| Door: Sander Potjer. | Categorie: Extensies.

Beheer Joomla! vanaf je iPhone

j-admin-mobileHet kon met de enorme hoeveelheid iPhone applicaties niet lang meer uitblijven, de eerste 'Joomla app'. Met J Admin Mobile! is het mogelijk om Joomla website(s) te beheren vanaf je iPhone, daarvoor moet je wel een speciale JAM! plugin op de Joomla site installeren en activeren.

Momenteel is het met de applicatie mogelijk om artikelen, secties en categorieën te bekijken, bewerken en toe te voegen. Tevens kan je gebruikers, menu's en menu items bekijken en bewerken, het is in de toekomst de bedoeling dat je voor deze onderdelen ook nieuwe items kunt toevoegen. Aan ondersteuning voor modules, plugins en componenten wordt ook gewerkt.

Ik heb de proef op de som genomen en de applicatie gedownload en getest op de JoomlaCommunity.nl website. Na het installeren van de plugin en het instellen van de gegevens heb je direct verbinding met de website, grote voordeel hierbij is dat je ongelimiteerd aantal sites kunt toevoegen.

Artikel overzicht Sites instellen

In het artikel overzicht zie je alle artikelen met de titel en de eerste zin. Met veel artikelen wordt dit een lange lijst, en een filter zou hierbij handig zijn. Naast het bewerken van een artikel kan je ook een nieuwe toevoegen, al denk ik dat je de applicatie eerder gebruikt voor het aanpassen van een klein onderdeel dan hele artikelen schrijven, dat blijft toch handiger op de computer. De indeling is wel duidelijk en werkt in de 'iPhone applicatie stijl', dus infinitief voor iPhone gebruikers. Helaas kun je geen instellingen voor publicatiedatum instellen of aanpassen.

Menu bewerken Artikel bewerken

Het aanpassen van een menu item werkt op gelijke eenvoudige wijze, al kun je bijvoorbeeld niet een artikel selecteren om naar te linken, je zult handmatig de link url moeten aanpassen en dus moeten weten hoe die eruit ziet.

Gebruikers bewerken is ook mogelijk, al merk je dat de applicatie erg traag wordt met grote hoeveelheden gebruikers, zoals op deze site. De applicatie laad de gebruikers niet in 'delen', maar laad alle gebruikers in een keer. Tijdens het testen is de applicatie hier meerdere malen op gechrached, iets ter verbetering voor de volgende versie.

Al met al is het een prima eerste versie van de applicatie, die wel op een aantal punten verder verbeterd en uitgebreid moet worden. Mocht je op een bepaald moment niet in de buurt zijn van een computer, maar toch snel en eenvoudig iets willen aanpassen op een Joomla website, is het handig deze applicatie te hebben draaien op je iPhone.

De benodigde plugin kun je op CMS Market downloaden en de J Admin Mobile is voor € 7,99 verkrijgbaar via de Apple Store.