Dae Punt heeft van de eerste dag van de Joomla!dagen 2009 in Nieuwegein een verslag gemaakt:

Ik ben in het Mercure Hotel in Nieuwegein voor de Joomla!Dagen, waar ik vandaag en morgen zal schrijven over sfeer, presentaties, sprekers en nieuwe ontwikkelingen. Spannend!

Verslag Dag 1 #jd09nl : Jessica Dunbar

Vanmorgen om 06:00 opgestaan, om samen met Fabian om 07:00 te vertrekken uit Schagen naar Nieuwegein. Na een wat rommelige start met Jessica Dunbar (1 miljoen is niet 100.00.000, maar 1.000.000) en een beamer/laptop die niet wilde werken, ging de eerste Joomla!Dag van start en haalden we de opgelopen vertraging alweer snel in. Jessica’s verhaal ging over Joomla & Marketing. De zaal was nog niet helemaal wakker en er was weinig interactie met het publiek. Jessica vertelde over de noodzaak van sociale netwerken en hun toepassingen.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Paul Delbar

Paul Delbar hield een presentatie over “Waarom Joomla?”. Zijn presentatie verliep vlot (in het Engels). Op zijn verzoek werden de vragen van het publiek achteraf gesteld, zodat zijn verhaal goed doorliep. Hij beschikte over uitstekende timing en zijn verhaal kwam er goed uit. Hij had duidelijk goed zijn huiswerk gedaan. De sheets zagen er mooi uit, hoewel helaas de URL’s bovenin beeld onleesbaar waren. Ook waren de aantekeningen in de presentatie soms door lettertype en kleur slecht te zien achterin de zaal. Klik hier voor zijn presentatie.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Johan Janssens

Johan Janssens vertelde over Business Models. Presentatie verliep vlot. Nog steeds weinig interactie met het publiek, maar de sfeer was goed.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Henk van Cann

Toen kwam Henk van Cann met Joomla en de Markt. Ondanks Henks Limburgse tongval was zijn verhaal goed te volgen en werd het publiek langzamerhand wakker. Henk kreeg de tongen los en de interactie met het publiek was een feit. Henk vroeg o.a. “Waar staan we met Joomla, een jaar na de vorige Joomla!Dagen?” en de oprukkende concurrenten van Joomla zagen er indrukwekkend uit in het heldere overzicht van Google Trends. Het viel mij in het bijzonder op dat Joomla en WordPress qua penetratiegraad dicht bij elkaar liggen.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Jisse Reitsma

Na een heerlijke lunch ben ik bij Jisse Reitsma gaan zitten voor zijn presentatie over MageBridge, een brug tussen Magento en Joomla. Magento is een Open Source platform voor E-Commerce, dat wordt onderhouden door Varien. Zijn Engelse presentatie was redelijk technisch (maar dat was ook aangegeven op het programma) en door de complexiteit van Magento stralen enkele nadelen ervan onvermijdelijk over op MageBridge, zodat het implementeren ervan veel haken en ogen kent. Desalniettemin denk ik dat Jira/Yireo een prachtige oplossing heeft gemaakt met MageBridge.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Hannes Papenberg

Hannes Papenberg presenteerde Tamka, een platform dat blogging mogelijk maakt i.c.m. Joomla. Veel functies van Tamka zitten ook in bijvoorbeeld WordPress, maar Hannes legt uit dat Joomla zich door zijn brede basis leent voor veel meer dan enkel bloggen. Je moet Tamka dus ook alleen gebruiken als je, naast blogging, verder gebruik wilt (gaan) maken van de rijke basis of de uitbreidingsmogelijkheden van Joomla. Bedankt, Hannes! Mooi verhaal en ik ga Tamka zeker bekijken.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Johan en Mathias

Johan en Mathias presenteerden Nooku, een Content Manager, waarmee je meertaligheid kunt toevoegen aan Joomla. Prachtig verhaal en slimme benadering van de problematiek. Ze leggen uit dat ze goed hebben geluisterd naar de problemen van de gebruikers van Joomla en voor ieder probleem een oplossing hebben gezocht. In teamverband, uiteraard, zoals het gebruikelijk is in de Open Source Community. Het resultaat is Nooku, dat met eigen cache nauwelijks voor extra overhead (vertraging) zorgt en, afhankelijk van de content, zelfs extra snelheid kan opleveren! Ze leggen uit dat de kans dat een koper iets op jouw webshop koopt 400% groter is als de site in zijn eigen taal is. In een grafiek zien we dat je met de toptien van talen 86% van de wereldbevolking dekt en dus is Nooku een must voor iedere Joomla-site, klein of groot. Nooku beschikt over een mooit portfolio en een goed partnernetwerk. Ieder artikel beschikt over de status Original, Missing, Outdated of Completed. Ook over workflow is goed nagedacht. Nooku is mooi, zeg! Ga ik ook mee aan de gang.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Kristof Vandermeeren, Robin Leblon en Heiko Desruelle

Als afsluiter zat ik bij Kristof Vandermeeren, die een presentatie hield over WAFL (Website Adaptation and Formatting Layer). WAFL is een initiatief van de Universiteit Gent, dat zorgt voor betere weergave van web content (Joomla) op mobiele apparaten. Het blijkt dat mobiele telefoons en PDA’s allemaal over eigen karakteristieken beschikken en dat er van standaarden nauwelijks sprake is. Er is en database waarin 9000 mobiele apparaten staan en d.m.v. Siruna zorgt WAFL ervoor dat iedere Joomla-site er, naar omstandigheden, optimaal uit kan zien. De software is gratis en bevindt zich momenteel in alpha stadium.

Verslag Dag 1 #jd09nl : Uitsmijter

Zo! Na het uitwerken en afronden van wat kleine dingen gaan we met z’n allen lekker uit eten bij Jack’s Grillhouse (Parkhout 2 in Nieuwegein). Ik bedank het Mercure Hotel voor een uitstekend gastheerschap vandaag en natuurlijk de organisatie van de Joomla!Dagen, alle vrijwilligers, de sprekers, bezoekers en iedereen die ik nog vergeten ben. Het was een fantastische eerste dag en ik kijk uit naar morgen. Prettige avond!

Reageer

1000 Resterende tekens