| Door: Guido Jansen. | Categorie: Algemeen.

Octrooicentrum Nederland stapt over op Joomla!

Octrooicentrum Nederland (OCNL) is de eerste overheidsorganisatie die het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding' volledig navolging geeft en voor een groot deel van zijn ICT-systemen overstapt op zogenaamde open source-software. Als eerste stap lanceerde staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken vandaag de nieuwe, op open source (Joomla!) gebaseerde, website van OCNL. Eind 2009 zijn ook de kantooromgeving (inclusief desktop) en het relatiebeheersysteem van OCNL op open source gebaseerd.

Open source-software

Open source-software is software met vrije toegang tot de broncode. Aan open source-software zijn geen licentiekosten verbonden en de software is vrijelijk te bewerken. De open source-pilot bij OCNL komt voort uit het actieplan ‘Nederland Open in Verbinding' van Heemskerk. In dit actieplan staat een aantal concrete maatregelen waardoor overheden vaker open standaarden en open source-software gaan gebruiken. "Een groter gebruik van open source-software biedt kansen voor nieuwe softwarebedrijven. Het maakt de overheid minder afhankelijk van vaste leveranciers en zorgt daarnaast voor minder hoge kosten voor de overheid", aldus Heemskerk. Volgens de staatssecretaris is OCNL met zijn plannen een belangrijke koploper, en kan het als voorbeeld dienen voor overheidsorganisaties die het actieplan nog moeten implementeren.

Website in rijkshuisstijl

Met de vandaag gelanceerde website is OCNL de eerste rijksorganisatie die voor zijn website open source-software gebruikt in combinatie met de nieuwe rijkshuisstijl. OCNL werkt volgens directeur Guus Broesterhuizen actief aan een groter gebruik van open source en open standaarden. Met de nieuwe website geeft OCNL hier volgens hem nu voor het eerst publiek uiting aan.

Lees meer over de nieuwe website van OCNL op octrooicentrum.nl.

Ze mogen alleen nog wel even SEF URL's aanzetten ;)