wilco

Wilco Jansen verzorgt tijdens de Joomladagen de keynote: Joomla! 1.5 en roadmap naar 1.6 / 2.0. Hij is al sinds mei 2006 workgroupleader development bij het Joomla! core team.

Hoi Wilco, stel jezelf even kort voor..
Ik ben Wilco Jansen, 40 jaar jong. Leef in Wijhe (Overijssel) en in mijn vrije tijd besteed ik wat tijd aan Joomla!

Bij welk bedrijf werk je en wat wordt daar gedaan met Joomla! en open source?
Grappige vraag op dit moment. Ik heb op dit moment (bewust) geen werk, da's dus lastig praten. De bedrijven waar ik gewerkt heb maakten voornamelijk gebruik van Linux, of Linux aanverwante producten.

Wat doe je zelf met Joomla! en waar liggen je specialiteiten?
Ik heb zelf enige extensies ontwikkeld, maar sinds ik verantwoordelijk ben geworden voor de ontwikkeling van Joomla! heb ik steeds minder tijd om daadwerkelijk met Joomla! bezig te zijn. Laatste "klus" die ik heb gedaan was de bouw van een website voor 10 landen in Joomla! 1.5.

Wat zijn momenteel volgens jou in Nederland de meest interessante ontwikkelingen op het vlak van open source in het algemeen en Joomla! in het bijzonder?
Steeds meer bedrijven zien dat open source geen hobby variant is voor de (vaak duurbetaalde) closed source toepassingen (niet alleen que techniek, zeker ook qua gedachtengoed). Ik zie daarin vaak nog wel een soort van koud water vrees. Closed source lijkt zo veilig, er is immers een leverancier die de support waarborgt. Als je met de zakelijke markt in contact komt, en ze uitleg hoe men open source effectief en efficiënt kan inzetten, dan zie je dat men vaak aan het denken slaat. Men begint veelal kleinschalig, maar vrijwel altijd zie je daarna een enorme versnelling aangezien men snel doorheeft dat de inzet van open source (vaak) veel meer heeft te bieden dan closed source oplossingen. Daarbij zie ik het professionaliteits gehalte van de open source advies/consultancy organistaties ook enorm toenemen, dit bevorderd uiteindelijk een objectieve en kwalitatieve selectie.

Wat ik zie is dat de omvang van bedrijven die serieus overwegen grootschalig open source in te zetten sterk aan het groeien is, de Joomla!dagen leveren een bijdrage aan het verder introduceren van open source in de zakelijke markt.

Joomla! heeft nogal eens de naam om vooral in het hobby segment te worden ingezet. Dit is zeker waar, we hebben een grote schare van aanhangers in de prive sfeer. Daarentegen zie ik steeds vaker grote implementaties waar Joomla! wordt ingezet als basis voor zeer grote web implementaties. Joomla! 1.0 staat bekend om de enorme eenvoud waarop de logical kan worden uitgebreid, een site draait snel en je kan er vrijwel elk gewenste site mee realiseren...of het nu om 1 bezoeker per dag gaat, of om 1 miljoen bezoekers per dag het is allemaal mogelijk. Met de komst van Joomla! 1.5 is de uitbreidbaarheid van Joomla! waanzinnig verbeterd, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. Ik zie dan ook dat Joomla! steeds vaker in de "high volume" oplossingen terecht zal komen.

Ik draai overal Ubtuntu (of variaties daarop) op mijn desktop systemen. Uiteraard maak ik regelmatig gebruik van Linux, Apache, MySQL, PHP en Eclipse (varianten). Daarnaast gebruik ik regelmatig openoffice en freemind (voor het maken van mindmaps). Uiteraard kan ik niet zonder mijn vertrouwde browser; firefox (3.0 beta 3 en 2.0 als ik ontwikkel).

Waarom deelnemen aan de Joomladagen?
Wie aanwezig is geweest bij de tweede Joomla!dagen weet dat dit een event is dat je gewoon niet mag missen. Naast zeer interessante en leerzame sessies, is dit een zeer goede gelegenheid om met mensen uit de community rechtstreeks in contact the komen. Het theme dit jaar is "bruggen bouwen". We hebben daarom ook andere open source CMS projecten uitgenodigd, en er zijn ook andere open source projecten aanwezig. Op de business dagen kunnen we voor de zakelijke markt erg goed uitleggen waarom open source een zeer serieus alternatief is...in het kort: voor elk wat wils.

Je sessie 'Joomla! 1.5 en roadmap naar 1.6 / 2.0': wie is de doelgroep, wat kunnen de bezoekers verwachten en gaan er leuke onthullingen komen?
Het is altijd leuk om iets nieuws te melden, maar aangezien we recentelijk Joomla! 1.0.15 en 1.5.2 hebben uitgebracht zal er op dit vlak niet zoveel nieuws te melden zijn. Wel zal ik proberen zo concreet mogelijk aan te geven hoe we de ontwikkeling van 1.6/7/8... en 2.0 willen gaan vormgeven, wat dat betreft wellicht wel nieuws aangezien we dit geheel anders gaan aanpakken.

Daarnaast wil ik graag uitleggen waar we mee bezig zijn, en hoe mensen zelf een bijdrage kunnen leveren aan dit fantastische project. De presentatie zal volledig gericht zijn op de ontwikkeling, en niet in het teken staan van de Joomla! organisatie in zijn geheel. In de middag doen Louis en ik nog een sessie die geheel in het teken zal staan van de community en hoe betrokken te raken bij het project.

Enkele afsluitende woorden voor de mensen die nog twijfelen of ze moeten komen...?
Wees er snel bij, je hebt grote kans dat als je niet komt je binnenkort met het vervelende gevoel moet rondlopen dat je "er niet bij was".

Hartelijk dank voor dit interview en tot op de joomladagen!

Reageer

1000 Resterende tekens