatar
Lightme
http://www.veronicamagazine.nl/index.php?tp=1<br /><br />Deze site is al erg lang op Joomla draaiende ;-)
0

Reageer

1000 Resterende tekens