virtuemart_logoNa twee jaar flink doorontwikkelen presenteert het Virtuemart-team met gepaste trots Virtuemart 2.0.0. Virtuemart begon als een Content management systeem voor Webshops en werd later beter bekend als hét Joomla webshop-component. Deze webshop verouderde de laatste jaren zienderogen, maar met deze nieuwe versie is Virtuemart terug van weggeweest. Met Virtuemart 2.0.0 kondigt Virtuemart een nieuwe succesperiode aan.

Virtuemart 2 een webshop om van te houden

Menig webontwikkelaar heeft Virtuemart al duimendraaiend verafschuwd, uitgekotst of zelfs vervloekt.  Zo was de code van de eerste Virtuemart niet om over naar huis te coderen. Het design in tabellen was verouderd en de productopties lieten vaak te wensen over. Ook zoekmachines vonden de shop niet aardig. Virtuemart 1 was een prima oplossing als webshop, maar bleef helaas in zijn ontwikkeling steken.

Waar Virtuemart 1 leidde tot de nodige irritatie(vooral voor de vormgevers onder ons), werkt Virtuemart 2.0 gewoon met CSS en is het Template overschrijfbaar.  Virtuemart 2.0.0 is van nature ook zoekmachinevriendelijk. Zo is het mogelijk om per product en categorie Meta-tags in te vullen. Hiernaast is Virtuemart 2.0.0 uitgebreid met een adresboek en voorraadbeheer. Kortom, Virtuemart 2.0.0 is de moderne webshop waar de Joomla-gebruiker op zit te wachten.

Features van Virtumart 2

De nieuwe versie van Virtuemart is op veel vlakken uitgebreid.  Een korte lijst:

 • Werkt met Joomla 1.5 en Joomla 1.7.
 • Geavanceerde BTW regels
 • Meerdere valuta mogelijk
 • Checkout process als geregistreerde gebruiker of gast
 • Meertaligheid als ingebouwde optie
 • SSL checkout
 • Template overrides (eindelijk!)

Features van producten

 • Met meta tags, ook voor afbeeldingen van producten (niet onbelangrijk voor SEO)
 • Herbruikbare opties
 • Het invoeren van afmetingen en gewicht voor producten
 • Weergave van gerelateerde producten
 • Een rating- en comment-systeem

Bekijk een lijst met alle Features van Virtumart 2.0.0 op het Virtuemart-forum http://forum.virtuemart.net/index.php?topic=91199.0.

Nieuw Backend, lekker fris

Bij een vernieuwde webshop hoort ook een nieuw backend. Het Virtuemart-team heeft het backend flink veranderd. De menu’s zijn opgeleukt met Ajax-effecten en de interface bevat de nodige visuals. In de menu’s vind je onder andere een overzichtelijke inventory, een samenvatting van de belangrijkste statistieken in het dashboard en een migratietool.  Ook nieuw: Een overzicht van alle productratings en -reviews.

Virtuemart, licht en makkelijk, ideaal voor de kleine webshop

Het Virtuemart-team blijft de komende maanden hard werken aan plugins en modules. Nog even opletten dus! Daarnaast zal het team werken aan de handleiding en een wiki, voor de nodige support.

Hiermee vestigt Virtuemart zich opnieuw op de markt. Virtuemart 2 is weliswaar geen concurrentie voor Magento, maar vormt een goed alternatief voor de eigenaar van een kleine webshop.  Dit component is makkelijk te installeren en te hosten. Hopelijk blijft het Virtuemart-team deze webshop ontwikkelen. Dan zou het best eens kunnen dat Virtuemart een nieuwe succesperiode tegemoet kan zien.

Nederlandse vertaling Virtuemart 2.0

Het taalteam van JoomlaCommunity - en specifiek Maarten Gruijters- heeft de ontwikkelingen van Virtuemart op de voet gevolgd en aan de Nederlandse vertaling gewerkt. Daarom is de vertaling per direct beschikbaar in de downloads van JoomlaCommunity: http://download.joomlacommunity.nl/virtuemart/folder/1320-virtuemart_2.html

Meer informatie over Virtuemart 2.0.0 is te vinden op www.virtuemart.net.

Heb jij net als Ronald zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
Maarten Gruijters
Mooi artikel, Ronald. Ik heb twee kinderen en 3 kleinkinderen. Dit was echter de zwaarste bevalling die ik heb meegemaakt.
0
EasyDiscuss Avatar
David-Andrew
@ Grubosoft Hehehe :-)
0

Reageer

1000 Resterende tekens