| Door: Sander Potjer. | Categorie: Evenementen.

Verslag MageBridge bootcamp

magebridge-bootcampAfgelopen vrijdag 29 januari vond in Amsterdam de eerste MageBridge bootcamp plaats georganiseerd door Jira ICT. MageBridge is een brug tussen Joomla! en het populaire e-commerce systeem Magento. MageBridge is verkijgbaar via Yireo, de thuisbasis van diverse Joomla en Magento extensies ontwikkeld door Jira ICT.

De ochtend ging van start met een MageBridge overview door Jisse Reitsma, de hoofdontwikkelaar van MageBridge. Jisse liet ons zien op welke mooie wijze Magento in Joomla wordt geladen door middel van MageBridge. De Magento wordt in de mainbody van Joomla geladen, Magento 'blocks' (bijvoorbeeld een winkelwagentje) kunnen als module geladen worden en daardoor op elke plaats worden neergezet in de Joomla template. Dit is eenvoudiger dan het verplaatsen van een block in Magento zelf. Naast de visuele integratie biedt MageBridge ook een synchronisatie tussen onder andere gebruikers (ook Community Builder en JomSocial) en zoekwoorden.

Waarom een brug tussen Magento en Joomla?

"Waarom zou je Magento met Joomla gebruiken?" is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Voor een webshop is Magento een uitstekend systeem, echter op de dingen waar Joomla juist in uitblinkt is Magento minder sterk. Een goede FAQ, bedrijfsinformatie of een nieuwspagina opbouwen is een stuk lastiger in Magento. Magento en Joomla samen is een sterke combinatie, je zou bijvoorbeeld een lidmaatschap site kunnen opzetten waarbij je alleen bepaalde Joomla content kunt zien na betaling. Met MageBridge is het mogelijk om bepaalde acties uit te laten voeren na aankoop van een product, waardoor dit goed te realiseren is.

Doordat de bezoekers van de bootcamp over het algemeen een redelijk goede technische kennis hadden kon Jisse ook verder ingaan op het gebruik van de eigen MageBridge API voor de koppeling tussen Magento en Joomla. Ook de diverse ontwikkelde connectors toe, bijvoorbeeld de store connector waardoor er dynamisch een keuze wordt gemaakt  voor een specifieke webshop op basis van bijvoorbeeld taalkeuze, de huidige dag en geoIP. Door de MageBridge API is het eenvoudig om zelf ook andere connectoren te ontwikkelen.

Uit het bovenstaande wordt al duidelijk dat MageBridge niet een extensie is dat  je installeert maar een hele extensies suite bestaande uit diverse componenten, modules en plugins voor Joomla en een module en connector voor Magento.

Templating met MageBridge

Na de lunch ging Hans Kuijpers verder in op templating voor MageBridge. Hij toonde hoe je templates van RocketTheme geschikt kunt maken voor Magento door gebruik te maken van CSS en PHP uit de MageBridge template-library. Hierdoor kun je redelijk eenvoudig de webshop qua uiterlijk in je Joomla template passen. Inmiddels zijn er al een aantal kant en klare templates verkrijgbaar waarvoor die aanpassingen al zijn doorgevoerd.

Conflicten

Het gebruik van Magento en Joomla binnen een webpagina kan voor conflicten zorgen doordat beide systemen van andere scripts gebruik maken. Jisse besprak deze mogelijke conflicten en toonde hierbij ook de diverse oplossingsrichtingen en liet zien wat er vanuit MageBridge instelbaar is om deze conflicten te voorkomen.

Gebruik van MageBridge in de praktijk

Als afsluiting van de dag gaf Felix Geurts van FeliCom een presentatie over het gebruik van Joomla Magento en MageBridge voor de webshop van T-Toys (de nieuwe website is momenteel nog niet live).  Felix liet zien hoe met behulp van MageBridge aan de diverse eisen van de klant voldaan kon worden. Een van de eisen was aparte hosting voor de websites in elk land, iets wat met alleen Magento en Joomla niet mogelijk zou zijn geweest. Nu worden er meerdere Joomla sites gebruikt met één Magento webshop, gekoppeld met MageBridge. De presentatie gaf een goede indruk van de mogelijkheden die MageBridge biedt.

MageBridge, meer dan een brug

De MageBridge bootcamp was een leuke en interessante dag. MageBridge is duidelijk een goed doordacht product, en biedt veel meer dan een 'simpele' brug tussen Joomla en Magento. Het kan voor veel gecompliceerde webshop projecten een oplossing bieden en is door de open code en beschikbare API ook goed uitbreidbaar. Maar ook voor een eenvoudige webshop binnen Joomla is MageBridge een mooie oplossing, zie bijvoorbeeld de webshop van de Joomla!dagen.

De MageBridge extensions suite kost 195 euro. Meer informatie over MageBridge vind je op //www.yireo.com/software/magebridge. Foto's van de MageBridge bootcamp staan op cursus.jira.nl. Jira ICT, hartelijk dank voor de interessante dag!