| Door: Theo van der Zee. | Categorie: Algemeen.

Vergelijking van de broncode tussen Joomla 1.5 en Joomla 1.6

codeEen aantal weken geleden is Joomla 1.6 beta 4 uitgebracht. Joomla 1.6 brengt en aantal mooie nieuwe opties en verbeteringen, welke al uitgebreid zijn behandeld door andere websites en blogs.

Wat deze blog uniek maakt is dat het focust op de binnenste kern van Joomla: zijn broncode. Om de broncodes van Joomla 1.5 en Joomla 1.6 beta 4 te analyseren is er gebruikgemaakt van PHPloc, gebouwd door Sebasitian Bergmann.

 

PHPloc analysis

lines_of_code

Joomla 1.6 heeft meer dan 100.000 regels code minder dan Joomla 1.5. Dit is een verschil van meer dan 35%! De compleet herschreven broncode voor Joomla 1.6 lijkt gezorgd te hebben voor een meer efficiënte code die meer opties heeft met veel minder regels code.

percentage_of_comments

Van de 320.215 regels code die in Joomla 1.5 zitten, zijn er 100.813 regels code commentaar en 219.502 regels daadwerkelijke code. Dit geeft het percentage van 31.47% regels commentaar ten opzichte van het totale aantal regels code. In  Joomla 1.6 zijn de aantallen 73.058 regels commentaar tegen 133.885 regels echter code, wat uitkomt op 35.30% commentaar. Hieruit kan ik concluderen dat de code in Joomla 1.6 beter gecommentarieerd is dan de code van Joomla 1.5. Dit is een grote verbetering voor template en extensies ontwikkelaars, gezien deze de code nu nog beter kunnen begrijpen.

visibility

In PHP5 kunnen methoden en eigenschappen worden benoemd als public (= toegankelijk door elke andere klasse), protected (= toegankelijk door de klasse zelf en elke extended klasse) of private (= alleen toegankelijk voor de klasse zelf). In PHP4 was dit nog niet mogelijk en daarom werd elke regel benoemd als public. Het verschillende in de grafiek hierboven wordt veroorzaakt door het feit dat Joomla 1.6 eindelijk is gebouwd degelijk PHP5 code.

functions

constants

Ik ben niet in staat om het enorme verschil de grafiek hierboven te verklaren. Het lijkt erop dat er groot verschil is tussen Joomla 1.5 en Joomla 1.6 in zowel het aantal gebruikte functies als het aantal constanten gebruikt in de code. In het bijzonder het feit dat Joomla 1.6 slechts 5% van het aantal constanten gebruiken Joomla 1.5 verbaast mij.

Weet iemand een uitleg voor deze verschillen?

{loadposition theovanderzee}

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.