relatedarticlesHeb je een website dan wil je lezers, maar hoe hou je ze op je site? Met de gratis extensie Linkr schotel je je lezers snel en eenvoudig gerelateerde artikelen voor.

Internetters zijn ongeduldig. Een voorbeeldje: een bezoeker komt via Google op jouw Joomla-site, hij leest je artikel, kijkt wat rond en ziet hij dan niets dat zijn aandacht trekt dan is hij weg. Dat is jammer, want als je met veel geduld en inzet een prachtige site maakt wil je dat hij gelezen wordt ook. Hoe zorg je daar nu voor? Bijvoorbeeld met de gratis extensie Linkr.

Met Linkr voeg je eenvoudig links toe aan artikelen. Download en installeer je de superinstaller (een component en plugin ineen dan zie je voortaan bij het openen of aanmaken van een nieuw artikel de knop Linkr. Klik je hierop dan kun je snel linken naar bestanden, contactpersonen, menu-items en artikelen. Voor het vasthouden van bezoekers is de laatste optie interessant. Ik schets twee mogelijkheden.

Voeg automatische gerelateerde links toe

 1. Ben je niet zo kieskeurig en wil je snel wat gerelateerde links onder een artikel plaatsen klik dan op de knop 'Linkr' en dan op de link 'Related articles'.
 2. Geef in het zoekveld dat verschijnt enkele zoekwoorden op en klik op Voorbeeld.
 3. Linkr stelt 5 gerelateerde artikelen voor. 
 4. Onder 'Configure related links' wijzig je het aantal getoonde links
 5. Wil je artikelen uitsluiten, dan kan dit onder 'Show all articles'
 6. Ben je tevreden met het lijstje, klik dan op 'Get Related links'.

Linkr plaatst nu een code onder je artikel dat de gerelateerde artikelen oproept.

Voeg handmatig gerelateerde links toe

Wil je wat meer controle over de getoonde links dan kun je ze handmatig toevoegen met Linkr. Dit is bijvoorbeeld handig om in een artikel te verwijzen naar een eerdere bijdrage (Lees ook: ....). Dit werkt als volgt:

 1. Open een artikel, zet de cursor op de plek waar je de link wilt invoegen en klik op de knop 'Linkr'.
 2. Klik in het menu dat verschijnt op de knop 'Article'
 3. Navigeer nu via je Secties en categorieën naar het gewenste artikel. 
 4. Ken je de titel uit je hoofd dan kun je hem ook opzoeken via 'search'
 5. Klik op het artikel dat je wilt toevoegen, je krijgt nu een preview.
 6. Door middel van de link 'Get link' voeg je hem definitief toe aan je artikel.

Tip! Selecteer je artikelen via secties en categorieën, en wil je er meer dan een plaatsen klik dan opnieuw op de knop 'Linkr ' en vervolgens op 'terug'. Je ziet een lijst met artikelen uit dezelfde categorie en voegt eenvoudig een nieuwe toe.

Linken was nog nooit zo makkelijk

Er zijn diverse modules en uitbreidingen voor Joomla die gerelateerd nieuws onder artikelen laten zien. Met Linkr heb je hier echter veel meer grip op en kun je heel gericht links plaatsen. Hoe beter artikelen aansluiten op de oorspronkelijke interesse van de lezer, hoe groter de kans is dat hij blijft hangen. En dat biedt weer interessante (commerciële) kansen.

Opmerking: Hoe lang zitten bezoekers op jouw site? Je komt er achter via bijvoorbeeld Google Analytics. Gebruik je Analytics, zorg er dan wel voor dat je je eigen bezoeken niet meetelt. Hoe je dat doet lees je hier: http://www.seozwolle.nl/google-analytics-ip-uitsluiten.html

Heb jij net als Rutger zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
klipper
Als jouw privacy je wat waard is en je niet getraceerd wil worden door Google Analytics en andere trackers: Gebruik Firefox met de add-on Ghostery.<br />Citaat :
Ghostery sees the invisible web - tags, web bugs, pixels and beacons. Ghostery tracks the trackers and gives you a roll-call of the ad networks, behavioral data providers, web publishers, and other companies interested in your activity.

0
EasyDiscuss Avatar
MichielB
Leuk artikel Rutger! Ik ga meteen Linkr maar eens proberen, lijkt me een nuttige extensie. Vooral fijn dat je controle hebt over de links die worden geplaatst.
0

Reageer

1000 Resterende tekens