| Door: . | Categorie: Algemeen.

Verslag Joomla Joint Summit 2011 in San Jose

Van 27 juli tot en met 2 augustus vond er in San Jose Californië een samenkomst plaats van het Production Leadership Team, het Community Leadership Team en het Open Source Matters board. Elk team vergaderde 2 dagen apart en 3 dagen waren gereserveerd voor de gecombineerde sessies.

lts-1In totaal namen 21 teamleden deel aan de bijeenkomsten, een internationaal gezelschap dat uit maar liefst 10 landen afkomstig was:

  • Mongolië
  • Australië
  • Thailand
  • Frankrijk
  • Nederland
  • Duitsland
  • Verenigde Koninkrijk
  • Zuid Afrika
  • Canada
  • Verenigde Staten

Peter Martin (CLT) en ik (OSM) vormden de Nederlandse delegatie en we hebben ons best gedaan in de vele onderwerpen die aan de orde zijn gekomen ons steentje bij te dragen en de Nederlandse maar ook vooral de internationale communities te vertegenwoordigen.

dutch-delegation

 

Internationalisatie
Eén van de onderwerpen die tot onze vreugde hoog op de agenda stond was dan ook "internationalisatie". Met een aantal leden (zowel Engelstalige als niet Engelstalige) hebben we over dit onderwerp in verschillende sessies gediscussieerd, de pijnpunten vastgesteld en action items benoemd waarmee we in de zeer nabije toekomst aan het werk gaan. Zo willen we beginnen met het indelen van de wereld in 5 zones en voor elke zone één of twee contactpersonen/community coordinators aan te wijzen die in de respectievelijke regio's een lijst samenstellen met locale actieve communities en JUGs en de aard van die communities en JUGs en tevens vaststellen in welke gebieden nog geen communities/JUGs bestaan. Door met deze locale communities in contact te komen hopen we op meer interactie tussen de verschillende communities en het Joomla project waardoor ook niet Engelstalige Joomlagebruikers beter geïnformeerd zijn en gemakkelijker kunnen participeren.

Ook de CLT heeft in hun verslag diverse punten opgenomen waarmee men hoopt dat de website beter toegankelijk wordt voor de niet Engelstalige gebruikers en rekening wordt gehouden met taalbarriëres en culturele verschillen. Daarnaast heeft OSM een vertegenwoordiger voor internationalisatie aangesteld die met name op het gebied van communicatie en PR marketing zal samenwerken met het communicatieteam en de diverse taken en verantwoordelijkheden zal documenteren zodat ook in de toekomst de aandacht voor internationalisatie gewaarborgt blijft.

Structuur
Een ander belangrijk discussiepunt was de structuur van de leiding over het Joomla project. Over het algemeen was men het erover eens dat de huidige structuur niet effectief genoeg is en onduidelijk voor de buitenwereld. De communicatie tussen de verschillende teams kan verbeterd worden en het overzicht over de verschillende taken en verantwoordelijkheden moet herzien worden. De discussie over dit gevoelige onderwerp is op een goede manier van start gegaan tijdens de joint summit maar nog niet beëindigd. Wanneer er concreet een voorstel ligt zal deze ook naar de community gecommuniceerd worden en gevraagd worden om input en feedback.

Development
Op het gebied van development en werven van vrijwilligers is er in diverse sessies gediscussieerd en zijn er verschillende plannen gemaakt. Zo heeft het PLT besloten een Joomla Outreach Project (JOP) op te zetten waarin communityleden mee kunnen werken aan het vervullen van een aantal taken in samenwerking en onder leiding van de PLT en ook een kleine beloning ontvangen voor het vervullen van taken. Ook ligt het in de bedoeling dat het PLT en de developers elkaar eens in de 6 maanden ontmoeten voor of na een evenement zoals de Joomladagen en JandBeyond om de LTS releases te bespreken.
Al tijdens de bijeenkomst kon men stemmen op het versienummer van de volgende LTS release.  Omdat er toch hier en daar 'enige' discussie ontstond werd ter plekke nog een video met uitleg die meer duidelijkheid verschafte over de verschillende opties gemaakt. Inmiddels is er door een kleine meerderheid gekozen voor het versienummer 2.5, ook al is dat een wat vreemde sprong na 1.7 en zal het de nodige uitleg vereisen. Lees ook het complete verslag van de PLT bijeenkomst in San Jose als ook de verslagen over de 2012 Release Objectives en de aankondiging voor het opzetten van nieuwe productie werkgroepen om de organisatie van het productieproces te verbeteren.

Communicatie
Rode draad tijdens alle sessies zowel van de gecombineerde als de aparte bijeenkomsten vormt wel de communicatie, zowel de interne als de externe. Intern kan de samenwerking tussen de teams op het gebied van diverse processen, bijvoorbeeld op het gebied van Trademark (JUGs, evenementen en JED) door betere communicatie geoptimaliseerd worden terwijl extern op het gebied van marketing en PR plannen zijn gemaakt voor een beter gestroomlijnde communicatie en rollenverdeling. Spin in het web is Sandra Ordonez die recentelijk is benoemd tot leider van externe communicatie.

Sponsoring en financiën
Terwijl er tijdens de gecombineerde sessies uitgebreid is gediscussieerd over het herzien van het developer sponsorship programma om de gesponsorde development tijd door bedrijven in de toekomst effectiever in te kunnen zetten heeft OSM in haar verslag een aantal aanvullende punten opgenomen om processen voor sponsoring en op budgetair gebied te documenteren en te verbeteren.

Eindconclusie
Terwijl dit een uitgebreid verslag is geworden zijn nog niet alle onderwerpen die werden besproken hierin opgenomen, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een evenemententeam en een onderzoek naar certificering waarover meer in de diverse verslagen te vinden is. Wie volledig op de hoogte wil zijn en blijven raad ik dan ook aan deze verslagen te lezen. Een van de meest belangrijke conclusies is echter dat een samenkomst van al deze verschillende mensen uit verschillende landen die verschillende talen spreken en verschillende culturele achtergronden hebben het project enkel ten goede kan komen. Ondanks de hedendaagse online communicatiekanalen en mogelijkheden gaat er toch niets boven persoonlijke ontmoetingen en contacten die tot meer begrip en inspiratie leiden en bijdragen aan een succesvolle toekomst voor het algehele Joomla project.

lts-2

Links naar de diverse verslagen (in Engels):