| Door: . | Categorie: Algemeen.

Joomla! 1.6 ACL - De moeite van het wachten waard?!

Dit artikel is een vertaling van deze blog van Andrew Eddie over ACL in Joomla 1.6.

Revisie 11602 in de Joomla source code repository is een historisch moment. Het is de bevestigende handeling waarmee geavanceerde toegangscontrole eindelijk beschikbaar komt voor Joomla gebruikers. Een kleine stap voor de ontwikkelaar - een enorme stap voor het Joomla project. Hoewel nog steeds in een tussenstadium, zijn nu alle fundamentele elementen beschikbaar om Joomla een nieuw tijdperk in te loodsen.

Laten we eens kijken waar we op dit moment staan!

Nieuwe leden component


Joomla 1.6 zal "gebruikers" beheer vervangen door "leden" beheer. Ledenbeheer bevat zowel geavanceerde toegangscontrole als een uitbreidbaar ledenprofiel.

De nieuwe Leden Component is momenteel te vinden onder Componenten in de Administrator Menubalk (een tijdelijke plek). Je kunt hiermee leden op dezelfde manier beheren als met de oude Gebruikers Componenten (deze zijn nog steeds beschikbaar tijdens de omschakeling). Je kunt met de Ledencomponent ook nieuwe ledengroepen en nieuwe toegangsniveau's toevoegen.

We kijken eerst naar de Ledengroepen. Onderstaand screenshot toont de Groepenlijst. Je ziet de groepen in een 'boomhierachie' en je ziet het aantal leden van een groep. De laatste kolom toont een lijst met "acties" die een lid van een groep mag uitvoeren (deze kolom kan nog wijzigen of worden verfijnd bij verdere uitwerking). Je ziet een voorbeeldgroep "Politicians" in het overzicht.

ae1

Het volgende screenshot toont het Groep-bewerken scherm. Dat ziet er op dit moment zeer eenvoudig uit. Aan de linkerkant kun je de "parent" voor de groep selecteren en kun je de groep een naam geven. Aan de rechterkant zie je een aantal "basis" acties waartoe je de leden van de groep toegang kunt geven of weigeren. Op dit moment zijn "Site Login" en "Administrator Login" nog vastgelegd binnen het systeem. Je kunt dus zien dat de traditionele "Manager" (Beheerder) gebruiker de mogelijkheid heeft om in te loggen op de frontend en de backend (administrator kant). Als gevolg van overerfelijkheid binnen de "acties" zullen leden van de groepen "Administrator en "Super Administrator" automatisch de mogelijkheid hebben om in te loggen via frontend en backend. In de komende tijd zullen meer acties worden toegevoegd.

ae2

Het volgende scherm moet jullie bekend voorkomen - het Leden overzicht. Je kunt zien dat een nieuw lid is toegewezen aan de groep "Politicians" (welkom meneer Rudd). Onderaan de lijst zie je een "update"-tool die het uiteindelijk mogelijk zal maken om leden te verplaatsen, toevoegen en verwijderen, binnen en tussen de groepen.

ae3

Het Leden-bewerken scherm toont veel informatie.Aan de linkerkant de gebruikelijke gebruiker/lid details (naam, e-mail, etc) en ledenvoorkeuren. Daaronder zie je iets nieuws. Dat is het 'pluggable' leden profielsysteem. Joomla Plugins maken het mogelijk om extra velden toe te voegen aan het ledenprofiel. Aan de rechterkant zie je een overzicht van alle ledengroepen. Een lid kan behoren bij meerdere ledengroepen.

ae4

Als laatste de nieuwe toegangsniveau's. Onderstaand screenshot toont de lijst met toegangsniveau's. Elke extensie zal haar eigen subset van toegangsniveau's kunnen hebben (dat is de betekenis van de "Section" kolom.). De laatste kolom toont de ledengroepen die permissie hebben om content te zien op het respectievelijke toegangsniveau. Je kunt dus zien dat een gast (in de "Public" groep) content kan zien op het toegangsniveau "Public". Leden van de nieuwe groep "Politicians" kunnen content zien op het toegangsniveau "Politicians".

ae5

Het laatste screenshot toont het toegangsniveau-bewerken scherm. Ook dit is een eenvoudig scherm. Je geeft een naam voor het nieuwe toegangsniveau en daarna selecteer je alle ledengroepen die content kunnen bekijken ( "view") op dit toegangsniveau. Je hoeft ledengroepen en toegangsniveau's niet hetzelfde te noemen - het was gewoon makkelijk voor dit voorbeeld.

ae6

Nadat bovenstaande schermen zijn doorlopen en de groepen/toegangsniveau's zijn geconfigureerd kunnen we wat artikelen maken en ze toewijzen aan het toegangsniveau "Politicians". Als meneer Rudd daarna inlogt, kan hij deze artikelen lezen.

Er is nog een hoop werk te doen (b.v. het invoegen van alle "edit"-rechten) maar dit moet voldoende zijn om je enthousiasme aan te wakkeren. Veel werk is gaan zitten in het maken van zowel de API voor ontwikkelaars als een eenvoudige en makkelijk te begrijpen gebruikersinterface.

In ieder geval, we hopen dat je van deze korte introductie van de supergave nieuwe mogelijkheden die in Joomla 1.6 komen, hebt genoten. Het is geweldig om alles te zien samenkomen. Het was lang wachten ... maar ik denk dat je het met me eens bent dat het de moeite waard was.