| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Wat doen we? Gaan we samen verder als één Joomla community?

joomlacommunitiesSinds vorige week is het forum van DutchJoomla.org niet meer bereikbaar en sinds enkele dagen is op de homepage van DutchJoomla te lezen dat het team een nieuw Joomla forum is gestart op www.joomlanl.nl. We hebben van het JoomlaNL team een e-mail ontvangen waarin zij vragen naar de mogelijkheden om samen te werken. Hierop hebben wij laten weten dat iedereen van harte welkom is om samen verder te bouwen aan één community.

Het is jammer om te zien dat het wederom zover heeft moeten komen dat er een heel team van DutchJoomla.org is opgestapt vanwege de beheerder. In het verleden is het meerdere malen voorgekomen dat teamleden op de samenwerking met de beheerder van DutchJoomla zijn vastgelopen. en is ook de reden dat wij destijds met het gehele toenmalige DutchJoomla team zijn opgestapt en op 1 oktober 2008 JoomlaCommunity.nl hebben opgericht.

Ook wij liepen tegen het feit aan dat beloftes ter verbetering niet werden nagekomen, dat uiteindelijk één persoon het complete beheer van DutchJoomla in handen heeft en daar bovendien ook nog eens financieel profijt uit haalt. Dat is iets wat in onze ogen uitgesloten zou moeten zijn als er vele mensen vrijwillig hun steentje bijdragen aan de community en vele uren werk verzetten.

Destijds hebben wij dit ook proberen te veranderen binnen DutchJoomla, maar helaas zonder het gewenste resultaat. Toen er na maandenlange pogingen echt geen opties meer waren hebben wij uiteindelijk besloten om JoomlaCommunity op te richten.

Plezier en openheid centraal

Het streven van JoomlaCommunity was dan ook om een herhaling hiervan te voorkomen en bovendien weer een enthousiaste, ondernemende en solide community op te bouwen waar een goede sfeer heerst en waar iedereen met plezier aan de community bijdraagt. Daarnaast wilden we graag ruimte bieden aan het ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe ideeën.

Nu inmiddels een ruime 3 jaar later kunnen we tevreden terug kijken op wat we inmiddels hebben bereikt. Eindelijk zijn er Joomla gebruikersgroepen in Nederland & België, is Stichting Sympathy opgericht waar zowel JoomlaCommunity als de Joomla!Dagen onder vallen, is er een Nederlands taalteam, is er een goede samenwerking met de internationale Joomla community op diverse vlakken én heeft iedereen die op welke manier dan ook maar bijdraagt daar zichtbaar plezier in!

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere ideeën om uitgevoerd te worden en is er altijd wel wat te verbeteren, gelukkig maar! Het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft in wat hij of zij doet en er een open communicatie is. Uiteindelijk is Joomla een open source CMS en die open source gedachte dragen wij dan ook graag uit in alle bezigheden van de stichting en alles wat daar onder valt.

Een enorme kans voor de Nederlandse Joomla community

Dat er wederom een DutchJoomla team opstapt en het DutchJoomla forum niet meer werkt is heel erg vervelend, maar misschien ook wel een enorme kans!

De kans namelijk om de Nederlandstalige Joomla! community weer te verenigen, met z’n alle gezamenlijk plezier te beleven aan het vertalen van een extensie, het helpen van een andere Joomla gebruiker op het forum, het schrijven van documentatie, het organiseren van een gebruikersgroep of op een van de vele andere gebieden. Kortom de krachten te bundelen binnen het Nederlandse taalgebied in plaats van ze te versplinteren.

Één Joomla in Nederland en België uitdragen, als één grote sterke groep samen verder bouwen en niet langer meer dingen (drie)dubbel doen! Dat moet wel goed klinken nietwaar?

Je bent van harte welkom!

Alle oud-teamleden van DutchJoomla, forumgebruikers en alle andere geïnteresseerden nodigen we dan ook van harte uit om zich bij ons aan te sluiten. Of je nu wilt plaatsnemen in een van de teams, je steentje wilt bijdragen door andere gebruikers op het forum te helpen of hele andere ideeën hebt over wat er mist en/of beter kan op JoomlaCommunity: je bent van harte welkom! De structuur inclusief een stichting staat klaar voor je en kijkt uit naar je bijdragen en nieuwe ideeën.

Het zou goed zijn voor de Nederlandse Joomla community. Niet langer meer op meerdere plaatsten op zoek naar informatie, verspreid antwoord vinden op je vragen, op zoek naar verschillen tussen communities, etc... afgelopen! Alles in je eigen taal op een centrale plek met een enorm enthousiaste community eromheen met Joomla gebruikers die jou helpen en die jij op jou beurt ook weer helpt..

Gezamenlijke nieuwjaarsborrel?

Wij zouden het heel erg positief vinden om deze gezamenlijke stap te nemen. Laten we dan afspreken dat we in januari een nieuwjaarsborrel organiseren voor de gehele Nederlandse Joomla community om te vieren dat we samen verder gaan bouwen aan één mooie en sterke Joomla community in Nederland en België. Wij hopen dat jullie erbij willen zijn!

UPDATE: 19 december 2011

Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor de bijdrages aan deze discussie. We hebben van het JoomlaNL team een mail ontvangen waarin zij aangeven niet op onze uitnodiging in te gaan om zich aan te sluiten en de aparte site zullen voortzetten. Dat is erg jammer, maar we respecteren de keuze en wensen ze veel succes.