| Door: Sander Potjer. | Categorie: Algemeen.

Werk je template override of template van een template club bij

security-maand-3Op de afgelopen Joomladagen heb ik een presentatie gegeven over "De kracht en schoonheid van template overrides" om je te inspireren verder te gaan dan alleen gebruik te maken van de "ja/nee" opties in de backend, er is namelijk veel meer mogelijk met Joomla! Ik ronde de presentatie af met de opmerking dat je wel de updates van Joomla in de gaten moet houden en die wellicht in je template overrides moet doorvoeren. Toevallig of niet, een dag later is dit al het geval met de vrijgave van Joomla 1.5.16 (en een paar dagen later met Joomla 1.5.17).

"Wachtwoord vergeten" proces aangepast sinds Joomla 1.5.16

Sinds Joomla 1.5.16 is er aan het "wachtwoord vergeten" proces (voor het verkrijgen van een nieuw wachtwoord) een veld toegevoegd aan de bevestigingspagina. Voortaan moet ook naast de per email ontvangen token je gebruikersnaam ingevuld worden. Dit is gedaan om de veiligheid verder te verbeteren.

Moet ik mijn template override aanpassen?

Als je gebruik maakt van template overrides dan zul je wellicht een aanpassing moeten doorvoeren. Ook als je niet bekend bent met de term "template overrides" maar wel templates gebruikt van een van de template clubs kan dit voor jou van toepassing zijn, lees dus even verder!

Controleer of je dit bestand op je server hebt staan: templates/<template-naam>/html/com_user/reset/confirm.php. Alleen als dit het geval is zul je onderstaande aanpassing moeten doorvoeren, anders is er niets aan de hand en hoef je ook niets aan te passen. Voer je de aanpassing niet door als dit bestand wel op je server staat dan zullen je gebruikers geen nieuwe wachtwoorden meer kunnen aanvragen!

Voor bijvoorbeeld de override set en templates van Yootheme, templates van RocketTheme, de Beez template en diverse andere template clubs zul je wel aanpassingen moeten maken of een vernieuwde versie moeten downloaden (let op: eigen gemaakte aanpassingen gaan dan verloren, maak altijd een backup!).

com_user "reset" template override aanpassen

Aan het bestand templates/<template-naam>/html/com_user/reset/confirm.php moet een gebruikersnaam veld worden toegevoegd, dit doe je met deze code:

1516-confirm-aanpassing

Waar je deze code moet toevoegen hangt af van de template override. De volledige code voor de confirm.php kan er bijvoorbeeld zo uit zien als onderaan op //docs.joomla.org/Confirm_password_in_1.5.16. Het beste kan je even kijken waar je token veld staat en daarboven dan het wachtwoord toevoegen. Natuurlijk kan je ook de template override set of template opnieuw downloaden om te kijken hoe de aanpassing daar is doorgevoerd en dat dan zelf ook te doen.

Succes, en blijf de Joomla updates in de gaten houden! Meld je bijvoorbeeld aan op onze nieuwsbrief aan de rechterzijde van deze pagina.