joomla-blogWil je hoger scoren in Google dan is bloggen ideaal. De zoekmachine is dol op verse en unieke content, en een blog dwingt je regelmatig nieuwe artikelen te schrijven. Een mooi weblog maken in Joomla valt echter nog niet mee, zo leerde de praktijk.

Zeg je bloggen, dan zeg je Wordpress. Maar wat doe je als je al een Joomla-website hebt en de blog wilt integreren op je site? Je kunt natuurlijk Wordpress naast Joomla installeren, maar de kans dat jouw template ook beschikbaar is voor Wordpress is niet zo groot, en het oogt mooier als het weblog een geheel vormt met de rest van de site. Gebruik je alleen Joomla dan hoef je bovendien maar een website up-to-date te houden en te back-uppen.

Bloggen met Joomla zelf

Een weblog opzetten kan natuurlijk met Joomla zelf, dus probeerde ik dit als eerste. Via secties en categorieën maakte ik een speciale blog-omgeving aan en breidde ik deze uit met typische blog-functionaliteiten zoals een tagging-systeem (Custom Properties) en een reactieformulier (Disqus Comment System for Joomla, zowel de plugin als een Disqus-account zijn gratis). Een blokje met informatie over de auteur onder elk artikel bleek lastiger te realiseren. Er zijn plugins die dit mogelijk maken, maar over de kwaliteit was ik niet te spreken. Ik besloot een alternatief te zoeken.

Bloggen met ZOO van Yootheme

ZOO van Yootheme is een bijzonder component, dat zich nog het beste laat vergelijken met een iPhone. Je installeert een software-omgeving waarbinnen je ‘applicaties’ kunt laden, zoals een blog-app. Het weblog van ZOO ziet er prachtig uit en werkt tamelijk eenvoudig, maar met de zoekmachinevriendelijkheid had ik grote problemen. Url’s werden niet of slecht vertaald - zowel niet door SH404sef als intern in Joomla - en de op fora aangedragen oplossingen werkten evenmin. Voor de vindbaarheid van een website zijn zoekmachine vriendelijke url’s een grote pré, vandaar dat ook ZOO afviel.

Superblogger van Joomlawork

Na wat speurwerk in de Joomla Extension Directory vond ik Superblogger van Joomlawork, en deze uitgebreide plugin leek veelbelovend. Met Superblogger breid je vooraf bepaalde secties en categorieën uit met allerhande blog-extra’s, zoals informatie over de auteur, zijn laatste Tweets, een overzicht van recent geschreven blogposts en een Disqus reactieformulier. Het was voor negen euro precies wat ik zocht, en het taalbestand aanpassen naar het Nederlands bleek eenvoudig.

Superblogger beschikt niet over een tagging-module, maar hiervoor komen Custom Properties of Joomla Tags (beide gratis) in aanmerking. Een ping-service kent de plugin evenmin, maar dit werd mogelijk met Easy Ping. Bovendien verving ik Joomla’s standaard RSS-feed door een feed van Feedburner, dat wel ping ondersteunt.

Conclusie

De vraag of Wordpress geschikter is voor bloggen dan Joomla kan ik niet beantwoorden. Wordpress werkt eenvoudiger, maar met wat gratis plugins en Superblogger van Joomlawork realiseer je voor slechts negen euro ook in Joomla een prima ogend en werkend weblog. Oordeel zelf op: http://www.seozwolle.nl/seo-blog/

Heb jij net als Rutger zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

5 reacties

EasyDiscuss Avatar
waitsee
Heel nuttig. Ik heb ook zitten hikken tegen de beperkte blog-mogelijkheid van Joomla aan en ga zeker deze tips opvolgen.<br /><br />Nu alleen onderwerpen kiezen, waarover ik wat te melden heb. Zal wel iets met video voor het web worden.
0
EasyDiscuss Avatar
maristo
Prima uitleg en zeer nuttig, dank je wel!
0
EasyDiscuss Avatar
René Kreijveld
Leuk artikel met goede suggesties! Ik ben recent ook gaan bloggen en heb besloten dit met K2 te gaan doen i.c.m. Disqus voor de reacties. Voordeel van K2 is dat je ook alle "moderne" hulpmiddelen tot je beschikking hebt: tagging, auteurinfo, social bookmarks etc.
0
EasyDiscuss Avatar
FredM
SuperBlogger is voor Joomla 1.5 only
0
EasyDiscuss Avatar
snelhoger
Mooi artikel. <br />Nu nog even scoren in Google en je hebt een topblog.
0

Reageer

1000 Resterende tekens