SEO-boekSimon Kloostra heeft regelmatig presentaties gegeven over SEO en performance. Tijdens JUG's, de Joomladagen en via Workshops deelt hij zijn kennis over deze onderwerpen. Hij is webdesigner in Utrecht met een eigen webdesign bedrijf genaamd SK-Web, met een nadrukkelijke focus op SEO. Daarnaast heeft hij de site http://joomlaseo.com/ waar hij onder andere een blog heeft over deze onderwerpen.
In de serie CMS Development Library van Van Duuren Informatica heeft Simon nu een boek uitgebracht met de titel Joomla! SEO.

Het boek begint met een hoofdstuk over Google. Hij verteld hoe Google te werk gaat, hoe de resultaat-pagina van Google wordt opgebouwd en waar dat binnen je site vandaan komt.

Daarnaast geeft hij aan wat van belang is om hoog in het resultaat te komen en de tools die kunnen helpen om dat te bereiken. Dit weet je misschien allemaal al en het heeft ook nog niets met Joomla te maken, maar is makkelijk om de basis goed te weten.

Na dit inleidende hoofdstuk wordt het boek heel logisch op de volgende wijze opgebouwd:

 • Voorbereiding.
  Behandelt de hosting, je domein, Joomla versies, je testomgeving en het template.
 • Algemene instellingen.
 • De metadata.
 • De opbouw van de URL's.
 • Hierna volgen een aantal korte hoofdstukken over specifieke onderwerpen:
  De koppen (H1)
  Interne links.
  Plaatjes.
  Microdata.
  Duplicate content.
  404 fouten.
  Robots.txt.
  Sitemaps.
 • Hierna een aantal hulpmiddelen:
  Diverse SEO-extensies.
  SEO audittools.

SEOHierna wordt het natraject behandeld, ofwel: Je hebt alles goed ingesteld, maar hoe presteert je site nu in de praktijk.
Het boek wordt afgesloten met een fors hoofdstuk over performance. Zoals Simon aangeeft "Als elke pagina tien seconde nodig heeft om te laden, zullen veel bezoekers geïrriteerd raken en wegklikken".

Resumé: Dit is een goed leesbaar boek met 186 pagina's , waarbij stap voor stap, met voorbeelden, alle aspecten van SEO worden behandeld. Het is op zich geen moeilijke kost, maar ook ervaren beheerders hebben baat bij dit boek. SEO is niet alleen van belang bij de bouw van een site, maar blijft constant aandacht vragen.

Opmerking: Sommige stukken voorbeeldcode, zoals de .htaccess op pagina 166 is dusdanig uitgebreid dat een verwijzing naar code op internet handig zou zijn.
Gelukkig is de code daar wel. Bovengenoemde voorbeeld staat op de site van Simon: http://joomlaseo.com/nl/performance/gebruik-browser-caching.
Andere (gelukkig vaak korte) scripts kun je daar ook vinden.

 Hier kun je het boek aanschaffen.

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
philham
He Simon, wat een verassing dat je een aantal exemplaren bij je had vanavond. Een uitgelezen kans en een unieke mogelijkheid meer van SEO op te steken. Mvg, Frits Hamann
EasyDiscuss Avatar
simonkloostra
Ha Frits, graag gedaan, kadootje voor mijn favoriete Joomla! community ;)

Reageer

1000 Resterende tekens