Zojuist had ik een prettige verrassing nadat ik de eerste alpha versie van Joomla 1.7 had geïnstalleerd. Het blijkt dat één van mijn grootste verzoeken wat betreft SEO in de kern van Joomla! is ingevoerd. Het is nu namelijk mogelijk om de site naam achter de pagina titel weer te geven.

before-afterImage credits: tanakawho

Include Site Name in Page Titles voor Joomla! 1.5

joomla_15_seo_settings

In Joomla 1.5 was er nog geen SEO instelling om de site naam in de pagina titel te krijgen. Gezien de code die de pagina titel behandelde op dat moment nog simpel was in het Joomla 1.5 framework, kon er eenvoudig een kleine plugin geschreven worden om de pagina titel aan te passen. Een goede tutorial over hoe een dergelijke plugin geschreven kan worden (met een voorbeeld te downloaden aan de onderkant van het artikel) kan hier gevonden worden.

Include Site Name in Page Titles voor Joomla! 1.6

joomla_16_seo_settings

Met de introductie van Joomla! 1.6 zijn er twee nieuwe SEO instellingen beschikbaar gekomen. Eén van deze instellingen was 'Gebruik Site Name in Pagina Titel' (de andere 'Unicode aliases'). Mijn grootste problem met deze nieuwe optie was dat het slechts mogelijk was om de site naam weer te geven voor de pagina titel (een probleem dat ik behandel in de presentatie hier onder).

De reden waarom ik ongelukkig was hiermee is het feit dat de site naam weergeven voor de pagina titel eigenlijk alleen werkt voor grote merken. Deze bekende merknamen kunnen namelijk profiteren van een verhoogde Click-Through Rate (CTR) die ze krijgen wanneer bezoekers van zoekmachines hun merknaam zien staan voor de daadwerkelijke titel. Minder bekende merken zullen zeer waarschijnlijk deze stijging in CTR niet krijgen van het hebben van hun site naam vooraan hun titel, en hinderen daarmee waarschijnlijk hun SEO zelfs omdat trefwoorden bij voorkeur zo ver mogelijk voorin de pagina titel geplaatst dienen te worden voor maximaal resultaat.

"Volgens tests en ervaring van SEOmoz geldt dat hoe dichter bij het begin van de titel tag een woord staat, des te meer zal het bijdragen aan de ranking en de kans verhogen dat een bezoeker er op zal klikken in de zoekresultaten (vertaald). SEOmoz"

Include Site Name in Page Titles voor Joomla! 1.7

joomla_17_seo_settings

Joomla 1.7 lijkt het beste van zowel Joomla 1.5 als Joomla 1.6 te hebben genomen. Zoals je kunt zien in de afbeelding is het nu mogelijk (in ieder geval in de alpa versie) om de site naam voor of achter de pagina titel te plaatsen (of in zijn geheel te verbergen). Blijkbaar was er al een tracker item in de Joomla Code voor dit probleem sinds het einde van maart afgelopen jaar, welke vijf weken gelezen gesloten is (nadat het in de laatste SVN build is geplaatst). Blijkbaar heb ik dit item over het hoofd gezien toen ik een paar weken terug schreef over de nieuwe features en patches die zijn voorgesteld voor Joomla 1.7.

Nu dat het mogelijk is om de site naam achter de pagina titel weer te geven zal ik deze optie zeker weer gaan gebruiken. Hoe zit dat bij jullie?

This article is also available in English: Joomla 1.7 SEO: Include Site Name in Page Titles

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
Ik herinner mij zelfs dat een van de eerste plugins voor Joomla! 1.5 in 2007 precies dit deed! <br /><br />Trouwens ook leuk om te zien dat de eerste resultaten van de switch naar een release per 6 maanden positief zijn. We krijgen volgende maand dus gewoon een update met kleine verbeteringen! Wow!
0
EasyDiscuss Avatar
Maikel
Grappig om te zien hoe iemand z'n hele kleine wijziging de hemel in kan prijzen. Ik had dit artikel eigenlijk toepasselijker gevonden bij de release van Joomla 1.6 daar is deze nieuwe functie er tenslotte in gekomen. Nu enkel een kleine wijziging daarop. Ik ben het natuurlijk wel eens met dat dit een groot gemis was in 1.5 maar ten opzichte van 1.6 vind ik dit weinig meerwaarde hebben.
0
EasyDiscuss Avatar
Thetjo
@ Maikel<br />Naar mijn idee zit het verschil er in dat de functie zoals geïntroduceer d in 1.6 eigenlijk nutteloos was (en daardoor geen artikel waardig) en ze door deze wijziging er een nuttige optie van gemaakt hebben (en daardoor wel een artikel waardig).
0

Reageer

1000 Resterende tekens