| Door: Eric Tiggeler. | Categorie: Algemeen.

Vijf redenen om over te stappen op Joomla 1.6

Joomla 1.5 is een contentmanagementsysteem waar je gemakkelijk prachtige websites mee bouwt, ook als je geen professionele webdesigner bent. Maar sinds kort is de nieuwe versie 1.6 uit ... met nóg meer mogelijkheden. Vijf redenen om over te stappen naar Joomla 1.6.

Reden 1: Lekker lui updaten

Joomla wordt voortdurend doorontwikkeld: om de zoveel maanden komt er een tussenversie uit waarin bugs zijn verholpen. Dat is goed, maar ook lastig. In Joomla 1.5 moest je een update downloaden, uitpakken, overzetten en installeren. Gedoe! In Joomla 1.6 is dat verleden tijd: ik heb mijn eigen sites geüpdatet naar Joomla 1.6.3 in een paar seconden. Hoe? Door te klikken op de knop ‘Updaten’. Joomla vindt automatisch updates, en downloadt en installeert ze. Ook uitbreidingen voor Joomla (zoals de backupuitbreiding Akeeba) update je met dit nieuwe éénkliksysteem.

16-5redenen_updatescreen

Reden 2: Laat Gerrit zijn blog bijhouden

Stel, je maakt een site voor een bedrijf. Dan wil je niet alléén alle content bijhouden, je wil bepaalde medewerkers in laten loggen om zelf artikelen te bewerken. Maar ... in Joomla 1.5 kon je die rechten alleen instellen voor de hele site. Iemand die artikelen mocht bewerken, kon bij álle artikelen. Onhandig, want iemand kon zomaar de verkeerde content weggooien. In Joomla 1.6 kun je instellen dat Gerrit alléén de blogpagina’s van de site mag bijhouden, en Ruud de productpagina’s. Van zulke toegangsrechten heb je dus ook veel plezier bij kleine sites met maar een of twee ‘redactieleden’.

Reden 3: Een uurtje eerder naar huis

Iedereen die een tijdje werkt met Joomla 1.6, wil niet meer terug naar 1.5. Hoe komt dat? Door tientallen kleine verbeteringen, waardoor je met alles net wat lekkerder opschiet. De ‘achterkant’ van Joomla is stukken gebruiksvriendelijker. Dat merk je vooral in de praktijk, als je steeds weer een paar klikken bespaart bij routinehandelingen zoals nieuweartikelen of menulinks toevoegen. De menu’s, knoppen en de schermen zijn logischer en overzichtelijker, en werken sneller.

16-5redenen_flyoutmenu

Reden 4: Geen strenge secties meer

Joomla 1.5 was streng: je kon niet zomaar een categorie Franse auto’s maken en daar direct een artikel over Citroën onder hangen. Nee, je moest een sectie maken, dan een categorie, dan een artikel. Daar viel prima mee te werken, maar het betekende wel dat je soms nutteloze secties zat in te voeren, alleen omdat Joomla dat vereiste.  In Joomla 1.6 deel je content in zoals je wilt. Met net zo veel of net zo weinig categorieën en subcategorieën als je nodig hebt.

Reden 5: Nu nóg schoner!

Joomla 1.6 zorgt voor schonere resultaten: pagina’s met ‘schone’ HTML-code, zonder tabellen en andere verouderde lay-outmethoden. Dat  is beter voor iedereen: voor de gebruiker, omdat schone code beter sneller en beter wordt weergegeven in alle browsers, voor de webontwikkelaar, omdat het makkelijker is om even wat aan te passen onder de motorkap van de site, en voor de eigenaar van de site, want die site wordt nu beter gevonden door zoekmachines.

En Joomla 1.5 dan?

Als je een prima werkende site hebt gebouwd met Joomla 1.5, dan hoef je geen haast te maken. Die site doet het over een jaar nog steeds, en ook het ‘oude’ Joomla  wordt dan nog ondersteund. Maar als je overweegt je site toch te vernieuwen, dan is 1.6 wel erg verleidelijk.

{loadposition erictiggeler}

Heb jij net als Eric zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.