logo_frieslandVanuit het Friesland College (MBO) te Leeuwarden gaat er deze maand een cursus Joomla! van start. Dit zal zijn als onderdeel van de opleiding Interactieve Vormgeving en is de eerste Joomlacursus die op een onderwijsinstelling gegeven zal gaan worden. Docent en oud-marinier Bert Schipperijn heeft zijn Joomla! kennis dan ook niet vanuit de schoolbanken.

"Ik ervaar de vorming van Joomla! positief. Een groot gehalte "samen" gevoel. Ik ben mij er zo'n 3 jaar geleden in gaan verdiepen en was al op zoek naar een beter CMS voor mijn klanten. Door vallen en opstaan heb ik Joomla! geleerd. Ik heb veel geleerd van de bestaande Joomla! Forums. Na een aantal keer vallen, sites die vast liepen en er achter zien te komen waarom, ontstond de kennis. Ik ben meer het doe dan leer type.”

coconutshostingZelf heeft Schipperijn een eigen bedrijf (Coco Nuts Hosting en Webdesign) en bied daar Joomla! hosting en design aan. Afgelopen jaar hebben er al enkele studenten succesvolle stages gelopen bij Coco Nuts Hosting en Webdesign en dat wordt nu uitgebreid met een Joomla! Cursus op het Friesland College. “Het doel van de opleiding is om snel een interactieve site te kunnen maken en dat is precies wat de stagaires hebben geleerd en wat we nu alle studenten zullen gaan leren.”

De cursus bestaat uit zeven interactieve colleges van elk twee uur. Daarbij zullen de studenten eerst kennis maken met open source, CMSen, databases en de werking van websites in het algemeen. Daar zal vervolgens specifiek op ingegaan worden door ze voor te stellen aan de nieuwste Joomla! versie, het Joomla! 'gevoel', de GPL, algemene valkuilen en waar ze terecht kunnen voor hulp en hoe ze die het beste kunnen krijgen. Na de introductie zullen ze zich gaan verdiepen in het (licht) aanpassen van extensies en het maken van bridges. Vervolgens zullen de studenten uitgebreid kennismaken met Joomla! templates en alles wat daar bij komt kijken. Ook SEO zal tijdens de cursus onder de aandacht worden gebracht. Aan het eind van de cursus zullen de studenten hun eigen portfolio moeten presenteren in een Joomla! site die geheel door henzelf is opgezet.

“Het leuke was dat in de week dat de cursus werd opgenomen in het programma er meteen 15 aanmeldingen waren. Er is dus erg veel animo voor en de leerlingen zijn blij dat dit aangeboden wordt. Uiteraard zal deze nieuwe cursus en de reacties daarop eerst geëvalueerd worden, maar als alles goed gaat zal er na de zomervakantie weer een cursus ingepland worden.”

De eerste cursus zal volgende week plaatsvinden op het Friesland College.

Reageer

1000 Resterende tekens