De bijeenkomst van 9 mei stond in het teken van Joomla 3.7 die onlangs is uitgekomen. Hans heeft een aantal nieuwe mogelijkheden laten zien die wat minder belicht worden door de verschillende blogs over Joomla! 3.7.

Foutmelding bij het opnieuw bewerken van een artikel/module

Het was mogelijk dat je na het bewerken en opslaan van een artikel of module en je hierna opnieuw deze wilde openen dat je onderstaande foutmelding kreeg:
"U heeft geen toestemming om deze link te gebruiken voor directe toegang tot deze pagina"

Dit probleem is met Joomla! 3.7 opgelost.

Verduidelijking standaardinstelling

Standaardinstellingen zijn nu bij instellingen zichtbaar zoals die in de configuratie zijn gedefinieerd. Dus in plaats van "Gebruik algemeen" staat er nu "Gebruik algemeen (Toon)". Hierdoor is het duidelijker wat de standaardinstelling is.

 Verbeterde werkstroom

Het is nu mogelijk om tijdens het aanmaken van een menu-item ook een nieuw artikel en categorie aan te maken. Je kan dus bij het aanmaken van een menu-item een nieuw artikel aanmaken en deze in een nieuwe categorie plaatsen. Dit in plaats van eerst een categorie aanmaken, daarna een artikel maken om als laatste het menu-item naar dit artikel aan te maken.

Nieuwe (meertalige) datumprikker

De voorgaande datumprikker is vervangen door een moderne versie.

Eénmaal inloggen voor front- en backend

Eenmalig inloggen op het beheergedeelte en de website. `Het is niet meer nodig om hiervoor tweemaal in te loggen. Om dit te willen gebruiken moet je de volgende instelling aanpassen:
Systeem - Algemene instellingen - tabblad Systeem -> Shared (gedeelde) sessies.

Wanneer je deze op "Ja" zet hoef je nog maar één keer in te loggen. Let op; je word bij het opslaan in alle sessies uitgelogd.

TinyMCE verbeterd met o.a profielen

De standaard meegeleverde TinyMCE is weer verbeterd. Het is nu mogelijk om met verschillende profielen op ACL-niveau de werkbalken vorm te geven. Zo kan je bijvoorbeeld geregistreerden een basisset aan mogelijkheden geven terwijl de Super User gewoon alle knoppen tot zijn/haar beschikking heeft. Je kan ook de knoppen op de werkbalk verplaatsen.

Dr. Joomla

Er komt een vraag of het mogelijk is om de achtergrond van de editor in de beheerszijde aan te passen. Het antwoord was dat in de editor is ingesteld dat de template.css gebruikt moet worden. Hierin stond een achtergrondafbeelding ingesteld die daardoor ook in de editor gebruikt wordt. Wanneer deze css niet meer gebruikt wordt in de editor is het editorveld weer normaal.

Tips

PHP notice Joomla backend uit te schakelen

Krijg je de waarschuwing in de beheerszijde dat je op een (ver)ouderde PHP versie zit en je wilt er af? Dan is het beste bij je hoster te laten regelen (of als je dat zelf kan) dat je naar PHP7 gaat, veel sneller! 

Maar kan dat om redenen niet dan kan je die waarschuwing uitschakelen door de volgende plugin uit te schakelen: Snelkoppeling - PHP versie controle.

Gantry 4/5 en PHP 7.1

Problemen die kunnen voorkomen bij webservers die op php 7.1 draaien.

1) Voor het geval er nog gebruik gemaakt wordt van bepaalde Gantry 4 templates onderstaand controleren:

Depending on which Gantry 4 template you are using, you may also get a warning displayed, which is:
Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Color has a deprecated constructor in /Applications/MAMP/htdocs/jo_extensions_demo/templates/rt_extensions/features/color.php on line 11
(Please note that the line number may vary depending on your template) To remove this warning, you can edit the following file

../templates/rt_TEMPLATENAME/features/color.php.

Please find the following line:
function Color($hex){

and change that to:

function __construct($hex){

2) Onderstaand voor Gantry 4 maar heb ondervonden dat dit ook het geval kan zijn voor Gantry 5

Depending on which Gantry 4 template you are using, you may also get a warning displayed, which is:

Error displaying the error page: [] operator not supported for strings: [] operator not supported for strings

We're in the process of putting out some updates for our Gantry 4 themes for PHP 7.1, but if you would like to be ahead of the game, make your way to your FTP client or cPanel and follow the path to (replace TEMPLATE / THEME with your template / theme name) :
rt_TEMPLATE/joomla/template/html/mod_roknavmenu/themes/gantry-dropdown/layout.php
Or
rt_TEMPLATE/joomla/template/html/mod_roknavmenu/themes/gantry-fusion/layout.php
Once you've arrived at any of the destinations above, search for the following:
$ul_css = '';
and change it to:
$ul_css = array();

Reageer

1000 Resterende tekens