Beer EventAfgelopen weekend vond in Brussel de 9e Fosdem conferentie plaats. Fosdem is een jaarlijkse vrije en niet-commerciële conferentie voor ontwikkelaars van vrije en open source software. Fosdem gaat traditioneel van start met het ‘Beer Event’. In een klein steegje in het centrum komen alle geeks bij elkaar om te genieten van een van de 25 tapbieren van het Delirium Café. Na het droppen van de bagage in het hotel gingen Guido Jansen, Marieke van der Tuin, Marijke Stuivenberg en Sander Potjer van JoomlaCommunity.nl op weg naar het cafe om de andere ‘Joomla folks’, Alex Kempkens, Antonie de Wilde en Peter Martin te ontmoeten. In een compleet gevulde bar en steeg lukte het uiteindelijk om ze te vinden. Na het koppelen van gebruikersnamen aan de ‘echte’ namen kwamen onder het genot van het Belgische bier direct de mooie Joomla verhalen naar boven. Het blijft leuk om Joomla mensen in het echt te ontmoeten!

 

Joomla StandNa het goede begin van het weekend moest op zaterdagmorgen om 9 uur toch echt de Joomla stand opgebouwd worden. In een van de gangen van het universiteitscomplex stond een tafel voor ons klaar en als snel stond de Joomla banner en waren de eerste laptops aangesloten. Aangezien we tot in de middag geen internet verbinding zouden hebben werden er een aantal lokale demo-sites opgezet. In de eerste uren was het nog redelijk rustig, mede door de Keynote talks die op dat moment werden gehouden. Daarna werd het al snel drukker in de gangen en kwamen er meer mensen met vragen over Joomla aan de stand. Deze liepen behoorlijk uiteen, van ‘Wat is Joomla?’ tot specifieke technische over het framework. Doordat we met een grote groep waren kon ieder ook regelmatig langs bij een van de vele lezingen of dev rooms langs. De lezingen zijn divers, van echte ‘verkoop’ praatjes tot zeer technische uitleg waar je oren van klapperen. Ook leuk waren de 'Lightning Talks', praatjes van maximaal 15 min. over diverse onderwerp, zo zie je in korte tijd veel langskomen.
Rond een uur of 19 uur liep de eerste dag af en had ook Damià Verger uit Spanje zich bij de groep gevoegd. Dankzij een goede tip die bij Alex binnenkwam zijn we terechtgekomen bij een Italiaans restaurant vlakbij het hotel, om zo de dag op gezellige wijze af te sluiten.

Op zondag ging de tweede dag wederom om 9 uur van start. Vandaag had Drupal de gehele dag een 'Dev Room' waar lezingen werden gehouden over dit bekende andere CMS. Zo startte Dries Buytaert de ochtend met een presentatie over de nieuwe functies in Drupal 7. Ondertussen was het bij de stands een stuk rustiger dan op zaterdag en was er genoeg tijd voor gezelligheid en om met elkaar na te denken over bijvoorbeeld de Nederlandse Joomladagen.
Rondlopend langs de stands zie je dat de nadruk bij Fosdem duidelijk ligt op de open source operating systems en minder op de open source software als Joomla. Een van de ideeën is dan ook om voor volgend jaar te kijken of een aantal open source software projecten gezamenlijk een 'Dev Room' te vullen, daar de projecten alleen 'te klein' zijn voor aparte ruimte.

Keynote LeslieOm 17 uur werd het Fosdem weekend afgesloten met een Keynote van Leslie Hawthorn, die met enorme snelheid en veel enthousiasme vertelde over 'Google Summer of Code: A Behind the Scenes Look at large Scale Community Management'. Extra leuk ook voor Marieke, die zelf in 2007 deelnam aan GHOP. Uiteindelijk zijn Antonie, Marieke en Marijke nog gaan eten met Leslie, en kregen Guido, Peter en Sander een lift van Laurens (Joomla community rocks!) naar het station. Zo kwam een leuk en gezellig weekend ten einde.

Het was erg leuk om je een keer op deze wijze voor het Joomla project in te zetten, en zo weer andere Joomla gebruikers te ontmoeten. Mocht er een keer een Joomla event bij jou in de buurt zijn, ga er dan zeker heen! Tenslotte wil ik Alex nog hartelijk danken voor het organiseren van dit weekend.

Meer foto's van Fosdem zijn te vinden op de flickr pagina van JoomlaCommunity.nl, Peter Martin en Alex Kempens.

6 reacties

EasyDiscuss Avatar
Arjan Menger
Leuk verslag. Enne... toch wel een echte Pauwel Kwak van de tap gedronken hoop ik he?! :D
0
EasyDiscuss Avatar
Marie-Anne Melis
@scoozy: geef jij je tips niet vooraf :-)
0
EasyDiscuss Avatar
Arjan Menger
Haha, nou misschien voor een volgende keer dan ;-) Je hebt in Brussel het cafe 'In den manneken pis' waar ze volgens de barman als enige in Brussel Pauwel Kwak van de tap hebben. Smaakte goed!
0
EasyDiscuss Avatar
Marijke Stuivenberg
Janneken Pis hebben we wel gezien! Telt dat ook? :D
0
EasyDiscuss Avatar
Arjan Menger
Nou voor deze keer dan. Haar weet ik nog niet te vinden ;-)
0
EasyDiscuss Avatar
tonie
Ik heb me ook goed vermaakt. Hopelijk zijn we er volgend jaar ook weer bij, dan met een eigen kamer met lezingen en/of development.
0

Reageer

1000 Resterende tekens