idealAls u gebruik maakt van iDEAL in combinatie met een Joomla! extensie, dan is er belangrijk nieuws voor u!

Er komt een belangrijke verandering aan als u een zogenaamd "professioneel" iDEAL abonnement van uw bank gebruikt. De twee meest gebruikte professionele abonnementen zijn ING Advanced en Rabobank Professional. In dat geval moet u namelijk uw iDEAL integratie updaten zodat u ook na 1 augustus 2013 betalingen via iDEAL kunt ontvangen. Als het goed is heeft u hierover al bericht gehad van uw bank. In het onderstaande artikel wordt de verandering toegelicht. Besteed u technisch website werk uit aan een derde? Stuur een link naar dit bericht dan aan hem of haar door!

Uitzonderingen

U hoeft niets te ondernemen als:

  • u gebruik maakt van de "basic" abonnementen zoals ING Basic, ABN AMRO Lite en Rabobank Lite
  • u gebruik maakt van een iDEAL account van een PSP (payment service provider) zoals Mollie, TargetPay, MultiSafePay en Sosia
  • als u iDEAL pas recentelijk (bijvoorbeeld in 2013) hebt geintegreerd in uw website, waarschijnlijk maakt u dan al gebruik van iDEAL 3

Als u niet zeker weet welk iDEAL abonnement u gebruikt, ga dit dan na in het contract dat u destijds afgesloten heeft of vraag dit aan uw website ontwikkelaar of de technische helpdesk van uw bank.

De veranderingen: iDEAL 3, SEPA en IBAN

Vanwege Europese regelgeving (SEPA) en verbeterde veiligheidsnormen hebben de banken een nieuwe versie van iDEAL, genaamd "iDEAL 3" gecreëerd. iDEAL v3 is een verzamelnaam voor veranderingen die nodig waren om iDEAL overweg te kunnen laten gaan met SEPA (en IBAN). U heeft waarschijnlijk in het nieuws en via uw bank al eens iets gehoord over SEPA, de "Single Euro Payments Area". U kunt meer lezen over SEPA en IBAN op de website van Betaalvereniging Nederland.

Als u gebruik maakt van iDEAL accounts zoals ING Advanced of Rabobank Professional moet u uw bestaande iDEAL integratie updaten naar iDEAL 3, zelfs als u iDEAL jaren geleden heeft geïmplementeerd. U (of uw website ontwikkelaar) moet deze update voltooien vóór 1 augustus 2013, daarna zal iDEAL 2 in stappen permanent worden uitgeschakeld en kunt u zonder update geen iDEAL betalingen meer ontvangen!

Om iDEAL 3 te kunnen ondersteunen in de meeste iDEAL integratie extensies, hebben ontwikkelaars aanpassingen moeten doen aan hun extensies. Wij hebben dit bij Chill Creations bijvoorbeeld gedaan in cciDEAL Virtuemart 2.4 en cciDEAL Platform 2.8. Het gaat helaas niet alleen om een "simpele" update van de nieuwe iDEAL integratie extensie die u gebruikt. U moet meestal ook nieuwe certificaten maken en uploaden en de configuratie van de extensie aanpassen.

Overstappen naar iDEAL 3/SEPA

Leuk, achtergrond informatie, maar u vraagt zich natuurlijk af "Hoe moet ik nu overstappen naar iDEAL 3/SEPA"? Neem contact op met de ontwikkelaar van uw iDEAL integratie extensie (of uw website ontwikkelaar), die heeft hopelijk/waarschijnlijk een uitgebreide handleiding ontwikkeld die uitlegt hoe u de iDEAL SEPA integratie moet doen. Het echt technische werk is voor u in de extensie zelf gedaan, waardoor u alleen een wat eenvoudigere update hoeft te doen. Na de update van de extensie hoeft u in de meeste gevallen alleen uw certificaten te vervangen en instellingen te controleren.

Voelt u zich absoluut vrij om vragen te stellen in de reacties!

Dit artikel is in gewijzigde vorm eerder verschenen op Joomla! Virtuemart iDEAL.nl. Daar vindt u ook de handleidingen over iDEAL 3 en SEPA voor als u gebruik maakt van cciDEAL.

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
Ik krijg vanochtend van de ING te horen dat ze hun deadline verplaatst hebben naar 1 september. Het kan overigens zijn dat andere banken andere deadlines aanhouden. Februari 2014 wordt ook vaak genoemd, maar dat is de deadline voor heel SEPA, niet die van iDEAL 3. De meeste banken hebben de iDEAL 3 deadline deze zomer gepland zodat ze hun klanten in stappen kunnen laten overstappen.
0

Reageer

1000 Resterende tekens