| Door: . | Categorie: Algemeen.

Vele handen maken... minder bugs!

workgroups_bugsquad_lolZeven maanden is er gewerkt door een klein ontwikkelingsteam tot afgelopen maandag de 1.6beta 1 vrijgegeven kon worden. De bedoeling is dat er nu elke twee weken een nieuwe beta versie wordt vrijgegeven die telkens beter gaat werken en minder bugs bevat. Dit om zo snel mogelijk de RC status te bereiken en via een gelijk proces daarna de Stable.
Daarom is de Joomla! Bug Squad nu gemobiliseerd om te gaan werken aan de bugs in 1.6 beta1.
Je kunt je voorstellen dat dat een behoorlijk karwei is want er zijn nog veel bugs te vinden die gepatched, getest en uiteindelijk gefixed moeten worden.

Terwijl hier en daar in de community stemmen opgaan en initiatieven worden genomen om de wereldwijde Joomla community te betrekken bij dit proces heeft ook de Bug Squad zelf de nodige stappen genomen om het nog gemakkelijker te maken een bijdrage te leveren. Afgelopen vrijdag erg vroeg in de ochtend heeft er een openbare bijeenkomst via IRC plaats gevonden waar, door Mark Dexter is uitgelegd hoe de Bug Squad werkt, wat je ervoor moet kunnen (of niet!) en hoe je kan bijdragen. Deze bijeenkomst zal nogmaals plaats vinden op dinsdag 25 mei om 22.00 uur Nederlandse tijd.

joomla-forward

Denk jij dat je enkele uurtjes verdeeld over de hele week tijd hebt om mee te helpen? Lees dan vooral even verder en vraag je af of jij straks ook met enige trots kunt zeggen, ik heb ook een steentje bijgedragen aan de Stable van 1.6!

Om gelijk even het eerste misverstand weg te nemen: Wie denkt dat je wel een briljant coder moet zijn om mee te werken in de Bug Squad heeft het mis! Ook als je geen programmeerervaring hebt of zelfs nauwelijks kaas hebt gegeten van PHP kun je een steentje bijdragen in de Bug Squad. Wel is het een leuke kans om meer te leren over coderen in Joomla. Want helemaal zonder die briljante developers kan Joomla natuurlijk niet!

Organisatie
Om een en ander beter te organiseren is het Bug Squad team recentelijk onderverdeeld in verschillende teams met duidelijke taken. Elk team heeft een leider die als aanspreekpunt fungeert voor nieuwe leden. De gehele coördinatie van het Bug Squad Team is in handen van Andrew Eddie, Mark Dexter en Ian MacLennan. De verschillende teams zijn:

1. Tracker Team: leider Elin Waring
Dit team bekijkt de nieuw gemelde tracker items op de bugtracker en beoordeelt voor ieder openstaand tracker item of het een geldige bug betreft. Voor deze taak zijn nog steeds mensen nodig. Je hebt er geen echte programmeerervaring voor nodig, je hoeft enkel te testen of je de gemelde 'bug' kunt reproduceren. Belangrijk is dat zo snel mogelijk echte bugs bevestigd worden zodat het Coding Team hiermee aan het werk kan.

2. Patch Testing Team: leiders Marijke Stuivenberg en Airton Torres
Zodra er een patch is die mogelijk een gemelde bug oplost moet deze getest worden. Liefst door meerdere mensen en op meerdere platformen. Voor dit team heb je ook niet echt programmeerervaring nodig, maar het is wel een goede kans om te leren hoe verschillende bugs opgelost worden en een beetje PHP kennis op te doen of te verrijken.

3. Automated Testing Team: leider Matt Thomas
Automatische testsystemen zijn de toekomst voor Joomla. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van Selenium waarmee automatische systeemtesten gemaakt kunnen worden die simuleren wat een gebruiker zou kunnen doen binnen Joomla. Voor library en framework problemen wordt gebruik gemaakt van PHPunit.

4. Coding Team: leider Andrew Eddie
Dit team is verantwoordelijk voor het coderen van patches voor de bevestigde bugtracker items. Uiteraard is hier wel de nodige programmeerervaring noodzakelijk en is dit team voor de ervaren PHP developers die bekend zijn met de Joomla! standaarden.

5. Upgrade / Migration Team: onder constructie
Dit team is verantwoordelijk voor het maken van 1.5 naar 1.6 migratietools.

Je zit niet aan één team vast. De kracht is juist dat iedereen datgene eruit pikt waar hij of zij goed in is!

Wat heb je verder nodig?
Ik hoor de lezer al denken, zou het echt zo gemakkelijk kunnen zijn om mee te werken? Of moet ik nog allerlei ingewikkelde programma's installeren en daarmee leren omgaan...
Het antwoord: niet echt!
In feite heb je alleen een lokale Joomla! installatie nodig zoals bijvoorbeeld Xampp en een SVN client waarmee je de laatste SVN versies binnen kunt halen en als je test, patches kunt toevoegen of maken als je ook codeert. Voorbeelden zijn Tortoise of Eclipse. Voor codeerders is het ook handig te leren over PHPunit en testers worden aangemoedigd te leren hoe Selenium gebruikt kan worden.
Er zijn op de Help van Joomla! al verschillende documentatie-artikelen te vinden over het opzetten van een werkomgeving, op dit moment is men bezig de artikelen nog verder uit te breiden. Er is een overzicht van alle artikelen in de categorie Bug Squad.

Hoe meld ik me aan?
Je hebt een account nodig op //joomlacode.org
Heb je dat nog niet dan kan je je eenvoudig aanmelden via de knop rechtsboven.
Vervolgens kun je je aanmelden voor de Bug Squad via dit formulier.
Verder is het raadzaam je aan te melden voor de Joomla! Bug Squad mailinglist in Google groups, waar  over verschillende zaken gediscussieerd wordt en je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Weet je het nog niet zeker?
De Bug Squad IRC chat kun je vinden op irc://freenode/joomla-bug-squad
Iedereen is vrij om daar ten alle tijde op in te loggen en mee te praten of vragen te stellen.
Hier zal ook de volgende bijeenkomst op 25 mei plaats vinden.