| Door: Marie-Anne Melis. | Categorie: Extensies.

Informatie organiseren met Custom Properties (Tagextensie)

Zo af en toe komt het voor dat je informatie overzichtelijk wilt aanbieden in combinatie met geavanceerde zoekopdrachten en daarbij geen passende extensie vindt. Een ander uitdaging met Joomla is dat je artikelen precies onder één sectie en één categorie kunt hangen wat betekent dat je dan ook alleen die structuur kunt volgen bij het aanbieden van informatie of genoodzaakt bent om artikelen te kopiëren.

Loop je tegen dit soort problemen aan dan kan tagging een oplossing zijn. Door te taggen hang je één of meerdere labels aan een artikel waarop later gezocht kan worden. Dit kan in de vorm van de bekende wolkjes waarbij je op een trefwoord kunt klikken maar afhankelijk van de gekozen extensie bijvoorbeeld ook met zoekmodules. Op extensions.joomla.org worden diverse mogelijkheden voor tagging aangeboden, gezien het toenemende aantal extensies over dit onderwerp een booming business. Aangezien iedereen voorkeuren heeft ben ik voorlopig bij Custom Properties blijven hangen.

Custom Properties is beschikbaar voor Joomla! 1.5 en 1.0

Custom Properties gebruik in een notendop

Custom Properties komt als component met de modules cpcloud voor het tonen van een wolk met door jou meestgebruikte tags en cpsearch, een module waarmee je geavanceerde zoekfuncties kunt maken. Daarnaast is er de plugin om de tags boven of onder het artikel te tonen. De downloads vind je hier.

Na installatie en misschien nog wel daarvoor begin je met het bedenken van de tagstructuur. Bij Custom Properties maak je velden aan (b.v. Joomla) en aan die velden koppel je de waarden voor de tags (b.v. J!1.0, J1.5). De searchcloud toont alle tags, de zoekmodule gebruikt de veldnamen voor het maken van listboxen of radiobuttons met de tags. De tagstructuur bepaalt dus a) de grootte van je wolk en b) de inrichting van je zoekmodule(s). Het is eenvoudig om in de structuur later wijzigingen aan te brengen maar goed , dan moet je die ook in je artikelen doorvoeren en dat is dan weer minder leuk. Het hernoemen van veldnamen/tags valt hier trouwens niet onder, die kun je gewoon wijzigen zonder dat dit gevolgen heeft voor de artikelen.

Ok, component geïnstalleerd en dan? Je begint met het opstarten van de component waarbij je een tabstructuur te zien krijgt. In de configuratie kun je o.a. aangeven tot welke secties de component zich moet beperken bij het tonen van resultaten, hoeveel resultaten dit moeten zijn, de volgorde waarin de resultaten getoond moeten worden en of er dan ook tags te zien moeten zijn.

In het tabblad ‘Manage Custom Properties’ kun je velden met tagwaarden aanmaken, aangeven hoe ze getoond moeten worden op het zoekscherm (listbox of radiobuttons) en in welke zoekmodules ze getoond moeten worden.

customproperties1

Op het tabblad ‘Assign Custom Properties’ koppel je de tags aan artikelen. Aan de rechterkant zie je alle beschikbare tags, aan de linkerkant van je scherm de artikelen.

customproperties2

 

Wanneer je een tag aan een artikel hebt gekoppeld en vervolgens binnen de wolk op die tag klikt dan zal het bewuste artikel bij de zoekresultaten worden getoond.

Nu een praktijkprobleem

Stel, je wilt dat gebruikers van je website eenvoudig een lijst met de volgende artikelen kunnen vinden:

  • Alle artikelen over J!1.0
  • Alle artikelen over J!1.5
  • Alle artikelen over ontworpen templates
  • Alle artikelen over installaties
  • Alle artikelen over ontworpen templates voor J!1.5
  • Alle bovenstaande artikelen waarin je hebt gewerkt met Joomfish.

Probleem van deze vraag is dat er in Joomla geen manier is om de artikelen zodanig te organiseren dat je bovenstaande lijsten met artikelen makkelijk en vooral exact kunt produceren via een list/blog view. Gebruik je de standaard zoekmodule (mod_search) dan kun je weer geen beperkingen opleggen m.b.t. sections.

Je kunt bovenstaande vraagstelling echter op de volgende eenvoudige manier oplossen in Custom Properties:

  • Je maakt drie velden aan op het tabblad Manage Custom Properties t.w. Joomla {met waarden J!1.0, J!1.5}, Technisch{template ontwerp, installatie} en extensies {Joomfish, etc} die je allemaal beschikbaar stelt aan de zoekmodule.
  • Vervolgens koppel je de tags aan de artikelen.

En je bent klaar, je kunt dan de volgende zoekmodule op je site publiceren:

customproperties3

Het vrije zoekveld is optioneel. Je kunt in de moduleconfiguratie aangeven tot welke secties de zoekactie zich moet beperken.

Het zoekresultaat wordt kleiner naarmate er meer selecties zijn gemaakt. De zoekfunctie voert namelijk een AND-query uit. Wanneer je ‘J!1.5’ en ‘installaties’ hebt gekozen in de zoekmodule dan worden alleen artikelen getoond in het resultaat die zowel de tag ‘J!1.5’ als de tag ‘installaties’ hebben. Kies je alleen de extensie Joomfish dan zal een lijst met artikelen verschijnen die met Joomfish getagged zijn.

Meerder zoekmodules

Je kunt binnen één joomla installatie meerdere cpsearch-modules gebruiken waarbij overlap van velden mogelijk is. Dit is met name interessant als je meerdere zoekstructuren naast elkaar wilt laten draaien. Bovenstaand voorbeeld is daar te eenvoudig voor maar je zou kunnen denken aan een zoekstructuur op artikelen over Joomla en een zoekstructuur op artikelen over Drupal waarbij de basisindeling voor beiden geldt en een extra veld met tags {Joomla, Drupal} het onderscheid verzorgt.

Meertalig

De laatste versie van Custom Properties werkt goed samen met Joomfish 2.0, de bestanden die je hiervoor moet uploaden kun je hier vinden. Na installatie kun je de velden en tags vertalen binnen de Joomfish component op dezelfde manier waarop je andere elementen vertaalt. Eerdere combinaties van versies heb ik niet getest.

SEF

Ik heb hier twee experimenten mee gedaan. Het eerste experiment ging gewoon goed, bij het tweede experiment was er een klein probleempje in het formulier van cpsearch. In het laatste geval was ook Joomfish geinstalleerd. Of dit probleem veroorzaakt werd door de combi met Joomfish durf ik niet te zeggen, al denk ik dat wel. Naar mijn mening is hier in ieder geval geen sprake van een showstopper.

Stylen

Bij de ontwikkeling van Custom Properties is er vanuit gegaan dat mensen nog wel eens iets willen stylen voor hun website dus er zijn css bestanden beschikbaar. Mocht dit niet voldoende zijn dan kun je altijd nog een template override en een extra css bestand gebruiken.

Opmerkingen

Na op een aantal sites te werken met Custom Properties zijn de volgende aandachtspunten/nadelen naar boven gekomen:

  • als je veel velden aanmaakt met nog meer tags dan kun je makkelijk verdrinken, de zoekende eindgebruikers trouwens ook, vandaar dat die tagstructuur belangrijk is. Meer is niet altijd beter. Dit is geen nadeel van Custom Properties maar de mogelijkheden maken het soms wel erg verleidelijk.
  • Helaas is er geen plugin voor editors dus toevoegen van tags moet via de component en bij een grote hoeveelheid artikelen kan dat vervelend zijn.
  • Er zijn weinig front/backend vertalingen beschikbaar. Wat de frontend betreft is mijn ervaring dat je met het vertalen van de taalbestanden van Custom Properties plus het daarin kopiëren van het taalbestand van de standaard zoekmodule van Joomla een heel eind komt.

Conclusie

Custom Properties is een component in ontwikkeling met een hoop mogelijkheden. De meeste gebruikers zullen direct met Custom Properties aan de slag kunnen. In de iets ingewikkeldere configuraties (Joomfish, SH404) kan er wel eens een probleempje optreden maar ook daarin blijft Custom Properties naar mijn mening netjes overeind.Een aanrader om te bekijken voor mensen die 'zoeken' naar een ander niveau moeten of willen tillen.