Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans van der Meer. | Categorie: Arnhem / Nijmegen.

Verslag Joomla gebruikersgroep Nijmegen Arnhem - Joomla 4

Joomla 4 beheerdersinterface

Steven nam ons eerst mee naar de nieuwe beheerdersinterface van Joomla 4 waarbij direct al een discussie ontstond over de naamgeving. 🙂
Ook werd even stilgestaan dat het aanmaken van bv een nieuw artikel er nu wat anders uitziet qua kleurstelling.

Joomla 4 CLI

Hierna gaf Peter een presentatie over Joomla CLI. Hij besprak het verschil tussen de GUI (Grafische User Interface) en de CLI (Command Line Interface). Joomla 4 heeft een /cli/ mapje met daarin PHP scripts die alleen op de server via de CLI kunnen worden uitgevoerd. Op een server kun je via crontabs (cronjobs) die scripts automatisch laten uitvoeren op ingestelde tijdstippen.

Peter demonstreerde hoe je in Joomla 4 via de CLI een nieuwe gebruiker kunt aanmaken.

Joomla 4 Workflow

Vervolgens besprak Steven de Workflow functionaliteit van Joomla 4. In de Joomla 3 kun je al instellen dat sommige gebruikers alleen een artikel kunnen maken maar niet publiceren. Andere gebruikersgroepen kunnen dergelijk artikelen dan controleren voordat ze gepubliceerd worden. In Joomla 4 kun je daar een hele workflow omheen opzetten. Deze functionaliteit is zeer krachtig voor grotere websites met veel auteurs. Je kunt dan een workflow instellen dat een nieuw artikel eerst door iemand uit de Joomla gebruikersgroep "Juridische zaken" moet worden goedgekeurd, en vervolgens door iemand uit de gebruikersgroep "Marketing " wordt gepubliceerd. Steven liet zien hoe de functionaliteit werkt en dat het vooralsnog alleen voor artikelen is geïmplementeerd maar misschien later naar andere componenten kan worden uitgebreid.

Joomla 4 Web Service

Tenslotte vertelde Peter over Web Services in Joomla 4. Web Services is een interface om machine-naar-machine communicatie mogelijk te maken via standaard webprotocollen en in door machine leesbare output. Webwinkels gebruiken webservices om de betaling door de klant te regelen. Op de achtergrond wordt dan een webservice van een betaalprovider (zoals Paypal of Mollie) gebruikt. In Joomla 4 kun je andere webapplicaties via webservices laten communiceren met jouw website. Je dient hiervoor een API token in te stellen in je eigen Super User account. Daarna kun je via webservices allerlei administrator handelingen doen die je normaal als Super User via de back-end doet. Peter liet zien hoe je met software (Postman) die webservice in een Joomla 4 website kunt aanspreken.

Ten slotte

Deze Joomla User Group Arnhem/Nijmegen hebben we online gedaan via BigBlueButton. We konden gratis gebruik maken van de BigBlueButton server van Veilig Samenwerken ( https://v1d30.nl/ )

Van de afbeelding die hierboven staat is bij de gezichten ruis toegevoegd zodat iedereen wat onherkenbaar is, tijdens de bijeenkomst was het beeld scherp.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.